To dage til Kentucky

Efter et rigtigt hyggeligt besøg hos vennerne i Texas, var det nu blevet tid til at sætte kursen mod nord i retning mod Kentucky, hvor Tim og jeg skulle splitte op. Målet var Lexington, og vi havde besluttet at gøre det over to dage med en overnatning et sted i Missouri.

Indianere på vejen

Da vi havde sagt farvel til vennerne dagen før, og også havde pakket vores kufferter, var vi klar til at køre, så snart vi havde spist morgenmad hos Granny Lou's og til en afveksling deltog Tim også i måltidet. Han spiser ellers ikke morgenmad, men det ældre par, der drev stedet, så så ulykkelige ud, så han forbarmede sig. Vi forlod Bonham og kørte nord på ad den lille vej, vi også havde taget sidste år op mod grænsen til Oklahoma. Denne gang vendte vi imidlertid ikke om, så snart vi havde passeret statsgrænsen, som vi havde gjort sidst, hvor vi jo bare ville kunne sige, at vi havde været i staten.

Skilt på toilet i Talequah. Skrevet på engelsk og med cherokee'ernes eget syllabarium (stavelsesalfabet).

I stedet fortsatte vi til den lille bebyggelse Yuba, hvor vi svingede vest på, stadig ad mindre veje til vi nåede US Highway 75, som senere blev til US 69. Den skulle vi blive på til vores første delmål, Talaquah, som egentlig ikke lå på den mest direkte rute, men som jeg gerne ville besøge. Undervejs passerede vi den - efter danske forhold - ret store kunstige sø, Lake Eufaula, som er opstået ved en opdæmning af Canadian River. I Muskogee, kendt fra sangen Okie from Muskogee fra 1969, skiftede vi til US 62, som førte os resten af vejen til Talequah.

I 1838 blev det meste af Cherokee stammen tvangsforflyttet fra deres oprindelige bopladser i North Carolina, Georgia og Tennessee, og måtte vandre til det såkaldte Indianerterritorium vest for Mississippifloden på det, der i dag er kendt som Trail of Tears (direkte oversat fra cherokee: "Sporet, hvor de græd"), fordi mellem fire og ottetusinde cherokees døde undervejs. Her boede der allerede nogle medlemmer af stammen,  der var blev tvangsflyttet fra Arkansas i 1828, og disse to grupper af Cherokeeindianere kom til at udgøre grundlaget for to af de tre føderalt anerkendt grupper, Cherokee Nation og United Kituwa Band of Cherokee Indians. Begge disse grupper har hovedsæde i Talequah, og da jeg interesserer mig en del for denne stamme, ville jeg gerne se flere indianere. Den tredje gruppe er Eastern Band of Cherokee Indians, som jeg skulle besøge senere på turen, og som jeg allerede har besøgt 8-10 gange.

Det var interessant at besøge byen, hvor alle trafikskilte plus gadeskilte (og sådar et sskilt på et toilet) er skrevet både på engelsk og med cherokeernes egen stavelsesskrift, som blev opfundet tilbage i 1821 - i øvrigt af en mand ved navn Sequoyah, der faktisk selv var analfabet. Vi så på et par steder, blandt andet Cherokee Nations regeringsbygning, et par museer, en souvenirbutik - hvor vi købte lidt med hjem, og så det monument, der var sat op over den første telefonsamtale, der i 1885 blev ført vest for Mississippi. Da der ikke var mere, vi havde tid og lyst til at se, fortsatte vi vores færd. Her kom vi ud på nogle meget små og snoede veje gennem bjergene.

På et tidspunkt nåede vi statsgrænsen til Arkansas, men vi kørte ikke ind en stat, da vejen holdt sig Oklahoma, mens statsgrænsen gik i grøftekanten. På et eller andet tidspunkt nåede vi ind i Missouri, og så stod der interstatekørsel på resten af den dags tur: først I-49 mod nord og derefter I-44 mod øst til Lebanon, hvor vi besluttede at gøre holdt for aftenen og natten. Vi fandt et hotel i udkanten af denne by med 14.000 indbyggere, og vi så ikke noget nærmere til byen, da vi fandt et sted at spise i nærheden af hotellet. Og så var det bare tilbage til værelset for at slappe af. Selv om vi havde set en del undervejs inklusive i Talequah, havde vi faktisk kørt 724 km, så vi var lidt trætte, og vi havde en endnu længere køredag for os næste dag.

