Vidste du det?

Frugten pomerans er en citrusfrugt, også kendt som "bitter appelsin" og "sur appelsin". Frugten stammer fra Sydøstasien, men er i dag udbredt over store dele af verden, Den minder i størrelse og udseende om en mandari8n, og man mener at den er opstået som en krydsning mellem netop mandarin og pomelofrugten. Frugten er meget sur, ofte mere sur end citron, og i dag er det typisk skallen, der anvendes.

Skallen presses for olie, der blandt andet anvendes i parfumeindustrien. Som urtemedici8n skulle pomeransolie nedsætte appetitten, men der er konstateret alvorlige bivirkninger ved indtagelse af pomerans som medicin og det anbefales derfor ikke af sundhedsmyndighederne. Olien anvendes også i små mængder som smagsstof i orangelikører som fx Grand Marnier og Cointreau.

Syltet eller kandiseret pomeransskal indgår ofte i opskrifter på bagværk som fx brunkager, ligesom såvel skal som frugtkød kan anvendes til marmelade.


NB! Fra og med uge 1 - 2015, har jeg oprettet et "arkiv" over gamle "Vidste du det. Alt, hvad der er gået forud, er desværre forsvundet i glemselens tåger, og jeg har ingen kopier af det, men det laves der så om på nu. Du kan se listen over tidligere "ligegyldig paratviden" her.

- Retur -