Parat til start

Så er vi klar til 2014 turen. Næsten alt, hvad der skal gøres, inden vi tager af sted, er gjort. Vi mangler kun at bekræfte en bustur og at lave online check-in, og begge dele kan først gøres inden for 24 timer, før vi rejser. Årets tur er igen en sag mellem Tim og jeg, og for anden gang er planen at køre på tværs af USA, omend af en anden rute end i 2012. Ved den lejlighed startede vi i nordvest (Seattle) og sluttede i New York efter nogle omveje til Texas, Louisiana og Florida.

Denne gang starter turen i Los Angeles og slutter i New York, og igen skal vi ud på nogle omveje for at nå dertil. Hvor de tidligere ture typisk har haft fokus på oplevelser "ude på landet", og kun haft få besøg i storbyer, er det anderledes denne gang. Selvfølgelig skal vi ud på landet, det kan man ikke undgå, når man skal på tværs af USA, men turen omfatter langt flere storbyer end sædvanligt. Udover Los Angeles og New York skal vi også besøge Tucson, Arizona - Memphis, Tennessee - Saint Louis, Missouri - Washington DC - Philadelphia, Pennsylvania og Boston, Massachusetts.

Også på en anden måde bliver turen anderledes. I 2012 tilbragte vi en uge på vestkysten inden vi kørte mod øst. Og det brugte vi så resten af ferien til. Denne gang kommer vi ret hurtigt fra vestkysten til østkysten (12 dage) og der bliver vi så i 12 dage. Det betyder, at vi undervejs har planlagt nogle få, ret lange køreture, men dog ingen så lange som de 1.000 km vi kørte en enkelt dag i 2012. Den længste tur er planlagt til godt 800 km, og så er der tre dage, hvor vi runder 700. Til gengæld er der også transportdage, hvor vi kører under 200 km. Alt i alt er turen planlagt til kun ca. 7.300 km mod de godt 11.000 vi kørte i 2012. Turen bliver givetvis længere, da vores planer aldrig holder helt, men den når næppe de 11.000. Dertil er afstandene på østkysten simpelthen for korte.

Den første langtur er allerede første etape, som går fra Los Angeles til Tucson med en lille omvej over Yuma, verdens varmeste by helt nede ved den mexicanske grænse. Den næste langtur går fra Tucson til Carlsbad i New Mexico med besøg ved White Sands undervejs, og allerede dagen efter skal vi køre fra Carlsbad til Dallas. Den sidste 700+ km tur går fra Saint Louis til Knoxville, via Louisville, Kentucky, hvor Tim gerne vil se Worldport, UPS's worldwide air hub, som ligger i/ved byens lufthavn. Her håndteres 415.000 pakker i timen af de 20.000 ansatte, og derefter flyves de ud i hele verden (pakkerne altså - ikke de ansatte).

I og med vi har mange ophold i storbyer, har vi også bestilt flere hoteller hjemmefra end ellers, da vi har haft et ønske om dels at bo centralt i byerne (på nær Washington DC), dels ikke at skulle køre rundt og lede efter hotel, når vi kommer til en større by. I tre af byerne har vi ikke bestilt hotel, og det skyldes, at her er ønsket om at bo i centrum ikke så stort. Det er Tucson, hvor vores væsentligste motiv til besøget, er at besøge Pima Air and Space museum, og det ligger uden for byen, og så Dallas og Knoxville, hvor der egentlig ikke er noget vi vil se. Her skal vi bare overnatte på vej mod øst. Vi har også bestilt hotel i den ret lille by Lafayette i Louisiana, hvor vi skal være i weekenden omkring den 4. juli.

Med forbehold for alle mulige og umulige ændringer, ser overnatningsplanen lige nu sådan ud: Los Angeles - Tucson - Carlsbad - Dallas - Lafayette (Louisiana), Pine Bluff (Arkansas), Saint Louis, Knoxville, Wilkesboro (North Carolina), Williamsburg (Virginia), Washington DC, Philadelphia, Boston, Riverhead (New York) og New York City, hvor vi slutter med fire overnatninger.

Flybilletterne var det første vi bestilte. Det gjorde vi allerede tilbage i begyndelsen af november 2013. Rejsen foregår denne gang med British Airways. Icelandair, som vi har fløjet med de sidste par gange, flyver ikke til LA, og det gør SAS heller ikke. En tur med British Airways betyder "omstigning" i London og derefter en flyvetur på ca. 11 timer. Det er længe at sidde stille i et flysæde, ikke mindst når man har et omfang som Tim og jeg, og vi har derfor valgt at spendere business class på os selv. Flyet, vi skal flyve det lange stræk med, er en Airbus A380-800 i to etager og med plads til næsten 400 passagerer. På denne flytype kan sæderne på business class lægges fladt ned, så måske kan jeg undtagelsesvis få sovet. Det er jeg ellers ikke god til på flyveture. Vi flyver fra London kl. 16.15 lokal tid og ankommer 19.15 lokal tid, så det svarer rundt regnet til kl. 4.15 dansk tid, altså en "natteflyvning", selv om vi ankommer om aftenen :-). Hjemturen sker med en Boeing 747-400 også med "ligge-sæder", mens vi er tvunget til at sidde op mellem København og London både ud og hjem.

Hotellerne, vi har booket, er også lidt dyrere end sædvanligt, hvilket ikke mindst skyldes at de ligger i større og store byer. Til gengæld har vi besluttet, at de hoteller, vi ikke har bestilt hjemmefra, skal være billige, så nu må vi se om det lykkes at overholde det. Mellem den 3. og den 9. november bookede vi hoteller og vi bestilte en tur ud i Louisianas sumpe nogenlunde samtidigt. Så skete der til gengæld ikke mere, før vi kom ind i 2014. Her bookede vi en bustur i LA, og bord på en restaurant i Williamsburg, som vi bare vil spise på. I marts lejede vi bil, og ultimo maj bookede vi bord på endnu en restaurant, denne gang USA's ældste i kontinuert drift. Den hedder Union Oyster House, er fra 1826 og ligger i Boston. Senest har vi også fået godkendt vores ESTA ansøgning. ESTA er USA's Electronic System for Travel Authorization, og her får man bekræftet at man må rejse til USA. Det betyder desværre ikke, at man må rejse ind i landet. Det bliver først bestemt, når man ankommer.

Som nævnt er hotellerne noget dyrere end hvad vi gennemsnitligt plejer at betale, men der er ikke tale om luksushoteller, selv om vi overvejede Præsidentsuiten på Waldorf-Astoria i New York. Vi ville dog ikke blære os, og valgte noget mindre prangende. I Los Angeles skal vi bo på Historic Mayfair, som navnet antyder et historisk hotel i downtown LA. I 1929 blev det første "after-party" efter Oscar-uddelingen holdt her. Næste bestilte hotel er i Lafayette, og her har vi været meget beskedne, og valgt at bo på et Days Inn, som vi også boede på i 2012, og som var ganske udmærket. I Saint Louis skal vi bo på Crowne Plaza Riverfront at the Arch, lige ved floden og Gateway Arch, som navnet også antyder. Næste bestilte hotel er i Washington DC, og her har vi faktisk valgt at bo uden for byen i Arlington i Virginia, men lige ved siden af en metro, så vi hurtigt kan komme ind til centrum. Hotellet her er Hyatt Arlington. Philadelphia, Boston og New York City er de sidste tre byer, vi har bestilt hotel i. Henholdsvis på Hilton Garden Inn, Courtyard by Marriott og Milford Plaza.