Ligegyldig paratviden om stater, vi har besøgt

I mine "papir" rejsedagbøger plejer jeg er fortælle nogle mere eller mindre væsentlige detaljer om de stater, vi besøger, fx statistiske data om staten, mærkelige love fra staten og anden ligegyldig paratviden. Her vil jeg bringe udvalgte dele af disse data, mest til brug for de, som ender med at blive deltagere i "Hvem vil være millionær" eller andre quizzer om paratviden. Måden jeg har gengivet disse data har varieret fra besøg til besøg, og det er også forskelligt, hvad jeg har taget med fra tur til tur, fra stat til stat, men her har jeg prøvet at strukturere det, så der er nogenlunde samme slags informationer om de enkelte stater. Oklahoma er tilføjet i august 2018.

Oversigten bringes i alfabetisk orden efter stat.

Alabama
Alabama er stat nr. 28, når det gælder størrelse (godt 131.000 km2) og nr. 23 hvad angår befolkning (ca. 4,5 millioner).  Staten er opkaldt efter Alibamons, en af de stammer, der tilhører Creek indianerne. Statens kælenavn er Yellowhammer State, efter et regiment fra borgerkrigen ”Huntingdon Yellowhammers”. De havde til gengæld fået deres øgenavn på grund af uniformernes gule ærmer, kraver og frakkeskøder, og navnet var i virkeligheden ikke pænt ment, da man sammenlignede dem med brogede fugle. Yellowhammer, ”Den guldvingede spætte”, er også statens nationalfugl. Statens hovedstad er Montgomery, der også var hovedstad i Amerikas Konfødererede Stater (CSA), da denne organisation blev dannet i begyndelsen af 1861. En del kendte mennesker er født i Alabama. Blandt andre skuespilleren Courtney Cox, Helen Keller (berømt for på trods at være både blind og døv, alligevel at få en eksamen fra det berømte Radcliffe universitet i 1904), Jesse Owens (atletikudøver), Condoleezza Rice (tidligere udenrigsminister), Lionel Ritchie og ikke mindst den berømte/berygtede eksguvernør George Wallace. Nåh ja, for Wikipediakendere må jeg hellere nævne leksikonets stifter, Jimmy Wales. I Alabama er det forbudt at arrangere brydekampe mellem bjørne, man må ikke køre bil barfodet, man må ikke spille domino om søndagen og man kan under givne omstændigheder idømmes dødsstraf for at hælde salt på jernbanespor. Endelig må føreren af et køretøj ikke have bind for øjnene under kørslen.

Arizona
Hovedstaden hedder Phoenix og det er også statens største by. Kælenavnet er The Grand Canyon State, hvilket ikke er så mærkeligt eftersom det er statens mest kendte turistområde. Staten fylder hele 295.161 km2, hvilket gør den til nummer 6 i areal. Befolkningen var i 2000 5.131000. Staten er nummer 20 i indbyggertal. Statsmottoet er "God Enriches". Det højeste punkt i staten er Humphrey' s Peak, der er 3.850 meter højt, men som syner langt mindre, fordi det rejser sig over Colorado-plateauet, som ligger i over 2.000 meters højde. Barry Goldwater (tidligere senator og præsidentkandidat), Linda Ronstadt (sangerinde og sangskriver) og Stevie Nicks, (sangerinde og sangskriver, bl.a. med i Fleetwood Mac) er alle født i staten. Blandt statens mere mærkværdige love kan nævnes at "Det er forbudt at jage kameler", "Hvis man begår en mindre lovovertrædelse (misdemeanor) iført en rød maske, bliver lovovertrædelsen betragtet som en alvorlig forbrydelse (felony)" og "Man kan idømmes op til 25 års fængsel for at fælde en kaktus". Det er i øvrigt også forbudt at have mere end to dildoer i samme hus.

Arkansas
Arkansas kaldes også The Natural State på grund af dens naturskønhed (som i øvrigt også findes i andre stater). Den har mottoet ”The people rule”. Staten dækker over 137.741 km2, hvoraf  2.867 km2 er vand. Statens højeste punkt er Magazine Mountain, 839 m og det laveste er Ouachita River, som, hvor den er lavest, ligger 17 m over havet,.  Der bor 2,7 millioner mennesker i staten. Staten blev optaget i USA i 1835 og hovedstaden er Little Rock, Staten har en statsfugl, nemlig spottedroslen og et statstræ: Loblolly fyr. Arkansas er en forfranskning af det sioux indianske ord ”acansa”, der betyder ”Stedet, der ligger nede ad strømmen”.  William Jefferson (Bill) Clinton er født i Arkansas, og var guvernør her, inden han blev valgt som USA’s 42. præsident. Også countrysangeren Johnny Cash og forfatteren John Grisham er født i staten. Det samme er i øvrigt General Douglas MacArthur, Glen Campbell og Billy Bob Thornton. I Arkansas er den særeste lov nok at "Arkansas River må ikke stige højere end til Main Street Bridge i Little Rock" Hvordan får man en flod til at overholde en lov? I øvrigt kan en mand legalt prygle sin kone, men kun én gang om måneden, og kvindelige skolelærere der klipper deres hår i kort pagefrisure, kan ikke få lønforhøjelse.

