Det har jeg lyttet til...

Det siges at min musiksmag gik totalt i stå omkring 1970. Langt hen ad vejen er det faktisk korrekt. Jeg holder meget af musik fra 50'erne 60'erne og begyndelsen af 70'erne. Men også af både ældre og nyere musik. På denne side, vil jeg typisk ganske kort nævne de  musiknumre, som har fanget mig mest i den sidste tid. Listen opdateres løbende.

Nu med nye hovedtelefoner hører jeg masser af musik på mine (næsten) daglige spadsereture. De knap 1.400 numre jeg har på min telefon blandes lystigt af "maskinen" selv, og derfor kommer jeg af og til til at lytte til nogle numre, som jeg ikke har hørt meget længe, og som vækker minde, når jeg hører dem igen, men også mange som er ret nye for mig. Det er alt fra velkendte kunstnere, til nogen som kun er meget lidt kendt i Danmark, om overhovedet. Jeg har  valgt denne gang (og formodentlig også ved næste opdatering) er fokusere på sidstnævnte, altså kunstnere, som jeg ikke kan mindes, at jeg hørt i dansk radio - indrømmet, det er begrænset hvor meget radio, jeg hører. Det er faktisk kun, når jeg kører bil. Ved denne lejlighed er det kvindestemmer, der er i fokus, og vi kommer lidt rundt i forskellige genrer. Jeg har undtagelsesvis ikke tekstuddrag til alle numrene, da de simpelthen ikke findes på nettet. Jeg håber, at i hvert fald nogen læsere af denne side vil lære disse ret ukendte kunstnere at kende - de er det værd. Læg i øvrigt mærke til, at alle numre er efter 2010!!!

1) Betty Blue - Laura McGhee - 2013
Jeg lægger ud med Laura McGhee, en fremragende skotsk sanger og violinist, som oprindeligt især lavede skotsk folk, men senere slog sig ned i Nashville, og nu laver en blanding af country, americana og netop skotsk folk. Jeg stiftede første gang bekendtskab med hende, da hun optrådte i et enkelt nummer sammen med mit favoritband, Runrig ved en koncert ved Loch Ness på gruppens Year of the Flood turne tilbage i 2007. McGhee var den første skotske kunstner, der fik en placering i Top 40 på den amerikanske "americana" hitliste i 2010.

2) Dh'eirich Mi Moch Madainn Cheitein - Kathleen MacInnes - 2015
Jeg bliver i Skotland med Kathleen McInnes, som synger på gælisk. Jeg fatter ikke det mindste af, hvad hun synger om, men jeg synes, at det er meget smukt. MacInnees stammer fra South Uist, en ø i de Ydre Hebrider. Første gang jeg stiftede bekendtskab med Kathleen MacInnes var på albummet Stay Strong, et album med Blair Douglas, tidligere harmonikaspiller i Runrig, hvor hun medvirkede på flere numre. Her er et klip fra et af numrene fra dette album 'S Barail Leam.

3) Preachin' Blues - Larkin Poe - 2017
"I'm gonna get me some religion
I'm gonna join the Baptist church
I'm gonna get me some religion
I'm gonna join the Baptist church
Gonna be a preacher
So I don't have to work"

Larkin Poe er i praksis to søstre fra Georgia i USA, Rebecca og Megan Lovell, som optræder med diverese backingmusikere, når de ikke er alene på scenen. Genren eller rettere genrerne, de spiller, er roots rock, blues rock, soul rock mm, altså kendte genrer med et rock twist, som i dette nummer, som tydeligvis har sine rødder i bluesmusikken, som titlen jo også antyder. Lillesøster Rebecca spiller guitar, mandolin, banjo mm. og synger, mens storesøster Megan oftest trakterer en steelguitar og synger kor. Larkin Poe har eksisteret siden 2009, men de søstre startede deres musikalske karriere som Lovell Sisters tilbage i 2005.

4) Drug - Katie Herzig - 2018
"Oh you left me with a little of your love, your love
Oh I'm gonna need some more, I need some more love, some more love
Oh you left me in the middle of your love, your love
and now I need some more, you're like a drug, a drug"
Mit første møde med denne fantastiske kunstner var nummeret Forevermore fra hendes album Apple Tree, som jeg hørte helt tilfældigt. Siden har jeg fulgt hende med stor fornøjelse. Herzig er født i Californien, men vokset op i Colorado, hvor hun også startede sin musikalske karriere, mens hun gik i college. Hendes musik er blevet brugt i både film og tv-serier, som fx One Three Hill, Bones og Greys Hvide Verden. Nogle af hendes numre har været brugt i film som Going the Distance og Family Weekend. Også Herzig spreder sig over flere genrer. Hendes seneste album Moment of Bliss, er fra 2018, men nummeret her er fra Walk through the Walls fra 2014.

5) Girl with the fishing rod - Lisa McHugh - 2017
"From the time I was a little bitty girl my grandpa
Took me Sunday fishin' at river where I caught
Catfish by the dozen and everyone was buzzin'
‘bout the girl, the girl with the fishin' rod
We laughed, we talked and I learned a lot"

Og så til noget helt andet, nemlig country. Til gengæld vender jeg tilbage til Skotland med en irsk kunstner - eller noget. Lisa blev født i Skotland, nærmere betegnet, Glasgow men som datter af irske forældre. i 2010, i en alder af 22, vendte hun tilbage til Irland, hvor hun startede sit eget band. Hun har siden turneret både i UK og USA og har vundet flere priser, og hun har blandt andet optrådt på Grand Old Opry i Nashville. Siden 2010 har hun udsendt seks studiealbums og et enkelt live (2017) samt en lang række singler, blandt andet dette nummer, som oprindeligt kom på albummet Who Am I? Hun har også udsendt nogle få singler, der aldrig har været på noget album. Hun har desuden organiseret flash mobs, her er en fra Galway i Irland med hendes nok mest kendte, Hilbilly Girl.

a