Er der ugler i mosen? (Mandag)

Da Texas blev til Thy

Det skulle desværre ikke blive til gensyn med vennerne fra Texas denne sommer, men forhåbentlig kan der rettes op på det i 2021.

2020 blev ikke det mest optimale rejseår på grund af covid-19 pandemien, som fortsat hærger i særdeles mange lande over hele kloden, også her i Danmark i skrivende stund, og som har lukket store dele af verden ned for besøg udefra. For mit eget vedkommende har det betydet aflysning af indtil videre tre planlagte rejser, herunder to til USA og en enkelt til Belgien, og endnu en rejse til Belgien i slutningen af året hænger også i en tynd tråd.

Den første USA tur skulle have fundet sted omkring påske, og havde varet 2 uger. Den tur skulle have gået til mit yndlingsområde, det vestlige North Carolina, og her var såvel flybilletter som indkvartering bestilt, og bilen var reserveret. Billejen fik jeg desværre ikke tilbage, og min forsikring mente ikke, at de skulle betale, da jeg jo selv havde annulleret, hvilket jeg var nødt til, da USA ikke tillod indrejse af turister fra EU. Heldigvis har jeg fået pengene fra flybilletterne tilbage og de tre steder, jeg skulle bo, har venligst ladet mig slippe, fordi de dels kender mig, og jeg desuden meldte afbud i god tid. Desværre har coronaen haft den kedelige konsekvens, at et af mine yndlingssteder, The Irish Rose i Lenoir, nu er lukket. Ejeren havde i forvejen besluttet at pensionere sig selv i løbet af året, og da nu pandemien betød, at hun skulle holde lukket i nogle måneder, besluttede hun at lukke med det samme, hvilket jeg var ked af, for jeg havde håbet at kunne bo der igen på en evt. efterårstur, men denne tur har jeg nu helt opgivet, så det gør ikke så meget - jeg kan jo altid besøge Rose, når jeg igen kommer på de kanter, selv om jeg ikke kan bo der.

Sommerturen skulle have været et tre uger langt roadtrip med indlagte besøg hos gode venner sammen med Tim, min søn. Her skulle vi have besøgt stater som Iowa, Wisconsin, Michigan, Minnesota, North Dakota, Kansas, m.fl. og med indlagte "vennebesøg" i Arizona, Texas og Kentucky, foruden Iowa, som allerede er nævnt. Her havde vi heldigvis ikke bestilt noget endnu, så her skal vi ikke kæmpe med at få penge tilbage, og turen er nu udsat til 2021, hvor vi til gengæld har forlænget den med en uge. Tim har siden fået aflyst en tur til USA i september, som han erstattede med dels en tur til Belgien og en til Finland, som nu også begge er blokeret. I stedet besluttede jeg mig til at holde ferie hjemme på matriklen, men skiftede mening og tog en kort fem-dagestur (mandag til fredag) til Nordjylland (Vendsyssel og Thy), og med lidt held kan det måske blive en tilsvarende tur til Sønderjylland i løbet af efteråret. Men denne artikel handler altså om turen til Nordjylland i juli 2020.

Verdensstaden Vrå? (Mandag)

Den første udfordring var at finde et sted at bo. Covid-19 virussen havde ikke bare fået mig, men mange andre danskere til holde ferie i fædrelandet, og da min trang til at komme lidt væk opstod ret spontant, var det så som så med mulighederne. Ikke mindst, hvis jeg ikke ville ruineres. Men i løbet af ugen før jeg skulle af sted fandt, jeg faktisk ud af, at Idrætscenter Vrå havde et Sleepwell Vandrehjem med nogle få ledige værelser, og nogle af disse var ledige i hele den periode, jeg ville af sted, så et sådant bestilte jeg, og valgte at supplere med morgenmad, som skulle bestilles ekstra - men det var ikke nogen formue, og så skulle jeg ikke til at lede efter steder, der havde åbent om morgenen, hvilket senere skulle vise sig at være en god beslutning. Også færgebilletter til Odden - Aarhus blev bestilt, bilen blev vasket (ikke en nødvendighed) og tanket op, og så var jeg klar. Jeg havde dog begået en mindre fejldisponering og bestilt billet til færgen fra Odden kl. 8.20, hvilket betød at jeg skulle tidligt op, hvad der egentlig ikke var nogen grund til.

Men vækkeuret blev stillet til 5.30 og kl. 6.15 forlod jeg Brøndby og satte kursen mod Sjælland Odde, som jeg nåede omkring 7.45 i god tid til ombordkørsel, selv om jeg ikke just havde kørt ræs på vej derop. Færgen sejlede til tiden, og jeg var i Aarhus kl. 9.35. Da jeg købte billetten havde jeg flottet mig og tilkøbt en loungebillet, samt kaffe og et rundstykke, idet jeg mente at en buffet ville være i overkanten. Til gengæld behøvede jeg så ikke at lave morgenmad og -kaffe før jeg kørte. Sejlturen var, som den slags er flest, kedelig. I modsætning til mange andre mennesker, har jeg aldrig nydt færgeture, måske fordi jeg fik sejlet nok i min tid i Søværnet til ligefrem at nyde at sidde passiv i en stol, mens nogle andre sejler skibet.