Julemand og celledeling

Så skulle vi til Lexington, en tur på omkring 800 km, men heldigvis på motorvej hele vejen (bortset fra da vi forlod denne for at se noget). Dagens tur ville føre os gennem fire stater, Missouri, Illinois, Indiana og Kentucky. Men først skulle vi af sted, og det foregik på samme interstate, som vi var kommer ad i går, altså I-44. Denne vej blev vi på til vi nåede omegnen af St. Louis, hvor vi havde boet tilbage i 2014. Ved lejlighed havde motorvejene drillet os, så vi valgte denne gang ikke at tage den direkte vej gennem byen, men køre en mindre omvej ad den ringvej (I-255) rundt om byen. Den førte os så ud til I-64, som vi skulle blive på resten af vejen, og vi havde nu passeret Mississippi og var kommet til Illinois. Jeg har i en tidligere artikel fortalt om, hvor kedelig turen gennem Illinois og Indiana er, når man kører på netop denne motorvej. Også denne gang havde vi planlagt dårligt, så da vi et sted i Indiana "mistede en time" fordi vi passerede ind i en ny tidszone, var det endnu engang på en langtur.

Postkontoret i Santa Claus, Indiana

I 2014 fortalte jeg om, hvordan vi absolut måtte se noget andet end motorvej, og derfor forlod denne for en kort stund i byen Ferdinand i Indiana. Det gjorde vi også denne gang, men i år ville vi se mere end bare den kirke, som vi havde besøgt fem år tidligere. Ikke langt fra Ferdinand ligger byen Santa Claus - jo det er rigtigt nok, og alt i denne by står i julens tegn. Der er julemænd overalt (altså figurer), selv uden for posthuset, gaderne har "julenavne" som Christmas Boulevard og Kris Kringle Street osv. En sø hedder Christmas Lake og der er et Holiday Land (en forlystelsespark med juletema). Da vi ikke kunne klare mere jul, satte vi kursen tilbage mod motorvejen med en lille omvej over bebyggelsen St. Meinrad, hvor der er et benediktinermunkekloster, som vi beså - dog kun udefra, selv om de ellers har en souvenirbutik. Og så fortsatte vi til Ferdinand, som også kan prale af et kloster, som vi ikke fik set i 2014, men det fik vi så rådet bod på nu. Her er det ikke munke men benediktinernonner, der holdt til. Den ubesmittede Undfangelses kloster". Her undfanger men altså ubesmittet - hvor mange undfangelser, der faktisk sker, sagde ikke noget om. Og da der er et godt stykke til fods mellem de to klostre, formerer munkene og nonnerne sig nok heller ikke ved celledeling. Da vi havde fået religion nok, kørte vi tilbage til motorvejen og fortsatte øst på.

Ved Louisville krydsede vi Ohiofloden, og så var vi i Kentucky. Her var der tæt trafik på motorvejen som går gennem byen, så lige som i St. Louis tog vi en ringvej rundt om denne, hvilket dog krævede en mindre omvej på en ret lille vej. Tilbage på I-64 igen fortsatte vi ad denne til Lexington. Her skulle Tim blive i en god uge, så han havde bestilt værelse på et billigt hotel uden andre faciliteter end en seng (to faktisk), et bad og et te-køkken. Til gengæld var det billigt. Her skulle jeg så bo til næste morgen, hvor jeg så ville sætte kursen syd på til North Carolina. 851 km blev dagens tur og med en mistet time og ophold undervejs, var det faktisk blevet forholdsvis sent, inden vi var tilbage på hotellet efter at have spist, så det var stort set bare til køjs.