Forlægning og brasiliansk mad

Så var det blevet tid til at forlade Bonham og Texas for at drage mod Lexington i Kentucky, hvor vi igen skulle besøge en af Tims venner, som han sidst havde besøgt i før covid-19 pandemien; se artiklen Forladt af farmand fra 2019. Her foretog vi så den sidste ændring af planerne, der kunne føres tilbage til lukningen af Yellowstone National Park (se Når naturen kommer på tværs). Der skulle senere komme endnu en ændring, men den havde ikke noget med oversvømmelserne i Yellowstone at gøre. Oprindeligt ville vi have kørt fra Bonham nord på gennem Oklahoma og det allerøstligste Kansas til Kansas City, hvor vi så ville have slået os ned (altså Kansas City, Kansas, ikke Kansas City, Missouri). Fra Kansas City skulle vi så køre til Lexington i to stræk med overnatning i Evansville, Indiana, ca. jhalvvejes mellem Kansas City og Lexington. Altså en tur på tre dage fra Bonham til Lexington. Dette skyldtes, at vi jo gerne ville besøge Kansas, så vi kunne få krydset denne stat af på vores liste over besøgte stater. Men nu havde vi jo allerede besøgt Kansas (se Den  nærmeste omvej), så Kansas var der allerede sat kryds ved. Så da vi kom hjem til hotellet efter vores besøg hos Shaggi søndag, foreslog jeg, at vi i stedet tog den hurtigste vej til til Lexington, og derved sparede en dag, som vi kunne bruge i denne by og dens omegn. Den hurtigste vej ville være at køre mod øst til Texarkana på grænsen mellem Texas og Arkansas, og derfra mod nordøst gennem Arkansas, Tennessee og Kentucky til Lexington. Vi ville så tage en overnatning i Memphis, Tennessee; ikke for at se byen, som vi tidligere har besøgt, men bare fordi den lå ca. halvvejs mellem Bonham og Lexington.

Fra Bonham til Memphis

The Memphis Pyramid i Memphis var oprindeligt an sportsarena. I dag rummer pyramiden Bass Pro Shops Megastore. Pyramiden er 98 meter høj og siderne er 180 meter lange.

Efter at jeg havde spist morgenmad på hotellet (og Tim på værelset) forlod vi byen. Vi tog US Route 82 til Texarcana. Undervejs passerede vi Paris, Texas, som vi brugte nogen tid i tilbage i 2019, blandt andet for at bese deres cowboyhatbeklædte Eiffeltårn i miniformat, men også andre ting. Denne gang blev vi dog på hovedvejen rundt om byen. Ved Texarcana, hvor vi heller ikke gjorde ophold bortset fra på en tankstation for at få benzin og kaffe, skiftede vi så til Interstate Highway 30, som vi så skulle følge til Little Rock i Arkansas. Denne tur tog godt et par timer med et enkelt "skift chauffør" stop undervejs. Turen tog godt et par timer og heller ikke i Little Rock gjorde vi ophold. Det er ellers statshovedstaden i Arkansas, men vi ville gerne videre, så vi skiftede motorvej til I-40 (vores mother road, som nævnt i flere tidligere artikler), som vi så blev på til Memphis. Heldigvis havde vi ikke reserveret hotel, hverken i Kansas City eller Evansville, så selv om vi ændrede planer, skulle vi ikke afbestille noget. Til gengæld fandt Tim et hotel i udkanten af Memphis, så vi ikke skulle ind gennem centrum. Hvis det undrer, at det altid var Tim, som bestilte hoteller undervejs, var det fordi,  vi havde en aftale om, at de hoteller, vi havde bestilt hjemmefra, lagde jeg ud for, og så skulle han lægge ud for de hoteller, vi fandt undervejs, og da man skal opgive et kreditkort ved bestilling, var det nemmest, at han bestilte. Fra Little Rock var der også ca. to timer til Memphis, så vores tur bestod af tre to-timers trin: Fra Bonham til Texarcana, fra Texarcana til Little Rock og fra Little Rock til Memphis. På vej ind i byen krydsede vi selvfølgelig Mississippi River lige ved den berømte pyramide, som indbyggerne i Memphis er så stolte af. Oprindeligt var det en sportsarena, men i dag rummer pyramiden et indkøbscenter, og det lykkedes faktisk at få et billede af pyramiden i forbifarten.

Vi fandt hotellet uden problemer, hvor vi fik et værelse, og så slappede vi af en times tid inden vi, som sædvanligt, kørte til et Walmart hvor vi, også som sædvanligt, skulle proviantere, ikke mindst drikkevarer, men også frugt til mig. Når jeg skriver frugt både her og andre steder, var det typisk fantastiske "hvide nektariner" (som har samme farve uden på som andre nektariner, men hvor kødet er hvidt), æbler eller udskåret ananas eller vandmelon. Efter indkøbsturen fik vi noget at spise og endnu engang på en Applebee's, men til en afveksling spiste vi ikke 2 for 25, som vi ellers plejer. Vi delte en forret (boneless wings) som sædvanligt, men valgte begge en whiskyburger som hovedret, og den var ikke blandt de hovedretter, man kunne vælge til tilbuddet. Men god var den. Efter maden kørte vi tilbage til hotellet og tjekkede verdenssituationen på nettet inden vi gik til køjs.

