Vidste du det?

Xmas eller X-mas (af og til endda Xtemas) er en betegnelse, der ofte bruges for Christmas (Jul - eller i virkeligheden Kristmesse). Betegnelse har mange år på bagen, og stammer fra den tid, hvor munke (og andre) håndskrev deres dokumenter. Her var det almindeligt at spare på både pergament (senere papir), blæk og arbejdstid at forkorte mange ord. Når Christmas blev til Xmas har det rødder i det græske, nemlig i bogstavet Chi (Χ), som var det første bogstav i ordet Χριστός eller Christós med latinske bogstaver.

Denne brug at Xmas stammer tilbage fra det 16. århundrede og er ikke som nogle mener er moderne sekulært forsøg på at fjerne Kristus (Christ) fra julen. Faktisk har man skrevet "Kristos" med de to græske bogstaver Chi og Rho i mere end 1.500 år, så længe at en sammenskrivning af de to bogstaver som symbol for Kristus (se billedet til venstre) blev brugt allerede under Konstantin de Store (306-337). Et andet Kristussymbol er den stiliserede fisk (billedet til højre). Dette symbol stammer helt tilbage til det andet århundrede, og ud over at være symbol på Kristus som "den store fisker" er det igen de græske bogstaver, der spiller ind. ΙΧΘΥΣ (ichtys) med latinske bogstaver, betyder "fisk", men kan også ses som en forkortelse for Iēsous Christos, Theou Yios, Sōtēr eller på dansk "Jesus Kristus, Guds søn, Frelseren". Dette symbol blev oprindeligt brugt som et "hemmeligt tegn", mellem de kristne, der jo mange steder var forfulgt.


NB! Fra og med uge 1 - 2015, har jeg oprettet et "arkiv" over gamle "Vidste du det. Alt, hvad der er gået forud, er desværre forsvundet i glemselens tåger, og jeg har ingen kopier af det, men det laves der så om på nu. Du kan se listen over tidligere "ligegyldig paratviden" her.

- Retur -