Det har jeg lyttet til...

Det siges at min musiksmag gik totalt i stå omkring 1970. Langt hen ad vejen er det faktisk korrekt. Jeg holder meget af musik fra 50'erne 60'erne og begyndelsen af 70'erne. Men også af både ældre og nyere musik. På denne side, vil jeg typisk ganske kort nævne de  musiknumre, som har fanget mig mest i den sidste tid. Listen opdateres løbende.

Julen er for længst overstået, og vi er allerede flere dage inde i det nye år, så nu er det på tide at komme af med julelisten, og se nærmere på noget af det, som jeg har lyttet til mellem jul og nytår og i dagene efter sidstnævnte. Det har været en blandet landhandel, da jeg bare har sat musikafspilleren til selv at mikse. Men her er et mindre udvalg.

1) In Hell I'll be in Good Company - The Dead South - 2014
"Dead Love couldn't go no further
Proud of and disgusted by her
Push shove, a little bruised and battered
Oh Lord I ain't coming home with you"

På en trist januardag, hvor dette skrives, vil jeg lægge ud med noget "muntert", nemlig canadiske The Dead South og deres In' Hell I'll be in Good Company. The Dead South spiller deres egen version af bluegrass (som er traditionel bluegrass kombineret med folk). Gruppen blev startet i 2012 i en by med det majestætiske navn Regina. De udsendte en EP i 2013 og det første album, Good Company, hvorfra dette nummer stammer,  i 2014. Gruppen består af Nate Hills, Scott Pringle, Danny Kenyon og Elixa Doyle, som afløste det oprindelige medlem, Colton Crawford på banjo i 2015. Det seneste album blev udsendt i 2016.

2) Sally Go Round the Roses - Great Society - 1968
"Sally go 'round the roses (Sally go 'round the roses)
Sally go 'round the roses (Sally go 'round the pretty roses)
Roses they can't hurt you (roses they can't hurt you)
Roses they can't hurt you (no, the roses they can't hurt you)"

Fra moderne tider tilbage til tresserne. Her et nummer, der stammer fra The Great Society's føste album, Conspicuous Only in Its Absence, der blev indspillet i 1966, men først udsendt i 1968. Det bestod af liveoptagelser, der blev sat sammen til et album, efter at sanger Grace Slick havde fået succes med Jefferson Airplane. Både Grace Slick og selve nummeret lyder som noget, Jefferson Airplane kunne have lavet, og de indspillede da også  flere af Great Society's numre, efter at Slick var kommer med i Airplane. Genren er en forløber for syrerocken og den psykedeliske musik, som først rigtigt udviklede sig efter 1966.

3) Barbara Ann - The Beach Boys - 1965
"Went to a dance
Looking for romance
Saw Barbara Ann
So I thought I'd take a chance
Barbara Ann, take my hand
You've got me rockin' and a-rollin'
Rockin' and a reelin'
Barbara Ann
Ba ba ba ba Barbara Ann"

Jeg bliver tilbage i tresserne, men her i en helt anden genre. The Beach Boys blev især kendt for deres "surf sound". Men ellers er gruppen nok så velkendt (i hvert fald hos folk i min aldersgruppe), at jeg ikke behøver at sige mere om den. At netop dette nummer skulle blive nummer 2 i USA og nummer 3 i England, kom dog som en overraskelse for gruppen, som faktisk ikke vidste at pladeselskabet udsendte num
meret som single. Barbara Ann var en coverversion af en gruppe ved navn The Regents, og i det hele taget var der adskillige covernumre på gruppens julealbum, Beach Boys' Party! fra 1965, hvorfra nummeret stammer.

4) Any Road - George Harrison - 2003
"But oh Lord we pay the price with a
Spin of a wheel with the roll of a dice
Ah yeah you pay your fare
And if you don't know where you're going
Any road will take you there"

Heller ikke denne herre behøver formodentlig en nærmere præsentation. Som medlem af verdens gennem tiderne nok mest berømte gruppe, The Beatles, burde han være velkendt, såvel for min generation som senere tiders unge. Efter The Beatles havde Harrison en fin solokarriere, selv om det mest var Paul McCartney og John Lennon, man hørte om. Harrison havde også succes med supergruppen The Travelling Wilburys, hvor han spillede sammen med så berømte navne som Jeff Lynne, Roy Orbison, Bob Dylan og Tom Petty. Vidste du i øvrigt, at den næstmest kopierede af alle Beatles-sange er "Something", som netop var skrevet af George Harrison. Mere end 150 forskellige kunstnere har indspillet nummeret, hvilket kun er overgået af "Yesterday". "Any Road" blev udsendt som single i 2003, 2 år efter Harrisons død. Det stammede oprindeligt fra albummet Brainwashed fra 2002, som altså også blev udsendt posthumt, da Harrison døde i 2001.

5) State Trooper - Bruce Springsteen - 1982
"New Jersey turnpike, ridin' on a wet night
'Neath the refinery's glow, out where the great black rivers flow
License, registration, I ain't got none
But I got a clear conscience 'bout the things that I done.
Mister state trooper, please don't stop me
Please don't stop me, please don't stop me"

Det er første gang nogensinde, at jeg præsenterer Bruce Springsteen på denne side. Det er der der en årsag til, nemlig at jeg i al almindelighed ikke bryder mig meget om hans musik (ja, jeg ved, at jeg er sær), og derfor ikke lytter meget til den. Der er dog enkelte undtagelser, og dette er altså en af dem. Da jeg ikke er specielt interesseret i musikken fra The Boss (det ved jeg dog, at han bliver kaldt), ved jeg heller ikke meget om manden selv. Jeg ved dog at han nærmer sig de 70 (født i 1949). Nummeret her, der stammer fra albummet Nebraska, er stærkt influeret af punktbandet Suicide.