Vidste du det?

Den 22. november 1882 blev der for sidste gang foretaget en offentlig henrettelse i Danmark. Den dag blev Anders Nielsen, kendt som Anders Sjællænder, halshugget på Sølvbjerghøj nær Munkerup, syd for Nakskov på Lolland. _Han var dødsdømt for den 16. juli 1881 at have dræbt en 47-årig svensker ved at slå ham i hovedet med en pæl nær Savnsø, også på Lolland.

Efter mordet var Anders Sjællænder stukket af til Tyskland, hvor han blev arresteret den 21. august 1881 og udleveret til Danmark. I maj 1882 blev han så dømt til døden. Henrettelse, der blev foretaget i overværelse af omkring 3.000 tilskuere, gik helt galt. Bødlen, Jens Carl Theodor Seistrup, skulle føre øksen (henrettelser skete dengang ved halshugning), men da der var glat på højen, kunne han ikke stå fast og han gled derfor, idet han svang øksen. i stedet for at ramme halen ramte han Sjællander i skulderen, der næsten blev hugget helt af. Det næste hug ramte kun Sjællænder i en del af nakken, og først da han huggede tredje gang, lykkedes det ham at hugge hovedet af den dømte. Denne, noget mislykkede, henrettelse var for meget for publikum, som eller betragtede begivenheden som en folkeforlystelse. Det skulle da også blive den sidste henrettelse, der foregik i fuld offentlighed.

Seistrup skulle komme til at eksekvere endnu en henrettelse, den sidste i Danmark før retsopgøret efter Besættelsen. I 1892 halshuggede Seistrup Jens Nielsen, som var dømt for forbrydelser i seks lande. Henrettelsen, der ikke voldte problemer,  foregik inden for murene i Horsens Straffeanstalt (senere Horsens Statsfængsel), og var den tredje henrettelse, som Seistrup, der nåede at være Kongeriget Danmarks Skarpretter i 30 år, kom til at udføre. Den tredje henrettelse fandt sted i 1881, hvor Seistrup halshuggede dobbeltmorderen Rasmus Pedersen Mørke på en mark ved Klejtrup uden for Hobro.

Også kvinder blev henrettet ved halshugning. Den sidste var Ane Andersdatter, der blev henrettet den 21. december 1861. Ane Andersdatter blev henrettet på Rødovre Mark (ved det nuværende Annexgårdsvej, for mordet på sine tre børn, der alle var født uden for ægteskab.


NB! Fra og med uge 1 - 2015, har jeg oprettet et "arkiv" over gamle "Vidste du det. Alt, hvad der er gået forud, er desværre forsvundet i glemselens tåger, og jeg har ingen kopier af det, men det laves der så om på nu. Du kan se listen over tidligere "ligegyldig paratviden" her.

- Retur -