Vidste du det?

Det højeste springvand i verden er Kong Fahd Springvandet ved bredden af Det Røde Hav i Jeddah i Saudi Arabien. Springvandet blev bygget mellem 1980 og 83 og indviet i 1985, som en gave fra Kong Fahd til byen. Springvandets maksimale højde er 312 meter (nogle kilder har "kun" 260 m). Vandet sprøjtes ud af springvandet med en fart af 375 km i timen eller 625 liter i sekundet, og op til 16 ton vand er i luften samtidigt. Vandet, der bruges, er saltvand, der pumpes op fra havet. Om aftenen belyses springvandet af 500 projektører.

Det næsthøjeste springvand findes i Seoul i Korea og kaldes World Cup Fountain fordi det blev bygget for ar hylde VM i fodbold i 2002, som netop blev afviklet i Sydkorea og Japan. Det når en høje af 202 meter, så det arabiske springvand er højere uanset hvilken kilde til dets højde, der anvendes. Nummer 3 på listen er Gateway Geyser i East St. Louis, Missouri, USA, der når en højde af 192 meter. Dette vandfald står lige overfor Gateway Arch i St. Louis, der også er 192 m høj. Først som nummer 8 på listen kommer det første europæiske springvand, Jet d'Eau i Geneve, der når en højde af 140 m.


NB! Fra og med uge 1 - 2015, har jeg oprettet et "arkiv" over gamle "Vidste du det. Alt, hvad der er gået forud, er desværre forsvundet i glemselens tåger, og jeg har ingen kopier af det, men det laves der så om på nu. Du kan se listen over tidligere "ligegyldig paratviden" her.

- Retur -