Kopiering lodret af vandrette data via formel

At kopiere data, der står lodret eller vandret er ikke noget problem. Dette kan gøres ved hjælp af fyldhåndtaget. Det er heller ikke noget problem at indsætte en formel, der referer til et tal i en celle, og kopiere i samme retning som tallene står.

 

A

B

C

D

E

F

1

Jan

Ole

Ea

Ib

Bo

Pia

2

 =A1

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

I tabellen ovenfor, kan man indsætte =A1 i en af cellerne nedenunder rækken med navne. og så kopiere henad. Det samme kunne man have gjort, hvis data havde stået i en kolonne i stedet for en række. Lidt mere bøvlet bliver det imidlertid, hvis man har data lodret, og vil indsætte en formel, der skal kopieres vandret eller omvendt.

 

A

B

C

D

E

F

1

Jan

Ole

Ea

Ib

Bo

Pia

2

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

I dette tilfælde, vil vi gerne kopiere formlen nedad, så den første celle her A2 sættes lig med A1, den næste med B1, den næste med B2 og så videre.I stedet for den viste formel, kan man indsætte:

=INDEKS($A$1:$F$1;1;RÆKKE(A1)). Kopieres denne nedad, vil man opnå det ønskede resultat.

Står data lodret, og formlen ønskes kopieret vandret, ssom vist i eksemplet,

 

A

B

C

D

E

F

G

1

Jan

 

 

 

 

 

 

2

Ole

 

 

 

 

 

 

3

 Ea

 

 

 

 

 

 

4

 Ib

 

 

 

 

 

 

5

 Bo

 

 

 

 

 

 

6

Pia 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

kan formlen se således ud:

=INDEKS($A$1:$A$6;KOLONNE(A1);1)

Forklaringen på de to formler er, at INDEKS() referer til række og kolonnenumre internt i matricen. Rækkefølgen af argumenterne er matriceområdet, den række, der skal referes til, og den kolonne, der skal refereres til.

Når formlen er

=INDEKS($A$1:$F$1;1;RÆKKE(A1))

refererer $A$1:$F$1 således til den række som oprindeligt indeholder data. Referencen er absolut, da det jo hele tiden er samme række, der indeholder data, når der kopieres nedad. 1 referer til den række i matricen, der skal returneres fra, i dette tilfælde er der kun én, derfor 1-tallet. Det sidste argument referer til den kolonne i matricen, der skal returneres data fra. Denne skifter imidlertid hele tiden. Når vi kopierer nedad med RÆKKE(A1), returnerer denne funktion rækkenummeret på første række. Dette bliver så kolonnenummer i INDEKS() og dermed "vokser" dette som det skal, når der kopieres nedad.

- Til Top -
- Retur til Excel -