At komme til USA og af sted

Denne første tur til USA var finansieret af mine svigerforældre, Else og Carl Jørn om omfattede børn, børnebøren og en tilløben kæreste, så alt i alt var vi 11 mennesker af sted.

Det er ikke let at planlægge en ferie for 11 personer, især når alle har forskellige interesser. Nogle af de 11 var interesserede i at se så meget som muligt, nogle ville hellere blive ved swimmingpoolen så længe som muligt, men endelig blev vi enige om en tur, der ville tage os fra København med fly til Amsterdam, derfra til Chicago og endelig til Knoxville, Tennessee, hvor vores rigtige rejse ville begynde.

Flyvningen gik meget godt og var ganske kedelig og uden oplevelser af nogen art, bortset fra at min svoger mistede en kuffert, da vi fløj fra Amsterdam til Chicago. Det gav ham lidt problemer med at få den tilbage, da vi ikke blev så længe noget sted, at den kunne eftersendes til et hotel, men det lykkedes et par dage senere at få den sendt til en lufthavn, hvor de så selv kunne afhente den. På den sidste etape af vores tur, flyvningen fra Chicago til Knoxville med United Airlines, blev vi placeret bagest i kabinen, lige foran pantryet. En af stewardesserne må have hørt at vi talte dansk til hinanden, for hun kom ud af pantryet og præsenterede sig selv. Hun viste sig at være norsk, og da det var mellem kl. 23 og midnat, var der ikke meget for stewardesserne at gøre, så vi fik en dejlig lang snak. På et tidspunkt spurgte hun os, hvorfor vi skulle til Knoxville. Da vi fortalte hende, at vi var på ferie, blev hun nogety overrasket. "Hvad i alverden vil I i så kedelig en by?", var hendes spørgsmål. Vi kunne dog berolige hende med, at vi skulle bruge byen som udgangspunkt for vores road trip i de sydøstlige stater.

Det var over midnat, da vi landede, og da vi havde været vågne i omkring 26 timer, inklusive tidsforskel, gik vi bare til Avis kontoret og fik udleveret vores tre biler. Derefter kørte vi til et forudbestilt hotel tæt på lufthavnen, tjekkede ind og gik i seng.

Little River i Tennessee vest for Gatlinburg

Da vi stod op næste morgen omkring 7.30, fik vi vores første overraskelse, da vi gik ned for at få morgenmad, inden vi tog afsted. Hotellet annoncerede med "morgenmad inkluderet", og vi forventede noget i stil med morgenmaden på et europæisk hotel; altså forskellige slags gryn, cornflakes, brød, oste, pølser, æg og bacon og lignende, men alt hvad vi fik var nogle tørre boller og marmelade. Vi har fået bedre morgenmad på andre tidspunkter, men amerikansk hotel og motel morgenmad kan bare ikke sammenlignes med europæisk, selv om den er blev et langt bedre på de 20 år der er gået. På den anden side er værelserne meget billigere end i Europa.

Efter morgenmaden forlod vi hotellet. Og så fik vi vores næste overraskelse, temperaturen. Da vi ankom aftenen før, var klokken over midnat, og da vi gik fra lufthavnsbygningen til bilerne, føltes luften lidt kølig, men nu var det slut med køligheden. Da vi forlod hotellet, var temperaturen allerede over 80 grader F (27 celsius), og luftfugtigheden var også langt højere end vi var vant til. Heldigvis for os er klimaanlæg i biler opfundet. Min svoger og hans familie måtte starte dagen med at køre til et indkøbscenter for at købe nogle ting, som de havde brug for på grund af den manglende kuffert, mens vi andre bare tog af sted. Svigerne og vi (jeg, Dorte, Tim og Tina) forlod derfor hotellet i en kort kortege på to biler. Vores plan var at mødes igen med svogerfamilien senere på dagen i Cherokee, North Carolina, dagens mål.

Vi forlod byen i sydøstlig retning, da vi planlagde først at besøge Gatlinburg i Tennessee og derfra køre gennem Great Smoky Mountains NP til Cherokee. Herhjemme havde vi studeret kort (og vi havde et Rand McNally Road Atlas med) og det amerikanske vejnummereringssystem, og vi troede, at vi havde helt styr på det, men det viste sig, at vi ikke bestod denne eksamen! På et tidspunkt tog vi en forkert beslutning og drejede til højre, hvor vi skulle være fortsat lige ud, og pludselig var vi inde i nationalparken, som vi først skulle have været ind i senere. Vi blev dog i parken og tog turen langs med Little River, som viste sig at være en smuk tur (som jeg i øvrigt har kørt bevidst flere gange siden). Undervejs kunne vi nyde både den omkringliggende skov og floden. På et tidspunkt stoppede vi på en rasteplads ved floden, og her vi mistede næsten min naturinteresserede svigerfar. Vi gik ned til floden, og der opdagede jeg nogle smukke sommerfugle, og da jeg råbte til ham om at komme og se, snublede han på en sten og blev næsten skyllet af den 10 cm dybe, brusende flod, hvor børn flød af sted i bilringe.

Senere besøgte vi et Visitor Center, inden vi forlod parken for endelig at køre til Gatlinburg. Vi anede ikke, hvad vi skulle se, men vi var fast besluttede på, at når vi havde planlagt et besøgt, skulle vi også gennemføre det. Vi blev ikke skuffede. Det var lige så turistet, som vi havde forventet. Efter at have spist frokost besluttede Dorte og jeg og børnene at tage svævebanen til toppen af ​​Crockett Mountain, der tårner sig 130 meter over byen. Her fik vi endnu en overraskelse, da vi hørte prisen, $ 8 pr. snude, og med en valutakurs på 8,00 DKK pr. USD, synes vi, at det var temmelig dyrt. Senere har vi brugt langt højere beløb på turistattraktioner, men på det tidspunkt var vi rystede i vores sjæles grundvold.

Vi nød udsigten et stykke tid, inden vi tog svævebanen ned igen og fortsatte vores tur til Cherokee. Svigerfamilien var jo allerede kørt, så vi var kun os selv på den sidste etape. Vi vendte tilbage til Great Smoky Mountains NP og krydsede The Smokies ad US Highway 441, for at komme til Cherokee. Her mødte vi resten af ​​familien, og besluttede at få noget at spise. Selvom det var sent, lykkedes det køkkenet på hotellet at servere os en fantastisk bøf, men da vi bestilte vin til bøffen, blev ordren afvist. På det tidspunkt vidste vi ikke, at det ikke var tilladt at servere alkohol i Qualla-forvaltningsområdet, hvor Cherokee ligger. Forvaltningsområdet er hjemsted for Eastern Band of Cherokee Indians, og stammen har været alkoholfri siden 1838, og har ved en nylig afstemning, besluttet, at sådan skal det forsat være.

Sådan sluttede vores første hele dag i Amerika.