Vidste du det?

Vaskemaskine fra det 19. århundrede med vrideanordning/rulle.

I 1691 blev der udtaget patent i England på et apparat i den kategori, vi i dag kalder vaskemaskiner. Om den nogensinde blev fremstillet vides ikke med sikkerhed, men der eksisterer en tegning af den fra 1752. I 1782 fik Henry Sidgier britisk patent på en vaskemaskine med roterende tromle og i 1790 vblev der solgt mange såkaldte "vaskemøller" i England. Op gennem 1800-tallet blev teknologien forbedret,  selv om alle maskinerne stadig blev drevet ved håndkraft. I løbet af det 19. århundrede kom dampdrevne vaskemaskiner til, og omkring århundredeskiftet kom de første elektriske vaskemaskiner. Det vides i dag ikke, hvem der opfandt den elektriske vaskemaskine, men der blev udtaget patent på en maskine i 'USA i 1908 af en mand ved navn Oliver Woodrow, men det menes ikke, at han var den første til at få ideen. Til gengæld ved man, at det første møntvaskeri blev åbnet i Fort Worth i Texas i 1934 (allerede den gang havde man sorte penge J). Og i 1937 kom den første fuldautomatiske vaskemskine, som også kunne centrifugere. Tidligere måtte man vride tøjet efter vasken.

Hvor store tromlemaskiner var populære i en lang periode, blev mindre vaskemaskiner populære, også til "industribrug". I dag anvendes primært to forskellige typer, de, hvor tøjet fyldes i fra toppen, som er meget populære i USA, og de, der fyldes forfra, som er det mest brugte i Danmark.

Tromlemaskine fra 1950erne

 


NB! Fra og med uge 1 - 2015, har jeg oprettet et "arkiv" over gamle "Vidste du det. Alt, hvad der er gået forud, er desværre forsvundet i glemselens tåger, og jeg har ingen kopier af det, men det laves der så om på nu. Du kan se listen over tidligere "ligegyldig paratviden" her.

- Retur -