Det har jeg lyttet til...

Det siges at min musiksmag gik totalt i stå omkring 1970. Langt hen ad vejen er det faktisk korrekt. Jeg holder meget af musik fra 50'erne 60'erne og begyndelsen af 70'erne. Men også af både ældre og nyere musik. På denne side, vil jeg typisk ganske kort nævne de  musiknumre, som har fanget mig mest i den sidste tid. Listen opdateres løbende.

Så er det blevet tid til endnu en musikalsk opdatering. Det varer ikke længe før jeg er på vej på min årlige tur til Bruxelles, så der har sneget sig et enkelt belgisk nummer elelr to ind på denne liste. Det ene er ret kend,t og bliver sunget på engelsk, mens det andet er mindre kendt og bliver sunget på flamsk. De sidste numre er som sædvanligt blandet gods.

1) Games without Frontiers – Peter Gabriel – 1980
"Games Without Frontiers
Hans plays with Lotte, Lotte plays with Jane
Jane plays with Willi, Willi is happy again
Suki plays with Leo, Sacha plays with Britt
Adolf builts a bonfire, Enrico plays with it"

Den tidligere Genesis forsanger, Peter Gabriel er normalt ikke en af mine favoritter, men dette nummer fra hans album Peter Gabriel fra 1980, kan jeg godt lide. Kate Bush, hvis musik, jeg ofte nyder, synger kor på dette nummer. Sangen handler tilsyneladende om børn, der leger, men er Gabriels kommentarer til krig og diplomati, som han sammenligner med børnelege.

2) Cloudbusting – Kate Bush – 1985
"I still dream of Orgonon
I wake up crying
You're making rain
And you're just in reach
When you and sleep escape me"

Jeg bliver ved Kate Bush, nu som solist. Jeg har faktisk haft denne sang med her på siden tidligere, men nu har jeg lyttet til den igen, og den fortjener en gentagelse. Sangen handler om den østrigske psykolog og filosof William Reich og forholdet til hans søn, set fra sønnens side. Reich havde opfundet en maskine, som ham mente kunne skabe regn ved at udtrække noget han kaldet ”orgon energi” fra atmosfæren. Han mente også, at det var denne orgone energi, der skabte nordlyset farver. Reich blev fængslet i 1956 og døde i fængslet i 1957, men det er en anden historie. Det Orgonon, der nævnes i første linje, er navnet på hans hjem, og der hvor sønnen voksede op.

3) Verankered - Bobbejaan Schoepen - 2008
"Als je oud bent, als je ziek bent
Geen toekomst meer, je bent verankerd
Te dragen, te verwerken
Geen leven meer, uitgekankerd
En ontredderd leg ik mij weer neer"

Bobbejaan Schoepen døde i 2010 i en alder af 85 år. Han var både sanger og skuespiller, og han gjorde sig i mange musikalske genrer fra kabaret over folk og country til filmmusik og han grundlage en forlystelsespark, Bobbejaanland. Hans primære musikkarriere begyndte i 1948 og sluttede i 1973, hvor han udsendte sit sidste album. Eller rettere, som det skulle vise sig, det næstsidste, for 35 år senere, i 2008 udsendte han i en alder af 83 endnu et, Bobbejaan. Fra dette album stammer nummeret her.

4) Somebody that I used to know - Gotye - 2011
"Now and then I think of when we were together
Like when you said you felt so happy you could die
Told myself that you were right for me
But felt so lonely in your company
But that was love and it's an ache I still remember"

At kalde Gotye belgier er kun delvist korrekt. Godt nok blev han født i Belgien som Wouter De Backer, men hans karriere blev grundlagt i Australien, hvor hans forældre flyttede til, da han kun var to år gammel. Men her på listen lader jeg ham alligevel repræsentere Belgien. Hans kunstnernavn er en fonetisk skrivning af Gauthier, som er den franske version af hans flamske navn, Wouter. Nummeret her er det, jeg bedst kan lide fra hans hånd - eller rettere hånd og mund. Det stammer fra albummet Making Mirrors.

5) Making it natural - Dr. Hook & The Medicine Show - 1971
"I'm gonna throw my grass out the window
Crumple up my papers too
Give away my speed, Cause all I'm gonna need
Is just a little bit of love from you"

Og så er vi tilbage ved den slags musik, jeg har mest af på denne side. Dr. Hook & The Medicine Show, senere bare Dr. Hook, det andet blev for langt er en af mine favoritgrupper fra halvfjerdserne, men alligevel har jeg aldrig tidligere bragt noget af deres musik her. Dette nummer er fra gruppens første album, Dr. Hook, som også indeholdt klassikeren Sylvia's Mother, gruppens første store hit. Alle numre på dette album var blevet til i et samarbejde mellem gruppens medlemmer og sangskriver, komponist, tegneserie- og børnebogsforfatter, satiriker og meget andet, Shel Silverstein, som også skrev mange af gruppens senere hits, bl.a. The Cover of Rollin' Stone og Freakin' at the Freakers Ball.