Vel i Aarhus kunne jeg godt se, at jeg ville være i Vrå rigeligt tidligt, så i stedet for at tage den direkte vej gennem byen til motorvejen, kørte jeg lidt rundt i byen og mindedes gamle dage, og jeg endte med at køre syd på ud forbi SOK's (Søværnets Operative Kommando) gamle bunker, eller i hvert fald stedet, hvor den lå i sin tid, og derfra ad små veje gennem landsbyer som Mårslet, Testrup og Ravnholt inden jeg kørte på motorvejen nord for Hørning. Derfra var det så lige ud gennem det midtjyske landskab hele vejen til Aalborg. Vel på den anden side af Limfjorden fortsatte jeg ad motorvejen til et stykke nord for Brønderslev, hvor jeg så kørte fra mod Vrå. På dette tidspunkt bad jeg Google Maps i min telefon til at vise mig vej til hotellet, som viste sig at ligge i den sydlige udkant af verdensstaden med omkring 2.500 indbyggere. På det tidspunkt var klokken endnu ikke 12, så jeg regnede ikke med, at jeg kunne få værelse, men jeg ville alligevel gøre et forsøg.

Så var det bare med at finde en dør, og det var heller ikke et problem, selv om den var låst. På en seddel stod imidlertid, at hvis man skulle tjekke ind, skulle man ringe til Joan, og så et telefonnummer, så det gjorde jeg. Da Joan svarede, forklarede hun, at hvis jeg gik lidt længere, ville jeg komme til døren ind til selve idrætscenteret, og der ville hun vente på mig. Det gjorde jeg så, og ganske rigtigt stod en dame, som præsenterede sig som Joan og ventede uden for hovedindgangen. Jeg forklarede min sag, og beklagede at jeg var så tidligt på den, men hun beroligede mig med, at det ikke gjorde noget, og så viste hun mig vej til receptionen, hvor jeg blev tjekket ind og fik betalt. Så ringede hun til rengøringen for at høre om de var færdige med det værelse, som var tiltænkt mig. Da det viste sig at være tilfældet, gik Joan med mig, og undervejs viste hun mig en anden dør ud til det fri, som kunne lukkes op med mit nøglekort, så jeg ikke behøvede at gå helt hen til hovedindgangen hver gang, hvilket var en fordel, da mit værelse lå i den fjerneste ende af centerets vandrehjem. Da jeg havde fået forevist værelset, som faktisk havde fire sovepladser, selv om jeg kun skulle bruge en enkelt, trak Joan sig tilbage efter at have vist mig endnu en dør ud til det fri, som førte ud til en trappe ned til den parkeringsplads, hvor jeg havde parkeret bilen. Desværre kunne man kun gå den vej ud, ikke ind, da kortet ikke åbnede døren, og da Joan afprøvede sit kort, viste det sig, at hun heller ikke kunne åbne den. Under alle omstændigheder transporterede jeg min (begrænsede) bagage op på værelset, og besluttede, at da klokken kun lige var blevet 12. kunne jeg ikke hænge på værelset til sengetid, så jeg drog ud på turens første ekspedition. 

Saltum Kirke fra omkring 1150.

Mit første mål blev Saltum Kirke. Det var ikke noget jeg havde planlagt, men da jeg så et vejskilt, der annoncerede kirken, besluttede jeg mig for et besøg. Fra hotellet, var der godt 20 km  til kirken, og vel ankommet, parkerede bilen på den dertil indrettede parkeringsplads, og spadserede lidt rundt på kirkegården. Selve kirken var lukket, men jeg fik da set den udefra, og fik også taget nogle billeder. Da jeg havde set, hvad der var at se, vendte jeg tilbage til bilen og satte kursen tilbage samme vej, som jeg var kommet. Ikke hele vejen selvfølgelig, men gennem byer som Vester Hjermitslev og Manna inden jeg tog Manna Mosevej mod syd mod Store Vildmose. Jeg kunne have kørt en hurtigere vej fra kirken, men nu var jeg jo på udflugt. Mit første mål var et udsigtstårn, som Tim og jeg også havde besøgt på vores Tour de Jylland i 2015; i øvrigt også fordi vi kom tidligt til hotellet, som dengang var i Brønderslev (altså det var et andet hotel dengang; der var ikke tale om at hotellet i Brønderslev havde flyttet sig til Vrå i på de fem år, der var gået). Her kravlede jeg op i tårnet og nød udsigten, mens jeg optog lidt video til min YouTube kanal, Glocal Explorer.  Desværre var mit GoPro kamera gået i udu, så jeg brugte i stedet mit Nikon P900, som også optager glimrende videoer, men som i modsætning til GoPro kameraet kompenserer særdeles dårligt for de rystelser, der opstår, når man filmer mens man går. Nå, lidt kom der da ud af det. Da jeg havde set nok her, kørte jeg videre ud i mosen, med nogle stop undervejs.

