Vidste du det?

De nordlige og de sydlige Nederlande havde været adskilt siden Fillip II's af Spaniens regeringstid i slutningen af 1500-tallet, nærmere bestemt i 1581. De sydlige Nederlande var katolske under spansk styre, mens de nordlige Nederlande udråbte sig til en selvstændig republik, hvor der var religionsfrihed. I 1813 blev de to områder forenet til Kongeriget Nederlandene under ledelse af Vilhelm V, Fyrste af Oranje, og da sammenslutningen dette blev gjort officiel i 1815 efter afslutningen på Napoleonskrigene, fik han titlen Kong Vilhelm I.

I denne periode havde landet to hovedsæder. Dels Amsterdam i de nordlige provinser, og dels Bruxelles i de sydlige. Det var i Bruxelles at regeringen oftes samledes, og det var i Bruxelles, at der i 1830 udbrød et oprør, som førte til løsrivelsen af de sydlige provinser og dannelsen af Kongeriget Belgien med Bruxelles som hovedstad. Til at lede landet hentede man den tyske Leopold von Sachsen-Coburg-Saalfeld, yngste søn af Hertug Frans von Sachsen-Coburg-Saalfeld. Leopold blev konge som Leopold I, og han var onkel til såvel Englands Dronning Victoria som hendes mand, Prins Albert forueden kong Ferdinan II af Portugal.


NB! Fra og med uge 1 - 2015, har jeg oprettet et "arkiv" over gamle "Vidste du det. Alt, hvad der er gået forud, er desværre forsvundet i glemselens tåger, og jeg har ingen kopier af det, men det laves der så om på nu. Du kan se listen over tidligere "ligegyldig paratviden" her.

- Retur -