Vidste du det?

USA har 50 stater, måske snart 51 eller 52, hvis det lykkes at få vedtaget at District of Columbia og Puerto Rico også skal være stater, som det er blevet foreslået. Men altså pt. 50. Det betyder naturligvis, at når der er 50 stater, er der også 50 statshovedstæder. Af disse har langt de fleste (42) et navn, der består af et enkelt ord, som fx Junuau i Alaska, Annapolis i Maryland, og Austin i Texas. Syv har navne, der består af to ord. Disse er Little Rock i Arksansas, Des Moines, Iowa, Baton Rouge i Louisiana, Saint Paul i Minnesota, Jefferson City i Missouri, Carson City i Nevada og Oklahoma City i Oklahoma. Kun én statshovedstad har et navn, der består af tre ord, nemlig Salt Lake City i Utah.

I USA kan man kalde sine børn stort set, hvad man har lyst til, og man kan altså også opkalde dem efter statshovedstæder. Fx er Cheyenne (statshovedstad i Wyoming) et ret populært pigenavn i USA. Men der er to stater, hvis hovedstæders navne, også kunne gå som navne i Danmark, og det er Helena i Montana og Pierrei South Dakota.

Den eneste statshovedstad med en befolkning på mere end en million indbyggere, er Phoenix i Arizona som har godt 1,6 millioner. Den mindste er Montpelier i Vermont med under 8.000 indbyggere. Den mindste hovedstad målt i areal er Annapolis i Maryland, der kun dækker et areal på knap 22km2, mens Juneau i Alaska dækker et areal på 8.430 km2. Til gengæld har Juneau knap 32.000 indbyggere mod de 39.000 der bor i Annapolis. Det betyder en befolkningstæthed i sidstnævnte by på 2.100 pr. km2, mod Juneaus 4,6 pr. km2.


NB! Fra og med uge 1 - 2015, har jeg oprettet et "arkiv" over gamle "Vidste du det. Alt, hvad der er gået forud, er desværre forsvundet i glemselens tåger, og jeg har ingen kopier af det, men det laves der så om på nu. Du kan se listen over tidligere "ligegyldig paratviden" her.

- Retur -