Det næste længere stop var ved nogle såkaldte trædesten, sten som de lokale beboere oprindeligt havde placeret, så de kunne komme tørskoet over et sumpet område af mosen, men ved mit besøg, var der ikke meget sump eller anden fugtighed tilbage. Stenene var dog nydelige. Næste stop var et område med højmose, som også blev foreviget. Undervejs havde jeg fået bekræftet, at der faktisk dyrkes kartofler i Vildmosen, idet jeg var kørt forbi adskillige kartoffelmarker og flere gårde, der tilhørte "Vildmosekartoflen".

Da jeg havde fået mose nok, og havde konstateret, at såfremt, der var ugler i mosen, havde de gemt sig for mig, satte jeg kursen mod Blokhus, men det fortrød jeg, for det var nærmest umuligt at komme gennem byen på grund af den mange mennesker og biler, der var overalt, så jeg vendte hurtigt om, og kørte i stedet til Børglum Kloster, hvor Tim og jeg også havde været i 2015. Dengang var vi nærmest den eneste bil på parkeringspladsen, men det var bestemt ikke tilfældet denne gang, og folk stod i lang kø uden for indgangen. Sådan er det nok, når alle de, der ellers rejser udenlands (mig selv inklusive), vælger at blive i Danmark. Så skal alle se de samme seværdigheder, og det fortsatte de kommende dage, selv når jeg besøgte steder, hvor min erfaring siger, at der ellers ikke kommer mange mennesker. Jeg valgte derfor at nøjes med at se på klosterbygningerne, der stammer helt tilbage fra 1200-tallet, udefra. Engang var stedet kongsgård, og det var mens Knud den Hellige opholdt sig her, at vendelboerne gjorde oprør mod ham, så han måtte flygte, men de forfulgte ham og dræbte ham i Albani Kirke (nu Skt. Knuds Kirke) i Odense. Siden blev Børglum altså kloster for medlemmer af præmonstratenserordenen (kaldet hvidebrødre på grund af deres hvide ordensdragt, selv om paven havde tilladt munkene i Børglum at gå i brune og sorte dragter, da de hvide var umulige at holde rene på grund fugten, blæsten og sandet i området), og i dag er stedet museum. Tim og jeg gik ikke ind i 2015, da vi kom 15 minutter før lukketid, og denne gang var der altså for mange mennesker. Jeg ville ellers gerne have set ikke mindst én af de udstillede genstande, nemlig verdens eneste broderede kopi af Bayeuxtapetet i fuld størrelse. Fra klosteret kørte jeg tilbage til Vrå, hvor jeg fandt en Netto, hvor jeg kunne købe noget vand til at tage med tilbage til værelset. Her slappede jeg af til klokken var godt 18, inden jeg besluttede mig for at få noget at spise.

Da jeg ankom til Idrætscenteret tidligere på dagen, havde jeg lagt mærke til, at der var et cafeteria, hvilket jo ikke er ualmindeligt et sådant sted. Da jeg var lidt træt efter dagens næsten 500 km (472 for at være nøjagtig), og havde været tidligt oppe, besluttede jeg mig for at cafeteriamad ville være godt nok. Da jeg kom derned stod der en ung man i receptionen (cafeteriet lå lige ved siden af), som fortalte mig, at der var lukket. Om det havde noget med coronaen at gøre, eller om det var på grund af sommerferie eller lignende skal jeg ikke kunne sige, men han fortalte mig, at der var nogle steder i byen, som jeg kunne bestille mad fra. Jeg undersøgte sagen på nettet, og kunne se at Vrås udvalg af madsteder bestod af Bella Italia Pizza, Pizza Vrå og Byens Café. De to pizzeriaer leverede mad, men efter at have set på udvalget på nettet, besluttede jeg mig for at spadsere ned til Byens Cafe, som ikke leverede nogen steder, en tur på knap 1 km hver vej. Igen gik jeg ikke den korteste vej, men gik forbi kirken, så jeg også fik set den, stationen, hvis jeg skulle få brug for offentlig transport og endelig til cafeen. Her købte jeg et par frisklavede sandwich og en sodavand og så gik jeg tilbage til hotellet, denne gang gennem en lille park med en dam og et vandløb. Hjemme på hotellet spiste jeg den hjembragte mad i stedets spisesal (hvor der også blev serveret morgenmad). Her var der også gratis kaffe døgnet rundt, så jeg tog en kop med op på værelset og slappede af resten af aftenen med min tablet og en bog.