Lang dags rejse mod mad

Præcis som den 2. juli skulle vi komme til at køre 909 km i dag. To dage må altså deles om æren af at være de længste på årets tur. Turen bød på stort set ren forlægning, dog ikke ad den korteste vej nødvendigvis. Vi skulle køre fra St. Louis, Missouri til Knoxville i Tennessee. Det kunne have været gjort på 780 km ad den mest direkte rute, men blev altså omring 130 km længere, fordi vi ville forbi Louisville i Kentucky. Det ville vi, fordi Tim gerne ville se Worldport, der er UPS' hovedcenter for luftfragt, og det fik han selvfølgelig lov til.

Men først skulle vi ud af St. Louis, og ligesom ved vores ankomst til byen gav det anledning til visse problemer. Jeg ved ikke, hvad der er med den by? Da Dorte og jeg skulle forlade den i 2004, gik det også galt. Dengang kom vi ud på en vej som førte over floden, altså mod øst, hvilket ikke var så smart, da vi faktisk skulle sydvest på - og slet ikke krydse floden. Den gang havde vi ikke gps, så da var det vores egen skyld, at vi måtte køre frem og tilbage et par gange. Denne gang kan vi skyde skylden på dels gps'en, dels renummereringen af motorvejsfrakørslerne og ikke mindst manglen på samspil mellem de to. Til sidst lykkedes det dog for at komme over på den rigtige motorvej, I-64, og så ilede vi sydøst og senere øst på gennem Illinois uden at opleve noget som helst på de ca. 200 km turen gennem staten er. Bortset fra en enkelt pause for at skifte chauffør.

Ca. halvvejs mellem St. Louis og Louisville krydsede vi grænsen til Indiana, som sikkert er en meget spændende stat. Der køres da i hvert racerløbet Indianapolis 500 i en forstad til hovedstaden af samme navn. Det var imidlertid langt fra, hvor vi var, og her skete absolut intet. Ikke engang en by kom vi gennem eller i nærheden af på den første strækning gennem staten. Det nærmeste vi kom spænding, var da vi krydsede Wabash River ved statsgrænsen. Og at krydse en flod på en motorvejsbro kan trods alt ikke kaldes sindsoprivende. Efter 61 miles, hvor det mest ophidsende vi så, var en bondegård, kørte vi fra Central Daylight Saving Time ind i Eastern Daylight Saving Time tidszonen og mistede således endnu engang en time på en langtur. Vi må s'gu snart lære det! Siden Dorte og jeg kørte samme sted, men i modsat retning i 2004, har de sågar fjernet skiltet, der fortalte, at man skiftede tidszone, så ikke engang det, kan man glæde sig over. Mest interessant er det, at zoneskiftet flere steder går ned mellem ret nærtliggende huse, hvilket må kunne skabe forvirring blandt naboer, hvis de diskuterer, hvad klokken er. Desværre kan man ikke se disse huse fra motorvejen, så heller ikke det, kunne vi tage billeder af. Vi kunne dog ikke leve med, at det eneste billede, vi havde fra staten, var et billede af en bondegård taget i forbifarten, så ved Exit 63, besluttede vi, at nu skulle det være nok!

Før frakørslen står naturligvis et skilt, som fortæller, hvor man kommer hen. når man kører fra. Her kunne vi vælge mellem Jasper, Ferdinand og Santa Claus. Santa Claus lød mest interessant, men da den lå 10 miles fra motorvejen, og vi endnu ikke var kommet ret lang ad dagens etape, blev vi enige om at besøge Ferdinand kun 3 miles fra motorvejen i stedet, så det gjorde vi. Ferdinand er ikke just en verdensstad med sine ca. 2.000 indbyggere, men vi fik da taget et par billeder af en kirke, nogle huse og en statue. Vi var i et primært katolsk område, men det vidste vi ikke på det tidspunkt. Den eneste kirke i byen er katolsk (næsten - der findes også en baptistkirke) og opkaldt efter St. Ferdinand, hvem han så end er. Ferdinand er også hjemsted for Monastery Immaculate Conception (Den ubesmittede undfangelses Kloster), og da vi forlod byen, kunne vi have fortsat lidt længere og besøgt St. Meinrad Archabbey (ærkeabbedi - et fantastisk ord) i byen St. Meinrad. St. Meinrad munkene er benediktinere, ligesom også beboerne af klostret i Ferdinand er, men de er nonner! Måske håber de også på den ubesmittede undfangelse? Faktisk havde Santa Claus nok mere at byde på end både Ferniand og St. Meinrad, selv om indbyggertallet var nogenlunde det samme som Ferdinand, ikke St. Meinrad, som har så få indbyggere, at de slet ikke tælles. Byens posthus modtager hvert år tusindvis af breve, der er sendt til julemanden, som alle besvares af en gruppe frivillige mennesker i byen. Uden for byens rådhus står en statue af - naturligvis - Julemanden. Tæt på byen findes Lake Christmas, Lake Noel og Lake Holly. Byen har naturligvis også¨en forlystelsespark med juletema.

