Det har jeg lyttet til...

Det siges at min musiksmag gik totalt i stå omkring 1970. Langt hen ad vejen er det faktisk korrekt. Jeg holder meget af musik fra 50'erne 60'erne og begyndelsen af 70'erne. Men også af både ældre og nyere musik. På denne side, vil jeg typisk ganske kort nævne de  musiknumre, som har fanget mig mest i den sidste tid. Listen opdateres løbende.

Jeg har så småt igen taget hul på min hobby med at udforske Tom Dooley sagen, og det skal så også gå ud over eventuelle læsere/lyttere. Jeg har denne gang valgt at bringe forskellige varianter af sangen om Tom Dooley, der godt nok ikke har meget med historien er gøre, men alligevel. De bringes stort set ukommenterede. En helt ny og meget anderledes sang om Tom Dooley, som ikke er en coverversion, med singer-songwriter Rob McHale findes desværre ikke på YouTube, men jeg fik den EP, sangen er på foræret af Rob selv i Juli 2017. Der er dog flere andre numre med Rob McHale tilgængelige på YouTube.  

1) The Ballad of Tom Dooley - Kingston Trioen - 1958
"I met her on the mountain, there I took her life
Met her on the mountain, stabbed her with my knife
Hang down your head, Tom Dooley
Hang down your head and cry (ah-uh-eye)
Hang down your head, Tom Dooley
Poor boy, you're bound to die"

Kingston Trioens version fra 1958 blev gruppens første hit, og er nok den mest kendte i dag, men det er bestemt ikke den første version. Den vsr indspillet flere gange tidligere.

2) Tom Dooley  - G.B. Grayson & Henry Whitter - 1929
Versionen her er den først kendte. G.B. Grayson var sønnesøn af James Grayson, den mand, der sammen med to vicesheriffer fra North Carolina, arresterede Tom Dooley efter at denne var flygtet til Tennessee, hvor han arbejde nogledage på Gaysons farm. Henry Whitter regnes som den første der indspillede countrymusik, selv det officielt ikke blev kaldt country, og han derfor ikke har den formelle ære.

3) Tom Dooley - Frank Proffitt - 1964
Frank Proffit spillet sin version, som han havde fra sin mormor, der havde kendt både Tom Dooley og Laura Foster, for folkemindesamleren Frank Warner, som indspillede den i 1940. Denne version hørte Kingston Trioen og så lavede de deres egen version. Senere måtte de dog anerkende Fran Proffit som ophavsmand til sangen. Selv indspillede Porffit den første i1964-

4) Tom Dooley - Doc Watson - 1964
Arthel "Doc" Watson havde sin version fra sin farmor, som var til stede ved Ann Meltons dødsleje. Teksten er lidt anderledes end i de øvrige versioner, der er fx flere vers her.  

5) Tom Dooley Rock'n Roll - Curtis Hobock and the Stardusters - 1959
En rock'n roll version kom allerede året efter at Kingston Trioen havde hittet med sangen. Den er senere blev genindspillet i en nyere version med Black Knights.

6) Tom Dooley - Four Jacks - 1958
"Da solen gik ned bag bjerget.
og himlen blev rød som blod,
dræbte jeg den jeg elsked',
borte ved bjergets fod.
Timen er nær Tom Dooley.
timen er nær min søn.
Rejsen bli'r lang Tom Dooley,
bøj dig og bed din bøn,
bøj dig og bed din bøn"

Og så må vi lege den i en dansk version med Four Jacks, der udkom allerede samme år som Kingston Trioens version. Også entertaineren Preben Uglebjerg indspillede en version på dansk.