Vidste du det?

Careyøerne er en øgruppe i Baffinbugten på 72,5 ° vestlig længde og 76,7 ° nordlig bredde ca. 100 km vest for Thule Airbase. De tilhører formelt Avannaata Kommune, og det meste af året er havet omkring øgruppen dækket af is. I dag er øerne ubeboede men i 1851 fandt man spor af tidligere inuitbebeboelser.

Øgruppen består af seks øer og nogle mindre skær. Øerne er Nordvestø, Isbjørneø, Mellemø, Bordø, Björlingø og Fireø. Derudover to navngivne småøer eller skær, Hollænderhatten og Tyreøjet foruden adskillige unavngivne skær. Nordvestø er den største af øerne. Den er 4,5 km lang og næsten 3 km bred. Det vestligste punkt på denne ø er også Grønlands/Danmarks vestligste punkt. Øgruppens højeste punkt er ca. 300 m over havets overflade og det findes på Björling ø.

Øerne er navngivet helt tilbage i 1616 og er opkaldt efter Allwin Carey, som havde finansieret en ekspedition, som blev gennemført af Robert Bylot og William Baffin (som har givet navn til bugten) i det år. I 1892 landede en ekspedition med de to svenske naturforskere Alfred Björling og Evald Kallstenius på øerne, hvor der fandtes et engelsk forsyningsdepot, hvor de nu ville afhente forsyninger. Desværre strandede deres skib, en lille skonnert, på klipperne. Besætningen , der havde været ombord, forsøgte at sejle til Etah på Grønland i en lille åben båd, men vejret drev dem tilbage til Careyøerne. Senere forsøgte de endnu engang at forlade øerne for at sejle til Ellesmere Island i Canada. I 1893 observerede et skotsk hvalfangerskib et skibsvrag på en af øerne. Det viste sig at være skonnerten, Ripple, som var brugt på ekspeditionen. Ved et senere besøg på øerne fandt man under en varde liget af en mand, og i varden nogle dokumenter, blandt disse et brev, hvor Björling fortalte om ekspeditionen. Her hed det blandt andet:

"Tvunget af dårligt vejr til at forblive på denne ø i lang tid, tager jeg nu ud på en tur til eskimoerne ... på Ellesmere Island. Da jeg håber, at en hvalfanger vil besøge Careyøerne næste sommer for at redde mig og mine ledsagere, vil jeg forsøge at nå øerne igen inden 1. juli. Vi er nu fem mænd, hvoraf den ene er ved at dø."

Ud over liget af den mand, der formodentlig var den, som brev et omtalte som ved at dø, fandt man aldrig spor af hverken de sidste fire mænd eller den åbne båd.


NB! Fra og med uge 1 - 2015, har jeg oprettet et "arkiv" over gamle "Vidste du det. Alt, hvad der er gået forud, er desværre forsvundet i glemselens tåger, og jeg har ingen kopier af det, men det laves der så om på nu. Du kan se listen over tidligere "ligegyldig paratviden" her.

- Retur -