Det har jeg lyttet til...

Det siges at min musiksmag gik totalt i stå omkring 1970. Langt hen ad vejen er det faktisk korrekt. Jeg holder meget af musik fra 50'erne 60'erne og begyndelsen af 70'erne. Men også af både ældre og nyere musik. På denne side, vil jeg typisk ganske kort nævne de  musiknumre, som har fanget mig mest i den sidste tid. Listen opdateres løbende.

Mon ikke julen er overstået nu? Så må jeg hellere få fjernet "julekalenderen" og erstattet den med noget andet. Denne gang en tilbagevenden til musik, jeg har hørt i den senere tid, og det bliver fra en af mine yndlingsmusikgenrer, som jeg har bragt flere gange tidligere, nemlig symfonisk metal. Også de enkelte bands har været på listen før, så heller ikke meget om dem, men altså til sagen:

1) Phantom of the Opera - Nightwish - 2002
"In sleep, he sang to me
In dreams, he came
That voice which calls to me
And speaks my name"

Her er mit favorit symphonic metal band, finske Nightwish med en coverversion af Andrew Llooyd Webbers titelnummer fra musicalen af samme navn fra albummet Century Child fra 2002. Tarja Turunen var forsanger i den periode, og nummeret var med på deres live koncerter som her. Da Tarja forlod bandet og blev erstattet af Anette Olzon erklærede bandet, at de aldrig ville spille nummeret igen. I dag er forsangeren hollandske Floor Jansen, så lad mig blive i det hollandske hjørne.

2) Stand my Ground- Within Temptation - 2005
"I can see
When you stay low
Nothing happens
Does it feel right?
Late at night
Things I thought I'd put behind me
Haunt my mind"

Nummeret her fra albummet The Silent Force fra 2004. Forsangeren i bandet var dengang som nu Sharon den Adel, der var med til at stifte Within Temptation tilbage i 1996, og som skriver mange af bandets sange.

3) Valentine - Xandria - 2012
"Be the valentine, rip the heart of mine
Give your innocence to the brightest of dreams
This is harvest time, taste the blood red wine
Of this gilded art, it is spilled from my own heart"

Fra Holland til Tyskland og bandet Xandria. Nummeret her er fra albummet Neverworld's End fra 2012. Forsanger på det tidspunkt var Manuele Kralser og det var det sidste album, hun medvirkede på, inden hun lev afløst af Dianne van Giersbergen. Også van Giersbergen har forladt Xandria, og forsanger er i dag Ambre Vourvahis.

4) The Other Side - Sirenia - 2007
"Sail away, my little sister
Sail away to the other side
There's a light and a darkened road
There's a night and a fading hope
There was a dream that once was mine
But now it seems it has passed with time"

Tilbage til norden; i dette tilfælde til Norge og Sirenia. Her med et nummer fra albummet Nine Destinies and a Downfall fra 2007. Monika Pedersen er forsanger på dette album, som blev hendes sidste med gruppen. Hun blev afløst i 2016 af spanske Pilar María Del Carmen Mónica Giménez García, bedre kendt som Ailyn, som i dag igen er afløst af den franske operasangerinden (mezzo-sopran), Emmanuelle Zoldan, som har arbejdet som korsanger med bandet siden 2003.

5) Birth of Venus Illegitima - Therion - 1998
"Aphrodite is rising from the shell
A newly born to be seen
To expel from the paradise
To drink from her well"

Jeg slutter i Sverige med Therion, der blev dannet helt tilbage i 1987 i Upplands Väsby som et Death Metal band, men omklring 1996 skiftede de genre til Symphonic Metal. Forsanger (men kun på studiealbums) er i dag den amerikanske operasangerinde Lory Lewis, som har været forsanger siden 2011.Hun deltog også live til 2014, hvor hun blev afløst på turneerne af Sandra Laureano, der senere er afløst af flere andre. Før Lewis blev officiel forsanger, deltog hun som "gæst" på bandets albums og ved koncerter, og det er også Lewis, som synger på dette nummer.