Gatlinburg

Gatlinburg var den allerførste by vi besøgte på vores allerførste tur til USA. Inden ankomsten til Gatlinburg, havde vi overnattet på et hotel nær lufthavnen i Knoxville, Tennessee, hvortil vi var ankommet ved midnatstid den foregående dag. På vej til vores næste overnatningssted i Cherokee, North Carolina ville vi så besøge Gatlinburg, der ligger lige uden for Great Smoky Mountains Nationalparken.

 

Gatlinburg viste sig at være en rigtig turistfælde i østrigsk alpestil. Den var skisportssted om vinteren, men også om sommeren, var der masser at se på (eller lade være med at se på alt efter smag), blandt andet et af de allestedsnærværende "Ripley's Believe It Or Not" museer, foruden en lang række souvenirbutikker. Vi besøgte nu ingen af delene, men fandt et sted, hvor vi kunne få frokost (bestående af pandekager med en eller anden form for kyllinge- og kødfyld. Efter frokost ville Dorte, jeg og ungerne tage en stolelift op til toppen af Crockett Mountain, der troner 150 meter over byen og ca. 500 meter over havets overflade. Udsigten deroppefra viste sig at være udmærket, trods den dis, der næsten altid hænger over Smoky Mountains og som har givet bjergene deres navn. På cherokee indianernes sprog (den stamme, der boede i området, da de hvide kom til), kaldes bjergene Sha-Co-Na-Gee, der kan oversættes til "Stedet med den blå røg". Var svævetur og udsigt OK, kunne vi godt have undværet den obligatoriske kanonfotograf, som forevigede alle lige inden de stod ud af svævebanens lifte, og heller ikke souvenirbutikken havde vores interesse. Vi valgte i øvrigt at gå rask forbi fotografens udstillede billeder, da vi skulle ned igen, selv om han meget gerne ville have solgt et til os.

 

Dagens største overraskelse havde vi allerede fået, da vi skulle betale for svævebaneturen. Dengang kendte vi endnu ikke og havde ikke vænnet os til priserne på turistaktiviteter i USA. $8 pr. snude for både børn og voksne (godt 65 kr. med den daværende dollarkurs), eller omkring 270 kr. i alt. Det syntes vi var dyrt, men senere skulle det blive endnu dyrere, og endnu senere lærte vi at acceptere, at priserne på den slags aktiviteter er ret dyre efter danske forhold.

 

Da vi kom ned fra bjerget og gik tilbage til bilen, begyndte det at regne. Og det fortsatte det med, mens vi kørte tilbage mod Great Smoky Mountains National Park, og på turen gennem parken mod North Carolina regnede det også. Ret meget endda, så det var ikke meget af naturen vi kunne se. Det holdt faktisk først op, da vi nåede frem til Cherokee, som jeg har fortalt om andetsteds.