Historien om Jennie Wade, Wesley Culp og Jack Skelly

Historien om Jennie Wade m.fl. udspillede sig i Gettysburg i Pennsylvania under den amerikanske borgerkrig. Nærmere bestemt før og under Slaget ved Gettysburg fra 1. juli til 3. juli 1863. Mary Virginia Wade (eller Jenny/Ginny, som hun blev  kaldt), var den eneste civile, der blev dræbt under slaget, og måske den eneste kvinde, der blev dræbt under kamphandlinger i hele krigen. Byen kan fremvise både det hus, hvor hun blev født, det hus, hun voksede op i, og som hun boede i, da slaget startede, men ikke mindst det hus, hvor hun blev skudt (huset tilhørte på det tidspunkts hendes søster). I huset er der nu Jennie Wade museum og souvenirshop. Jennie blev i følge historien skudt, mens hun stod og lavede brød til nordstatstropperne, som hun og hendes familie, i øvrigt havde hjulpet med mad og vand, flere gange under slaget. En af sydstaternes snigskytter, skød til måls efter dørhåndtaget på søsterens dør. Desværre gik en af kuglerne gennem døren, passerede gennem en et rum og en anden dør, inden den ramte Jennie i ryggen. Dette er den officielle historie, som den fortælles i byen, og som den også kan læses i en lille pamflet om Jennie Wade. Dog var der allerede i samtiden historier om, at Jennie blev skudt af en af byens indbyggere, fordi hun fraterniserede med de sydstatstropper, som en kort tid besatte byen. En af indbyggerne gik så vidt som til at karakterisere hende som en "hun – rebel". Hvis denne teori er korrekt, er det dog en noget usikker metode, at skyde hende gennem to lukkede døre, men sådan er der så meget.

 

I det, der nu er udkanten af byen, ligger Culp's Farm, en gård, som i 1863 lå et godt stykke uden for byen i nærheden af Culp's Hill, hvor svære kampe fandt sted. Her voksede Wesley Culp op. Han var nevø til gårdejeren. Culp var vognmager, og ansat hos en stor vognbygger, C. W. Hoffmann. Imidlertid syntes indehaveren at konkurrencen i området var for stor, så han flyttede forretningen til det vestlige Virginia, og de fleste af de ansatte, her i blandt Wesley Culp, flyttede med. I Virginia gik det godt med virksomheden, og de ansatte trivedes, og blev en del af det lokale samfund. Wesley og flere af de øvrige meldte sig til den lokale milits, der på den tid, nærmest var at regne som en social klub, hvor man mødtes i muntert lag, afholdt skydeøvelser, og ellers bare hyggede sig. Da borgerkrigen begyndte at true, vendte en del af Hoffmans ansatte tilbage til Gettysburg, mens andre, blandt andet Wesley blev i Virginia, dels fordi lønnen var god, og dels fordi, de, som Wesley, ikke havde noget komme hjem til, da de var yngre søskende og ikke skulle arve. Så brød krigen ud, Virginia løsrev sig og gik med i krigen på sydstaternes side. De mange militskompagnier rundt omkring i staten, blev indrulleret i hæren, og militsen i den vestlige del af staten kom til at indgå i 2. Virginia Infantry, som blev en del af Jackson's Brigade, den senere så berømte Stonewall Brigade. På denne måde kom Wesley Culp til at kæmpe på Sydstaternes side i borgerkrigen, mod sine venner og familie, som kæmpede på Nordstaternes side.

 

Det vides med sikkerhed at Wesley og hans bror, William, kæmpede på hver sin side i Slaget ved Carter's Wood, men om de to mødtes under slaget vides ikke. Da Slaget ved Gettysburg brød ud, kom Jacksons Brigade til at deltage i kampene ved Culps Hill. Wesley fik lov til at besøge sin familie, som han opsøgte om aftenen på slagets første dag, før kampene om Culp's Hill var gået i gang. Det gjorde de næste dag og Wesley faldt i slaget. Adjudanten i Jacksons Brigade, B. S. Pendleton sneg sig gennem fjendens linier for at overbringe budskabet til familien, og han fortalte hvor, de kunne finde Wesleys lig, så han kunne få en ordentlig begravelse. Næste dag gik hans søstre og onkel ud for at finde liget, men de fandt det aldrig, og hvor Wesley er begravet ved ingen. Også her, er der selvfølgelig en lokal historie. Den fortæller at søstrene og onklen faktisk fandt liget, men da de frygtede at byens borgere ville modsætte sig, at en forræder blev begravet på byens kirkegård, begravede de liget i gårdens kælder.

 

Efter et af de slag, som Wesley Culp deltog i, mødte han Jack Skelly, én af hans bedste venner hjemme fra Gettysburg. Skelly var krigsfange og hårdt såret, men han fortalte Wesley, at han var blevet forlovet med en pige hjemme fra byen, og han bad Wesley om at overbringe pigen et budskab, når han en gang kom hjem, da Skelly ikke selv mente, at han ville overleve såret. Det skulle vise sig, at han fik ret, for han døde få dage senere. Da Wesley aftenen før slaget besøgte sin familie, fortalte han, at han havde et budskab at overbringe, men det var mundtligt og privat, så han fortalte ingen, hvad det gik ud på. Næste dag blev han så dræbt under slaget, og ingen ved om han nogensinde fik overbragt sit budskab. Pigen kunne man ikke spørge – hendes navn var – yes you guessed it… Mary Virginia - bedre kendt som Jennie - Wade. Efterkommerne efter Jennies søster mente så sent som i 1991, at historien var sand, og at Wesley måske på en eller anden måde fik overbragt budskabet til Jennie inden hun døde. Og sådan blev de tre personers skæbne vævet sammen i en romantisk, men særdeles tragisk historie, hvor alle hovedpersonerne døde, og ingen fik hinanden til slut. Læs selv historierne og mere til i "The Jennie Wade Story" af Cindy L. Small. Bogen kan købes via nettet. Bare søg efter den.