Vidste du det?

De gule førertrøje blev indført midt i løbet i 1919. Journalisterne klagede over, at de ikke kunne identificere den førende rytter, og så blev trøjen indført. Den blev gul fordi hovedsponsoren, avisen L'Auto, blev trykt på gult papir. Den første, som kørte i trøjen var den franske rytter Eugéne  Christophe. Seks danskere har kørt i gult.

Den grønne trøje blev indført i 1953, samme år som også sprinterkonkurrencen kom med i løbet. Den første til at føre konkurrencen var schweizeren Fritz Schär. Han førte imidlertid også løbet, og kørte derfor i gult, så den første, der faktisk kørte i grønt (på lån), var hollænderen Wout Wagtmann. Da løbet sluttede havde Schär mistet den gule trøje, og blev til gengæld den første, som vandt den grønne. Kun en dansker har kørt i grønt, Søren Lilholt, der havde den grønne trøje nogle dage i både 1988 og 1989. Et år, 1968, var trøjen rød, da en sponsor krævede det, men allerede året efter, var den grøn igen

Bjergkonkurrencen har været med i Tour de France siden 1933, men den prikkede trøje blev først indført i 1975. Første mand til at køre i prikket var hollænderen Joop Zoetemelk, men i Paris sad den på belgieren Lucien van Impe, der vandt den i alt seks gange. Franskmanden Richard Virenque har vundet trøjen i alt 7 gange. Bjarne Riis og Michael Rasmussen har kørt i trøjen, som Rasmussen vandt i 2005 og 2006. I 2022 kørte Magnus Cort Nielsen i trøjen i løbets begyndelse.

Den hvide ungdomstrøje blev også indført i 1975, men har været afskaffet undervejs. Tyskeren Jan Ullrich vandt ungdomskonkurrencen tre år i træk fra 1996 til 1998, men kørte aldrig i trøjen, da han vandt i en periode, hvor den var afskaffet. Ingen danskere har kørt i denne trøje.

Undervejs har der været flere andre konkurrencer med forskellige trøjer, men disse eksisterer ikke mere. Den mest angrebsivrige rytter får ingen trøje, men hver dag kåres den rytter, som har angrebet mest, og han får et rødt rygnummer.


NB! Fra og med uge 1 - 2015, har jeg oprettet et "arkiv" over gamle "Vidste du det. Alt, hvad der er gået forud, er desværre forsvundet i glemselens tåger, og jeg har ingen kopier af det, men det laves der så om på nu. Du kan se listen over tidligere "ligegyldig paratviden" her.

- Retur -