Vidste du det?

Skikken med at fejre jul og navnet på samme (jól på oldnordisk), går tilbage til længe før kristen tid. Det betegnede oprindeligt den 12 dage lange fest med ofringer til guderne, som blev fejret omkring vintersolhverv. Et af de navne, man brugte om Odin (og der var rigtigt mange), var jólfaðr, som kan oversættes til Julefader, hvilet måske kan indikere at julefesten især indeholdt ofringer til netop Odin.

Selve ordet "jul" stammer tilbage til i hvert fald det 4. århundrede, måske endnu ældre. Først mange år senere, efter kristendommens indførelse i England og Irland (hvor man kaldte tiden Yule Tide), blev fejringen knyttet sammen Kristendommen og med Jesus fødselsdag. Sandsynligheden taler i mod at Jesus skulle være født i december. Forskellige forhold i Det nye Testamente indikerer, at det måske snarere har været i vores nuværende oktober.


NB! Fra og med uge 1 - 2015, har jeg oprettet et "arkiv" over gamle "Vidste du det. Alt, hvad der er gået forud, er desværre forsvundet i glemselens tåger, og jeg har ingen kopier af det, men det laves der så om på nu. Du kan se listen over tidligere "ligegyldig paratviden" her.

- Retur -