Alt det oplevede vi imidlertid ikke, da vi fra Ferdinand kørte direkte tilbage til motorvejen og fortsatte vores begivenhedsløse tur. Hvis man da ikke mener, at synet af et skilt med teksten Corydon, er en begivenhed. Tim kommenterede da også lidt på, at man heller ikke i USA kunne slippe for vores allestedsnærværende finansminister. Corydon er dog i dette tilfælde en by, (3.000 indbyggere), som faktisk var Indianaterritoriets hovedstad mellem 1813 og 1816, og efter at staten Indiana blev etableret, var den dennes hovedstad frem til 1825, hvor Indianapolis tog over. Men heller ikke dette syn, fik os til at skrige af begejstring - eller det modsatte.

Først da vi nåede Louisville, skete der noget igen. Og endnu engang var det vejene, der var med til at bringe lidt spænding ind i tilværelsen på denne ellers særdeles kedelige dag (derfor de mange udenomsting, som jeg får fortalt - noget skal jeg jo skrive om). Denne gang var gps'en helt sikker på, hvordan vi fandt lufthavnen - og det var vi også. Desværre var der et større vejarbejde i gang, da vi nåede byen, og det betød, at flere motorvejsfrakørsler, herunder begge de to, gps'en foreslog til os, var lukkede. Vi kørte fra et tredje sted og håbede at gps'en ville gelejde os på rette spor, men vejarbejdet fortsatte også på de mindre veje. Til sidst mente Tim ikke, at det var så vigtigt for ham at se Worldport, men nu var jeg blevet stædig og insisterede. Til sidst fandt vi da også byens internationale lufthavn, hvor UPS Worldport ligger. Her (altså hos UPS, ikke i lufthavnen) arbejder 20.000 mennesker med at håndtere de 450.000 pakker, der kommer gennem centeret hver time, døgnet rundt. Lidt flere end Tim må tage sig af. Da jeg ikke kunne komme ind - jeg er ikke ansat hos UPS - nøjedes vi med at se såvel bygninger som fly udefra. Det er faktisk en mærkelig oplevelse at se så mange UPS fly på en gang. Det er i øvrigt i Louisville, at det berømte Kentucky Derby finder sted, men det er i maj, så det oplevede vi ikke. Til gengæld fik vi altså set andre dele af Louisville, som vi under normale omstændigheder ville være kørt uden om.

Efter besøget gik det ret nemt at finde tilbage til I-64, som vi fortsatte ad videre mod øst til "Verdens Hestehovedstad" (når de selv skal sige det), Lexington. Noget er der måske om det. I hvert fald er Lexington centrum for USA's fuldblodsavl, og stutterier og væddeløbsstalde omgiver byen, der ligger i det såkaldte bluegrass område i staten, hvor der er masser af græsning til hestene. Vi så dog kun få (ikke mere end et par hundrede) i nærheden af motorvejen. Dorte og jeg så flere, da vi kørte ad Blue Grass Parkway i 2004 fra Lexington til Elizabethtown, men det var dengang. Kort efter Lexington forlod Tim og jeg I-64 og tog en anden motorvej, I-75, mod syd. De 275 km til Tennessee (dagens femte stat, men selv det var ikke interessant, da vi allerede tidligere på turen havde været i fem stater på samme dag) var imidlertid ikke meget mere spændende end de første 550 til Lexington. Der kom efterhånden lidt flere buler på vejen, efterhånden som vi kørte ind i bjergene, men ellers oplevede vi ikke det mindste.