Fra Memphis til Lexington

Så skulle vi køre det sidste stykke til Lexington, en tur knap 700 km, som kunne gøres på godt seks timer, hvis vi kørte uden stop, og det gjorde vi næsten. I hvert kun de sædvanlige tanke på og af stop samt chaufførskift. Det meste af dagen kørte vi på motorvej, som ikke gav anledning til de store, spændende oplevelser, og vi kunne faktisk have taget motorvej hele vejen, men det gjorde vi nu ikke. I første omgang skulle vi blive på I-40 til Nashville, en by vi også tidligere har besøgt, så her blev vi bare på motorvejen, om end vi skiftede fra I-40 til I-65 i retning mod Louisville, Kentucky. Undervejs passerede vi Bowling Gree, hvor vi "fejrede" 4. juli tilbage i 2016 (se Liv under jorden - og en hovedskade fra netop 2016. Det var også ved denne lejlighed at vi besøgte et par huler, som der er mange af i dette område af Kentucky. Denne gang besøgte vi imidlertid ingenting, men fortsatte til Elizabethtown. Kort før Elizabethtown kørte vi ind i et kraftigt regnvejr, som holdt næsten til vi nåede byen. Fra Elizabethtown er der kun 20 minutters kørsel til Fort Knox, hvor USA opbevarer hovedparten af deres guldreserver i United States Bullion Depository. Her ligger der pt. mere end 4.500 ton guld. Danmarks beskedne guldbeholdning på omkring 65 ton opbevares i Bank of England i London. Under 2. Verdenskrig blev også Uafhængighedserklæringen og USAs forfatning, manuskriptet til Præsident Abraham Lincolns Gettysburgtale og den ungarske kejserkrone opbevaret i Fort Knox. Guldet bevogtes af en særlig politistyrke, United States Mint Police, som dog også har andre opgaver.

Statuer af jockeys til hest uden for Thoroughbread Park i Lexington.

Da stedet lå i den forkerte retning, kørte vi ikke dertil, men fortsatte ad den såkaldte Bluegrass Parkway, en scenic route) til Lexington. Byen er med sine knap 300.000 indbyggere den næststørste by i Kentucky, og her handler det meste om heste. Byen kaldes "Verdens Hestehovedstad" og i områderne i omkring byen og i dennes udkant, ser man da også heste overalt. Det gør man også inde i byen, her dog mest i form af statuer af heste, jockeyer og så videre. Byen har en berømt væddeløbsbane, Keenland Racecourse og i tilknytning hertil Keenland Sales, hvor der sælges væddeløbsheste på auktion. Mere om det i en senere artikel. På vej ind til byen passerede vi en bygning, der nærmest lignede en middelalderborg, men vi tænkte ikke nærmere over det før næste dag. Vi startede med at køre rund i byen, så Tim kunne vise mig noget af det, han havde set, da han opholdt sig en uges tid i byen i 2019, herunder flere hestestatuer, restauranter med hestetema og så videre, men vi så også det hus, hvor Henry Clay havde boet i sin tid. Henry Clay var en plantageejer og advokat fra Kentucky, som var USA's udenrigsminister under John Quincey Adams, og som selv stillede op til præsidentvalget tre gange, uden dog at blive valgt. Ser man bort fra præsidenter, er Clay den person, der har givet navn til næstflest forskellige amter i USA; kun overgået af Benjamin Franklin.

Da Tim havde vist mig det, han ville vise, kørte vi til vores hotel. Også dette havde Tim bestilt undervejs. Selv om vi vidste, at vi skulle overnatte i Lexington, havde vi ikke bestilt værelse hjemmefra, da vi mente, at i en storby som Lexington, ville det ikke være svært at finde et værelse, og det var det da heller ikke. På vej til hotellet gjorde vi vores sædvanlige indkøb i Walmart. Efter et kort ophold på hotellet kørte vi ud for at spise. Denne gang havde vi bestemt på forhånd, hvor vi ville spise. Tilbage i 2016, havde vi spist på en brasiliansk restaurant i Myrthle Beach i South Caolina (se Et lille rådhus, en park og en vild hund under Rejser 2016).  Det er en såkaldt Churrascaria (en restaurant, hvor der serveres "churrasco", hvilket bare betyder "grillet kød"), hvor maden serveres Rodízio. Se hvor jeg kan med fremmedord på et andet sprog. Men det er i princippet en "spis alt hvad du kan" restaurant, hvor man betaler et fast beløb for maden (drikkevarer kommer oveni). Der er en buffet med tilbehør, herunder salat, og så kommer tjenerne rundt med forskellig slags grillstegt kød og fisk på spid. En sådan restaurant, en del af en kæde ved navn Texas de Brazil, lå i Lexington, og her ville vi gerne spise, så vi satte Google Maps til at vise vej. På denne tirsdagsaften var der ikke mange gæster da vi ankom (og fik parkeret lige uden for restauranten), men flere kom til mens vi spiste. Der var dog aldrig overfyldt (på Rioz måtte vi vente halvanden time på at få bord, men det var også en lørdag). Det var som forventet rigtigt godt og ikke billigt. Det endte med sine omkring 1.100 kr. for to (og vi drak kun sodavand) med at blive turens dyreste måltid - men det var pengene værd. Efter maden kørte vi tilbage til hotellet, da vi havde en lang dag foran os næste dag.