Brøndby billeder

I mange år har Brøndby i visse kredse haft ry for at være en betonforstad. At dette ikke er korrekt, vil jeg forsøge at vise med billederne på denne side.

Klik på et billede for at se det i fuld størrelse.

I august var kornet på markerne nær Kirkeskellet blevet modne - og ukudtet havde bredt sig.
Det betød at høsten kunne gå i gang, og en sen eftermiddag begyndte den da også.
Det høstede korn skulle også køres væk.
På én eller anden måde virkede mejetærskeren næsten for stor til marken.
Det bliver støvet en hel del, når der høstes.
Mere støv på dette billede.
At man ikke kommer helt ud til kanten af marken, kan ses af stråene i forgrunden.
Og så var høsten ved at være slut for i år.
I begyndelsen af april, begyndte de første buske langs motorvejen at springe ud.
Og midt i april blomstrede anemonerne i præstegårdshaven.
Sidst i april kom bøgehækken så med. Endnu ikke helt grøn, men godt på vej.
Og rosenmandlen i haven sprang ud.
Begyndelsen af marts: Egetræerne er stadig nøgne og triste.
Men i slutningen af april, så det helt anderledes ud.
I de sidste dage af februar lå der endnu sne på kirkegården i Brøndbyvester.
En februardag i 2009 tog jeg ned for at se lidt på stranden ved Købe Bugt Strandpark. Fuglene flokkes nær stien.
Indsøerne var ret stille og rolig. Her Maglebæk Sø.
Også selve stranden var ganske fredsommelig - og øde.
Selv om det var frost, havde det ikke været det længe nok, til at selv den lille grøft i Brøndbyskoven var frosset til.
Til gengæld skinnede solen mellem skyerne, så det var en lyst, at gå tur i skoven.
På Park Allé, nær Brøndbyøster Kirke, står denne sten og minder om, at også Brøndby blev berørt af besættelsen. Under kamp ved Brøndbyøster Skole så sent som 5. maj 1945 døde 4 frihedskæmpere.
Her er så Brøndbyøster Kirke på en vinterdag i 2009.
Og her set lige fra siden.
I den gamle landsby, på grænsen til Brøndbyskoven finder man Brøndbytoften, med virksomheder på den ene side og skoven på den anden.
Her finder man en af bydelens gamle gårde, Nørregården, som har givet navn til blandt andet Nørregårdsskolen.
Bag rådhuset finder man én af Brøndbyvesters to tilbageværende bronzealderhøje, Gildhøj.
Tre billeder fra det kunstige bakke- og vådområde ved Brøndby Strand lige nord for Køge Bugt motorvejen. Billederne er fra en frostklar 1. januar 2009.
Tre billeder fra det kunstige bakke- og vådområde ved Brøndby Strand lige nord for Køge Bugt motorvejen. Billederne er fra en frostklar 1. januar 2009.
Tre billeder fra det kunstige bakke- og vådområde ved Brøndby Strand lige nord for Køge Bugt motorvejen. Billederne er fra en frostklar 1. januar 2009.
"Kloden drejer". Ikke titlen på en gammel melodi grandprix sang, men i bogstaveligste forstand som vandkunst foran Idrættens hus.
Så kom efteråret også til præstegårdshaven i Brøndbyvester.
Farverne er helt fantastiske på denne årstid.
Fra rød over orange, gul, vissengrøn til næsten helt forårsgrøn.
Også rønnebærtræet i vores egen have, har taget efterårstøjet på.
Brøndbyskoven, en efterårsdag, set fra vejen mellem Avedøre og Brøndbyøster landsby.
En anden del af skoven, set fra samme vej.
Lidt efterårsfarver er der kommet på træerne.
Men her ved skovsøen ses de endnu ikke tydeligt.
Flere steder skærer motorveje gennem kommunen og deler den på denne måde i lokalområder. Her Holbækmotorvejen fra broen ved Sdr. Ringvej.
Sydgårdsvej går parallelt med Holbækmotorvejen, og her findes både egeskov og noget, der ligner grøftekanter.
Ved Sydgårdsvej finder man også en af kommunens kolonihaveforeninger, Brøndbyernes Haveby, Afdeling 3, hvor kolonihaverne er lagkagestykker. Kolonihaverne her er anlagt omkring 1965.
Hvor Sydgårdsvej møder Brøndbyvester Boulevard, går denne markvej ned til golfbanen. Vejen er dog meget ældre end sidstnævnte. Ser man et luftfoto af dette område, kan man se, at markvejen eksisterede allerede i 1930. På luftfotos fra 1970 og 1972 ses det tydeligt, at der engang var anlagt en knallertbane på området til højre for markvejen, og selv på luftfoto fra 2006, kan man ane banens omrids. I det fjerne anes højhusene i Brøndby Strand planen.
Højhusene er blevet moderniseret en del, og har blandt andet fået farvede vinduer og facader siden opførelsen i 1970'erne.
