Vidste du det?

Jeg fortsætter med lidt flere trivia om yderligere et par af USA's præsidenter.

Den 4. marts 1841 belv William Henry Harrison indsat som præsident. Han var rejst fra Ohio, hvor han boede til Washington til indsættelsesceremonien, mens hans kone, der var syg, blev hjemme. Den dag ceremonien skulle finde sted, var våd og kold, og han nægtede at iføre sig hat og overfrakke, og han afviste den lukkede vogn, som han blev tilbudt. For at gøre det ekstra godt holdt han den længste indsættelsestale i USA's historie. Den varede mere end en time og fyrre minutter, selv om den var blevet forkortet af Daniel Webster. Efter talen, kørte han så i parade og deltog i tre baller om aftenen, stadig i det våde tøj. Den 26. marts var han igen ude i styrtregn uden overtøj. Han blev syg og døde den 4. april af hvad, man dengang mente, var lungebetændelse på grund af den kulde og fugt han havde været udsat for. I dag mener man snarere at det var tale om tyfus eller paratyfus, og at sygdommen ikke havde noget at gøre med vejret, men var forårsaget af, at vandforsyningen i Det hvide Hus, var forurenet af kloakvand.

Den præsident, som har siddet kortest uden at dø i embedet var Gerald Ford, som faktisk har to rekorder. Ford var præsident fra 9. august 1974 til 19. januar 1977 eller 894 dage. Han er også den eneste, som ikke har været folkevalgt hverken som præsident eller som vicepræsident. Da Nixon måtte gå af som følge af Watergate-skandalen, blev Gerald Ford, der var vicepræsident, taget i ed som USA's 38. præsident. Imidlertid var han heller ikke valgt som vicepræsident. Han var formand for Repræsentanternes Hus, og da den siddende vicepræsident, Spiro Agnew, trak sig tilbage på grund af en gammel bestikkelsesdag, blev Ford hans afløser i henhold til bestemmelser i det 25. Forfatningstillæg, der netop udpeger formanden for Repræsentanternes Hus som tredje i rækkefølgen.

Den længst siddende præsident er Franklin D. Roosevelt, der regerede i 12 år og 39 dage fra 4.marts 1933 til 12. april 1945,  hvor han døde kort efter at være tiltrådt sin fjerde valgperiode.

Kun en præsident, George Washington, havde ikke noget partitilhørsforhold, da han blev valgt. Hans vicepræsident, John Adams var føderalist, og da Washington gik af efter to perioder på posten, blev Adams valgt som ny præsident, med tre valgmandsstemmer mere end Thomas Jefferson, der var Demokratisk Republikaner. Efter den tids regler blev Jefferson så automatisk vicepræsident, da han fik næstflest stemmer. Adams var den første, der kun fik en enkelt periode, inden han blev afløst af Jefferson, som sad i to perioder. De tre næste præsidenter, James Madison, James Monroe og John Quincy Adams, som sad i henholdsvis 2, 2 og 1 periode, var også Demokratiske Republikanere. Derefter fulgte to demokrater, Andrew Jackson og Martin van Buren, som blev afløst af den omtalte William Harrison, der var Whig. Først den 16. præsident, Abraham Lincoln var igen Republikaner, selv om partiet dengang kaldte sig National Union. Hans afløser, Andrew Johnson blev valgt som National Union, men nåede i løbet af sin ene præsidentperiode at skifte side og blive Demokrat.

Den yngste præsident var Theodore Roosevelt, der kun var 42, da han tiltrådte; til gerngæld var John F. Kennedy den, der søde yngst. Ældst er den nuværende præsident, Donald Trump, der var fyldt 70, da han tiltrådte. Den ældste præsident der døde, var George H. W,. Bush, der var 94 år og 171 dage, men han overgås allerede af Jimmy Carter, der nu i dag er 94 år og 315 dage.

Den højeste præsident var Abraham Lincoln, som var 193 cm,. en cm højere end Lyndon B. Johnson. Laves var præsident nummer 4, der kun var 163 cm. 25 præsidenter har været 180 cm eller højere, og 3 har været over 190. Udover de to nævnte er det Donald Trump, der er 191 cm.


NB! Fra og med uge 1 - 2015, har jeg oprettet et "arkiv" over gamle "Vidste du det. Alt, hvad der er gået forud, er desværre forsvundet i glemselens tåger, og jeg har ingen kopier af det, men det laves der så om på nu. Du kan se listen over tidligere "ligegyldig paratviden" her.

- Retur -