Vidste du det?

MetroMover er en højbane i det centrale Miami i Florida, som transporterer passagerer gratis mellem 21 stationer, som ligger med ca. to gaders mellemrum. Banen har tre linjer, som har otte stationer fælles, mens to af linjerne deler en enkelt station. Den ene linje (lyseblå) kører i det såkaldte "Inner loop", hvor den stopper ved de otte stationer som er fælles for alle tre linjer, men ikke på Third Street Station, som betjenes af de to ydre linjer, men til gengæld har linjen en enkelt station, Miami Avenue, som den er alene om.

En nordlig rute, Omniloop (mørkeblå) har sin endestation ved stationen School Board. Ved College North møder den det indre loop, som den så følger hele vejen rundt til den igen kommer til College North, hvorfra den returnerer til School Board. Den sidste linje, Brickell Loop (gul), starter ved en station, Financial District på Brickell Avenue, sjovt nok i byens finanskvarter og kører i nordlig retning, til den møder de to andre linjer ved Knight Center. Så følger også den loopet tilbage til Knight Center, hvorfra den returnerer til stationen Financial District.

Hvert tog har en eller to vogne, der hver kan transporter flere end 90 passagerer. Typisk er der en vogn på de ydre loops og to på det indre. Inner Loop eller Downtown Loop, der altså ikke forlader loopet, kører med uret rundt i loopet, mens de to ydre linjer kører modsat urets retning, når de skal rundt i loopet. De enkelte tog kører ikke stærkt; tophastigheden er 50 km i timen og gennemsnitshastigheden er ca. 14 km/t på de 7 km som hele systemet er langt. 

Systemet blev indviet i 1986 og det er altså gratis at køre med disse "tog", hvilket i gennemsnit 35.000 passagerer benytter sig af på hverdage. På to af stationerne, Govenment Center og Brickell Avenue, er der forbindelse til MetroRail en slags S-tog, der kører længere ud i byens udkant og omegn. I modsætning til MetroMover skal der købes billet til MetroRail, men prisen er kun $2,25 pr. tur (2020). Også MetroRail er en højbane.


NB! Fra og med uge 1 - 2015, har jeg oprettet et "arkiv" over gamle "Vidste du det. Alt, hvad der er gået forud, er desværre forsvundet i glemselens tåger, og jeg har ingen kopier af det, men det laves der så om på nu. Du kan se listen over tidligere "ligegyldig paratviden" her.

- Retur -