Det har jeg lyttet til...

Det siges at min musiksmag gik totalt i stå omkring 1970. Langt hen ad vejen er det faktisk korrekt. Jeg holder meget af musik fra 50'erne 60'erne og begyndelsen af 70'erne. Men også af både ældre og nyere musik. På denne side, vil jeg typisk ganske kort nævne de  musiknumre, som har fanget mig mest i den sidste tid. Listen opdateres løbende.

Jeg går stadig, og fortsat med hovedtelefoner (som jeg nævnte i den  foregående opdatering), og det betyder at når telefonen er indstillet til at "blande" kommer der mange numre frem, som jeg ellers ikke hører hver dag. Jeg fortsætter i samme skure som i den seneste opdatering, nemlig med kunstnere, som man ikke hører så tit i dansk radio om overhovedet - i hvert fald ikke på de kanaler, jeg lytter til. Hvor det sidste gang var kvinderne, det drejede sig om, er det denne gang bands med mandlige frontfigurer, der er på listen. Hvor kvinderne var fra USA og Skotland og så en enkelte skotsk/irsk/amerikansk, kommer vi denne gang mere rundt i verden.

1) Black Sea Gale - The Dreadnoughts - 2010
"Poseidon sends
Mighty hordes
Lash the sails
Strain the cords
Sing it all away
The black sea gale-oh
"

Jeg starter denne gang på den anden side af Atlanten med canadiske The Dreadnoughts, der spiller noget de selv kalder folkpunk. Deres musik indeholder en del rock i polkatakt, sea shanties og også mere country inspireret rock bl.a. inspireret af engelske The Wurzels, som jeg nok vender tilbage til en anden gang, da jeg også har hørt en hel del af deres numre på mine spadsereture. Nummeret her er fra albummet Polka is not Dead fra 2010. Efter dette album holde de en længere indspilningspause inden det seneste album, som udkom i 2017 med titlen Foreing Skies. Bandet består af seks medlemmer, der kalder sig selv nogle ret bizarre tilnavne: Nicholas Smith (The Fang), Tegan Ceschi-Smith, (Wormley Wangersnitch), Kyle Taylor, (Leroy "Slow Ride" McBride), Drew Sexsmith,  (Dread Pirate Druzil), Andrew Hay, (Squid Vicious) og Marco Bieri, (The Stupid Swedish Bastard).

2) I'm all I got - The Dead Brothers - 2010
"I remember the day
when I cried out for help
no one came running and that's
when I first knew
I am all I got!"

Vi bliver i Canada, i hvert fald på en måde, da forsangeren i gruppen her, Alain Croubalian er canadier. De øvrige medlemmer er schweizere og Schweiz er da også gruppens hjemland. Også denne grupp
e har sin egen betegnelse for musikken, som de kalder Voodoo rock. Nummeret her er fra gruppens album 5th Sin-Phonie, som udkom i 2010, som gruppens femte album, som titlen jo også antyder. Temaet fra bandets navn går igen på flere numre, og deres første album fra 2000 hed da også Dead Music for Dead People. Det seneste fra 2018 hedder Angst. Der har været mange udskiftninger gennem de 19 år gruppen har eksisteret og der er mere end 20 tidligere medlemmer. Et efter min  mening fremragende om end noget anderledes band.

3) Winter Woede- Heidevolk - 2015
"
Ik sterf van de honger
Na de oorlog liep ik doelloos rond
Bevroren lijken
Ooit gezworen te vechten voor dit land
Trouw gezworen, vecht in winter wo
ede
Eer verloren, roof in winter woede"
Fra Scweiz til Holland og fra voodoo til folk metal. Endnu et spændende band, der finder inspiration i ikke mindst den germanske mytologi. De fleste af numrene s
ynges på hollandsk, som dette, hvor titlen oversat betyder "Vintervrede", men de synger også enkelte numre på engelsk, ikke mindst på deres nyere albums. Det nyeste er Vuur van verzet fra 2018. Det her valgte nummer er fra det foregående album Velua. Som tilfældet var med Dreadnoughts bruger også medlemmerne af Heidevolk nogle anderledes tilnavne: Lars Vogel (Lars Nachtbraeker), Jacco de Wijs (Jacco Bühnebeest), Koen Romeijn (Koen Vuurdichter), Rowan Middelwijk (Rowan Roodbaert), Joost Westdijk (Joost den Vellenknotscher). Af gruppens nuværende medlemmer har kun sidstnævnte været med hele vejen fra starten i 2002, mens Rowan Middelwijk kom til i 2006.Nyeste medlemmer er Jacco de Wijs og Koen Romeijn, der begge kom med i 2015.

4) Two Sacred Oaks - Forefather - 2017
"Bold they came from north and from south with hungry sword in hand
There to face the conquering prince, bane of the borderlands
Warriors famed in all of the realm, enforcers of their king
Behold the sway of Godwin's sons, the purging power they bring"
Denne gang forbliver vi i samme genre, altså folk metal men krydser Kanalen til England. Dette band kalder selv deres musik for Anglo-Saxon Metal, fordi mange af deres numre er inspireret af angelsaksisk mytologi og folklore. Bandet består af to brødre, Athelstan og Wulfstan. Hvad de hedder til efternavn ved jeg faktisk ikke, da det tilsyneladende aldrig er fortalt. Også i deres tidligere band var de kun kendt under fornavnene. Bandet har eksisteret siden 1997 og de udsendte deres første album, Deep into Time i 1999. Nummeret her er fra det nyest album Tales From a Cloud​-​Born Land  fra 2017.

5) Thunderstruck - Steve-N- Seagulls - 2014
"I was caught
In the middle of a railroad track
I looked round
And I knew there was no turning back
My mind raced
And I thought what could I do"

Vi slutter i Finland og med et band, der går den modsatte vej, af flere andre. Hvor mange grupper spiller rock versioner af forskellige klassikere, som fx country musiknumre, går Steve-N Seagulls altså den modsatte vej og spiller bluegrass versioner af klassiske hard- og heavyrock numre, som her, hvor det er AC/DC, der bliver taget under kærlig behandling af Remmel, Herman, Hiltunen, Pukki  og Puikkonen. Nummeret her blev en gigantisk succes på YouTube, hvor det på kort tid nåede over 70 millioner visninger. I dag er tallet over 78 millioner.