Gettysburg

Vi har besøgt Gettysburg og slagmarken et par gange. Beskrivelsen her er fra 2000, hvor vi var i USA med hele familien. Inden besøget i  Gettysburg, havde vi været i Washington DC.

Vi kørte nord på ud af Washington og ad mindre veje gennem Maryland. Vi fulgte den østlige bred af Potomac til den lille by White's Ferry. Her krydsede vi så floden på en lille kabeltrukken færge – én af de få færger, der stadig fragter passagerer over Potomac floden. En sjov oplevelse, og så kostede den kun $3. Efter færgen fortsatte vi mod Harpers Ferry. Vi besøgte byen, mere om det i en anden artikel. Efter besøget her, fortsatte vi til Gettysburg.

Efter at være blevet indkvarteret på Gettysburg Hotel 1797, gik vi ud på en ekspedition i byen, og fandt hurtigt et Visitor Center. Det lå i en nedlagt stationsbygning lige bag hotellet. Faktisk den station, hvor Lincoln ankom, da han under borgerkrigen kom for at indvie en ny kirkegård for ofrene fra Slaget ved Gettysburg. Det var ved denne lejlighed at Lincoln holdt sin berømte Gettysburg-tale (Gettysburg Address), som regnes for en af de mest berømte taler i verdenshistorien. Den nuværende station ligger nogle hundrede meter derfra. Herfra kører et sightseeingtog, som noget af familien tog næste dag. Vi gik lidt mere rundt i nabolaget af hotellet, og fandt også et sted at spise.  

Uden for hotellet holdt diverse hestevogne, som formedelst et beskedent beløb ($35), kørte turister rundt i byen. Så sådan en tur tog vi. Det har vi i øvrigt gjort mange gange, både før og siden. Det er hyggeligt og man hører mange gode historier. Her hørte vi blandt andet om de små metalplader, der sidder på mange af husene, og som bekræfter at det pågældende hus allerede stod der under Slaget ved Gettysburg. Desuden fik vi forevist en kanonkugle i en husmur over en isbod. Isboden blev i øvrigt berømmet som byens bedste, og da vi senere afprøvede den, var isene da også OK, men så var de altså heller ikke bedre. Mere interessant var historien om Jennie Wade, den eneste civile, der blev dræbt under slaget, og måske den eneste kvinde, der blev dræbt under kamphandlinger i hele krigen. I forbindelse med historien kom vi forbi både det hus, hvor hun var født, det hus, hun voksede op i, og som hun boede i, da slaget startede, men ikke mindst så vi det hus, hvor hun blev skudt (huset tilhørte på det tidspunkts hendes søster). Senere på køreturen fik vi forevist Culp's Farm, en gård, som oprindeligt lå uden for byen i nærheden af Culp's Hill, hvor svære kampe fandt sted. Her hørte vi så historien om Wesley Culp, hans historie og hvordan den hang sammen med Jennie Wades. Den har jeg fortalt under Historie(r).

Næste dag skulle vi besøge Gettysburg National Battlefield Park med dens 1.400 krigsmonumenter, slagmarker osv. Vi startede med at køre (vi, var Dorte, jeg og ungerne) ud til parkens Visitor Center. Her købte vi, for et ganske beskedent beløb, et kort til en "kør-selv" tur rundt i parken. Foruden kortet, er der beskrivelser af, hvad der skete ved enkelte udvalgte stop (18 i alt). Der er to ruter, en der skulle vare to timer, og en anden på tre. Vi besluttede os for den korteste, og den kortede vi af undervejs, og vi stoppede langt fra ved alle de indlagte stop, men alligevel lykkedes det os at bruge fire timer på turen! Der er skrevet tykke bøger om slaget, så det skal jeg ikke gå i detaljer om her, men jeg vil dog nævne, at det endte med at blive et af borgerkrigens mest blodige slag. Mere end 51.000 døde, sårede og savnede på begge sider, da det tre dage lange slag var overstået. Vi startede med at køre ud til stop 1, ved Herrs Ridge, hvor slaget startede. Derfra fortsatte vi til de næste tre stop, og så var Tina blevet træt af at se kanoner og monumenter, så vi blev nødt til at afbryde turen, for at trille hende tilbage til hotellet, hvor hun kunne slutte sig til resten af familien ved swimmingpoolen. Vi andre kørte tilbage og fortsatte rundturen, hvor vi blandt andet så Little Round Top, Culp's Hill, The Wheat Field, The Peach Orchard, Devil's Den, Slaughter Pen, Valley of Death og mange andre af slagets "muntre" steder. De fleste steder er der skilte, så man kan læse om, hvad der er foregået det pågældende sted, og man kan selvfølgelig også købe én af de mange bøger eller hæfter, der beskriver slaget, stort set time for time.

Da vi kom tilbage til hotellet, svømmede hovedet nærmest over af synet af monumenter, hvoraf nogle er nydelige, nogle er enorme, nogle er hæslige, nogle er enorme og hæslige, og atter andre bare er enormt hæslige. Men hver sin smag. Interesserer man sig for den amerikanske borgerkrig, er Gettysburg et "must", hvis man er på de kanter. Efter den oplevelse, var det nu vores tur, til at "hoppe i poolen".  Om aftenen var det tid til endnu en fodtur rundt i byen, og her så vi blandt andet, hvordan man, igen mod et passende beløb, kan få sit navn (og evt. militære enhed) på en mursten i fortovet på en af byens gader eller pladser. Vi købte nu ikke en sådan plads. Det overlod vi til andre.

Flere billeder fra Gettysburg her!