Oprindeligt havde Knoxville været vores mål, men allerede om morgenen var vi blevet enige om at køre lidt videre, nemlig til byen Sevierville. Sevierville, der er opkaldt efter Tennessees første guvernør, ligger ca. 30 miles sydøst for Knoxville. Flere veje går mellem de to byer, men vi tog den hurtigste, nemlig motorvejen, selv om det ikke var den korteste. 20 miles fra Knoxville forlod vi motorvejen og kørte mod syd ad Tennessee State Road 66. Faktisk kørte vi ikke hele vejen til byen, i hvert fald ikke i første omgang. I den lille bebyggelse Catlettsburg, 3 miles nord for selve Sevierville, lå et Super 8 Motel, og her slog vi os ned for natten. Klokken var på det tidspunkt 18.15, og vi havde været af sted i mere end 10 timer inklusive den, som forsvandt sporløst i Indiana). Det betød, at vi efter at have slæbt kufferterne op på værelset, kørte ud for at spise. Og det var faktisk hele formålet med at køre til Sevierville. Vi havde nemlig konstateret, at der her i byen lå en Ryan's Bakery and Grill, en kæderestaurant som vi havde prøvet i New Orleans to år tidligere, og som Dorte og jeg havde spist på i Opelousas i Louisiana i 2004.

Restauranten er en buffet restaurant, hvor man betaler en fast pris ved indgangen, i år $ 11,95 (ca. 65 kr.) plus drikkevarer, og så er alt ellers inkluderet. Der er kæmpebuffeter med kødretter, fiskeretter, kyllingeretter, salat, andet tilbehør, dessert osv. Desuden kan man få T-bone-steak, skiver af helstegt oksefilet, røget skinke og/eller kalkun. Når ja og så stegte kæmpekrabber. Problemet for mig er mest, at jeg stort set spiser mig mæt i salatbaren og sjældent får prøvet meget af det andet, men jeg fik da lidt skinke og kartoffelmos med hvidløg. Men godt er det, og både Tim og jeg holder meget af kæden, og kører altså gerne lidt længere for at komme dertil, selv på en i forvejen lang dag.

Efter maden kørte vi en tur ind til Seviervilles centrum. Byen ligger tæt på Pigeons Forge og Gatlinburg, som begge er typiske turistfælder, ikke mindst Pigeons Forge. Her er konkurrencen mellem hoteller og forlystelser stor. Ved mange hoteller er der rutsjebaner og karruseller og andre forlystelser, og byen er hjemsted for forlystelsesparken Dollywood, ejet af Dolly Parton. Selve Sevierville er knap så turistet som de to andre byer, og centrum er ganske hyggelig. Byen har et interessant gammelt domhus, og foran dette står en statue af netop Dolly Parton, som er født i byen. Eller rettere uden for byen. Faktisk ca. 15 km uden for. Vi havde fundet en opskrift på nettet på, hvordan vi skulle finde hendes fødehjem, men den talte om, at man skulle køre af såvel grusveje som smalle hjulspor for at finde den lille hytte med et enkelt rum, hvor hun blev født som det fjerde af 12 børn. Vi nøjedes med at fotografere statuen og tog yderligere nogle billeder i byen, og så kørte vi tilbage til hotellet for at slappe af. Vi kunne have set en kopi af hytten i Dollywood, men det gad vi så heller ikke.

Vores værelse var denne gang en suite med to soverum og en mellemgang med adgang til bad. Tim fik det første værelse, der vendte ud mod en svalegang med udsigt til en sexshop på den anden side ad hovedvejen. Jeg fik det bageste med balkon og udsigt over en lille flod, der løb bag hotellet. Her sad jeg så (altså på balkonen) og nød de 30 grader, som temperaturen var kommet op på om aftenen efter at den "kun" havde ligget mellem 25 og 28 grader det meste af dagen. Det var rart med en lille slapper, efter en lang dag med megen kørsel, og altså turens sidste rigtigt lange stræk. Resten af turen skulle byde på kortere eller helt korte ture, men til gengæld særdeles meget af se og opleve undervejs, i modsætning til denne dag, der altså mest var forlægning.