Vidste du det?

Den højeste nordstatsrang under den amerikanske borgerkrig var generalløjtnant, og indtil krigen brød ud, var den højeste rang, der var tildelt i USA's hær faktisk generalmajor, selv om både graderne generalløjtnant og general eksisterede på papiret. Ved krigsudbruddet blev Winfield Scott imidlertid titulært udnævnt til generalløjtnant. Senere blev også Ulysses S. Grant udnævnt til generalløjtnant, og efter krigen - i 1866 - blev han forfremmet til General of the Army, en helt ny titel.

I modsætning hertil havde sydstatshæren syv officerer, der opnåede fuld generalsrang, selv om man ikke kunne se det, da alle officerer af generalsklasserne havde samme gradstegn, nemlig tre stjerner, hvoraf den midsterste var større end de to andre. De fem første generaler var Samuel Cooper, Albert Sidney Johnston, Robert E. Lee, Joseph E. Johnston og P.T.G. Beauregard. Disse fem blev alle udnævnt i 1861, med Samuel Cooper som den højest rangerende, da han var udnævnt først. Albert Sidney Johnston var nummer to, men han blev dræbt ved Shiloh i 1862, og dermed blev Robert E. Lee (nok den mest berømte af generalerne) nummer 2. Frem til januar 1865 var Samuel Cooper den højest rangerende sydstatsofficer, selv om ingen stort set kender ham i dag. Senere blev udnævnt yderligere to generaler, Braxton Bragg og Edmund Kirby Smith. I juli 1864 fik også John Bell Hood rangen, men kun midlertidigt. I januar 1865 "opfandt" man rangen General-in-Chief, som blev givet til Robert E. Lee, der havde den til 12. april samme år, da han overgav Army of Northern Virginia til Ulysses S. Grant. Robert E. Lee's uniform og gradstegn adskilte sig fra de øvrige generalers ved, at han gennem hele krigen kun bar gradstegn som oberst - den rang han havde før borgerkrigen brød ud.

Som kuriosum vil jeg til sidst nævne, at Samuel Cooper der aldrig førte kommando i felten under borgerkrigen, var en af de officerer, som trods nordstatsbaggrund (han var fra New York), gjorde tjeneste i sydstatshæren. Hans hustru var fra Virginia og han var personlig ven af sydstaternes senere præsident, Jefferson Davis.


NB! Fra og med uge 1 - 2015, har jeg oprettet et "arkiv" over gamle "Vidste du det. Alt, hvad der er gået forud, er desværre forsvundet i glemselens tåger, og jeg har ingen kopier af det, men det laves der så om på nu. Du kan se listen over tidligere "ligegyldig paratviden" her.

- Retur -