Vidste du det?

Karlsbroen er den mest berømte bro i Prag. Bygningen af broen over Vitavafloden blev påbegyndt i 1357 under Karl IV, der var konge af Böhmen, og som har givet navn til broen. Han var i øvrigt nevø af Kong Wenceslas, kendt fra en engelsk Christmas carol. Først i begyndelsen af det 15' århundrede. Broen hed oprindeligt Kamenný most (Stenbroen) eller "Pragerbroen", men i 1870 fik den sit nuværende navn. Broen afløste en tidligere bro, Judithboren, der var blevet ødelagt under en oversvømmelse i 1342.

Broen er 593 m lang og omkring 10 meter bred. Den hviler på 16 buer (hvor passagen under den højeste er 13 meter), og er forsynet med tre brotårne, ét på den side, der vender mod den gamle bydel og to i den anden ende. Omkring 1700 blev broen forsynet med en allé af 30 statuer, men de er i dag alle erstattet af efterligninger, og de oprindelige statuer er udstillet på landets nationalmuseum.


NB! Fra og med uge 1 - 2015, har jeg oprettet et "arkiv" over gamle "Vidste du det. Alt, hvad der er gået forud, er desværre forsvundet i glemselens tåger, og jeg har ingen kopier af det, men det laves der så om på nu. Du kan se listen over tidligere "ligegyldig paratviden" her.

- Retur -