Vidste du det?

Scarlet Kingsnake - bemærk det røde hoved. På begge slanger kanb nuancerne variere en del.

Eastern Coralsnake, bemærk det sorte hoved.

En del ugiftige slanger, hvoraf en del er nyttedyr, da de holder skadedyr væk, har udviklet farver, der får dem til at ligne giftige slanger, og på den måde undgår de rovdyr. Et eksempel på dette er den såkaldte scarlet kingsnake,  som lever i USAs østlige stater. De har røde, hvide/gule og sort bånd på kroppen. De bliver mellem 60 og 75 cm lange. Farvertegningerne får dem tril at ligne den såkaldte Eastern Coralsnake, som har lignende farvetegninger på kroppen. Koralslangen kan dog blive op til 80 cm, men ofte har de to slanger nogenlunde samme størrelse. Koralslangen lever af fører, små firben og andre små slanger, inklusive artsfæller. Giften er et neurotoxin, som lammer muskler og åndedræt. Der bliver bidt omkring 100 mennesker af koralslanger om året, men siden 1950'erne er der kun rapporteret om tre dødsfald. De to firmaer, hboraf det ene er Pfizer, som fremstillede serum, er holdt op med dette, da efterspørgslen har været så lille at fortsat produktion ikke er rentabel.

Men generelt er det nok en god ide at undgå at blive bidt af nogen af de to slanger, da kongeslangen kan overføre bakterier ved et bid, selv om den altså ikke er giftig. Der findes en række "talemåder" i USA, der forklarer, man kan kende forskel på de to slanger. Her bare en enkelt: "if red touches yellow, you're a dead fellow; if red touches black, you're all right, Jack". Koralslangers bånd er indrettet sådan at et rødt bånd aldrig støder op til et sort bånd. Men faktisk kan ,man se det på hovedet, hvor koralslangernes hovd altid er sort mens svarlet kingsnnake har øde hoveder. Og principielt bør man i det hele taget holde sig fra slanger, giftige som ugiftige.


NB! Fra og med uge 1 - 2015, har jeg oprettet et "arkiv" over gamle "Vidste du det. Alt, hvad der er gået forud, er desværre forsvundet i glemselens tåger, og jeg har ingen kopier af det, men det laves der så om på nu. Du kan se listen over tidligere "ligegyldig paratviden" her.

- Retur -