Husenes farver er forskellige fra område til område. Vinduerne i de lave blokke og rækkehusene har samme farver om end ikke samme nuance, som højhusene. Her det gule område.
Et hus fra det blå område.
Og et fra det røde.
Også de lavere blokke er blevet moderniseret, blandt andet med lukkede altaner.
Kirken i Brøndby Stand blev opført i 1984 og er mest kendt for sit klokkespil, der jævnligt bruges til klokkekoncerter.
Ved Brøndbyvester Boulevard ligger Brøndby Stadion med sin imponerende glasfacade.
På den anden side af vejen i forhold til Stadion ligger en af kommunens folkeskoler, Tjørnehøjsjkolen. I tidligere tider, var der 10-11 folkeskoler i kommunen, heraf tre i Brøndbyvester. Nu er Gildhøjskolen væk, og Tjørnehøjs bygninger deles blandt andet med musikskolen.
På den anden side af gaden (Gildhøj) i forhold til Tjørnehøjskolen ligger en bygning, der rummer kommunens skoletandpleje. Bygningen rummede Brøndbyvesters gamle landsbyskole fra 1917 og indtil indtil den nuværende Brøndbyvester Skole blev opført i 1942.
Inden landsbyskolen blev opført foregik undervisningen i Frederik den 4.'s gamle rytterskole fra 1721. Bygningen er i dag en privat bolig.
Ikke så langt fra Rytterskolen ligger en af byens gamle gårde, Hermosagård. De nuværende bygninger er dog kun omkring 80 år gamle. Til gengæld er det en af landsbyens bedst bevarede gårde. Gården ejes i dag af kommunen, og lokalerne anvendes af blandt andet spejderkorps og foreninger.
Et af byens ældste huse er nu bodegaen Hovsa.
Overfor kroen ligger ofte kirken - eller også er det omvendt. I hvert fald ligger Brøndbyvester Kirke og Hovsa Bodega på hver sin side af Seminarievej.
En kirke havde i gamle dage en klokker eller ringer. Sådan én skulle gerne bo i nærheden af kirken, og lige overfor indgangen til kirkegården på Seminafrievej ligger Klokkerhuset, der i gamle dage var bolig for klokkeren. I dag er kirkeklokkerne automatiske.
Huset her er årsagen til, at Seminarievej har sit navn. Det er nemlig Seminariehuus. Her åbnede i 1802 et af Danmarks første semiarier for landsbydegne. Eleverne boede hos lokale bønder og blev undervist af den lokale præst, som var førstelærer og en assistent, som var andenlærer.
Bag seminariet ligger præstegården. Her har blandt andre indenrigs-, finans-, en periode udenrigsminister og konseilspræsident D. G. Monrad været præst fra 1, og her har Grundtvig boet hos sin gode ven Gunni Busck, som i 1851 viede Grundvig til dennes anden kone.
Længere ude ad Seminarievej finder man kornmarker. Ikke så store, men de er der! Allerede i juli, er kornet næsten modent - kun 12 km fra Københavns Rådhusplads. Det ses ikke i mange andre storbyer.
Ikke så langt fra seminariet ligger en af Brøndbyvesters ældste boligblokbebyggelser Ved Østerbjerg. I forgrunden boldbanen på Brøndbyvester Skole.
Bag Ved Østerbjerg, på Kirkebjerg Allé ligger Brøndby Fjernvarmes hovedvarmecentral med kommunens højeste bygningsværk, skorstenen, der en tid var Danmarks højeste skorsten.
På hjørnet af Park Allé og Brøndby Møllevej overfor møllen, ligger denne græsplæne. Stenkredsen på plænen lå tidligere ved Tranemosegård i landsbyen Brøndbyvester.
Builledet her er fra Brøndbyvestervej, nær grænsen til Glostrup. Lige baf lygtepælen løb i tidligere tid Rosenåen, der gik ned gennem landsbyen og løb ud i Køge Bugt ved Brøndby Strand. Nu er hele åløbet lagt i rør.
I marts 2007 kom vinteren "endeligt" til Brøndby. Det kunne ses i haven, hvor blandet andet vores valnød blev dækket af sne.
Også rønnebærtræet i forhaven måtte overgive sig.
Det samme gjaldt også alt det grenaffald, som skulle køres væk. Det måtte så vente til sneen var forsvundet.
Kirkegårdshaven blev selvfølgelig også dækket at den sne, der faldt - her set i modlyd.
I november måtte vores lidt for høje og lidt for "affældige" silkefyr lade livet.
En efterårsdag i Brøndby skoven
En efterårsdag i Brøndbyskoven
En vinterdag i Brøndbyskoven
Brøndbyvester Kirke
Brøndbyvester Kirkegård en vinterdag
Brøndbyvester Mølle overfor Rådhuset
Rådhuset på Park Allé
Bronzealderhøjen Tjørnehøj ved Brøndby Stadion
Villakvarteret Vesterled, vest for Søndre Ringvej