Californien
Californien er USA's 3. størst
e stat i areal med sine 432.837 km2. Den er med 33.871.000 indbyggere nummer 1 i denne disciplin. Staten er for øvrigt den eneste, der har et "dansk" navn. Statens motto er "Eureka" ("Jeg har fundet det") lige som en af de nordlige kystbyer i staten også hedder. Det laveste sted i staten er Death Valley, der med sine 86 meter under havets overflade, også er det laveste punkt i hele USA. Hovedstaden er Sacramento, mens Los Angeles er den største by både i indbyggertal og udstrækning. Omkring 80 km er den længste gade i byen. Staten har hele to statstræer, Sequoia Sempervirens og Sequoia Gigantea (på dansk hhv. Rødtræ og Mammuttræ). Richard M. Nixon er født i staten. Det samme er Joe diMaggio, baseballspiller, Billie Jean King, tennisspiller, John Steinbeck, forfatter, Tiger Woods, golfspiller, Nicholas Cage, skuespiller, foruden en kilometer lang liste over andre skuespillere fra Ben Affleck over Tom Hanks, Helen Hunt og Angelina Jolie til Daphne Zuniga. Også Californien har sin del af sære love: Kvinder i housecoat må ikke køre bil, intet køretøj uden fører må køre mere end 60 miles i timen, dyr må ikke parre sig offentligt inden for en afstand af 1.500 fods afstand af en kro, skole eller kirke og offentlige "badehuse" er forbudte.

Colorado
Hovedstaden i Centenniel State er Denver. Som kælenavnet antyder blev staten optaget i unionen i 1886, 100 år efter USA's oprettelse. Målt i areal er staten nummer 8, men i indbyggertal kun nummer 24. Mottoet er "Nothing without Providence". Det højeste punkt i staten er Mount Elbert, som er hele 4.399 højt. Kun to andre stater har et højeste punkt, som er højere. Til gengæld har ingen stater et laveste punkt, som er højere end Colorado. Arikaree River ligger hele
1.010 meter over havet. Statens navn kommer fra spansk colorado ("den rødfarvede") som spanierne kaldte Coloradofloden. Det er ikke mange kendte, der er født i Colorado, men jeg kan da nævne John Kerry (senator og præsidentkandidat) og Ken Keesey (forfatter til bl.a. Gøgereden). Også på lovgivningsområdet er Colorado mere behersket end så mange andre, men jeg kan da nævne, at det er forbudt at ødelægge klipper i en statspark og at bilsælgere gerne må sælge, men ikke fremvise biler om søndagen.

Connecticut
Staten er nummer 48 i USA når det gælder størrelse, og med dens 3,4 millioner indbyggere, er den nummer 29, når det gælder indbyggertallet. Her er forholdet mellem areal og indbyggere altså modsat Colorado. Statens navn kommer fra et mohikansk udtryk, der betyder "Sted ved en lang flod". Det højeste punkt i staten er kun 725 meter, mens det laveste punkt ligger ved havets overflade. Statstræet er hvid eg og statens motto er Qui transtulit sustinet, som oversættes til "He who transplanted still sustains". USA's tidligere præsident, George W. Bush er født i staten, og det samme er forræderen Benedict Arnold, skuespillerne Katharine Hepburn, Robert Mitchum og Meg Ryan og Harriet Beecher Stowe, forfatter til "Onkel Toms Hytte".  Nå ja, og så opfinderen af seksløberen med roterende tromle, Samuel Colt. I Connecticut kan man blive stoppet af politiet, hvis man kører mere end 105 km i timen på cykel (det kan man i øvrigt også i Danmark, da de almindelige hastighedsgrænser også gælder for cyklister). Det er ulovligt at skille sig af med brugte barberblade i staten, og for at en syltet agurk officielt skal kunne regnes for en syltet agurk, skal den kunne hoppe!

Florida
Florida, er USA’s blindtarm; statens største del hænger nederst på USA kontinentets østkyst, men faktisk er Florida, næsten lige så bredt, som det det er langt, selv om den brede del kun er en ret smal stribe oppe nord på. Staten er den 26. i størrelse med et areal på omkring 140.000 km2. Til gengæld er den nummer 4, når det gælder befolkning med sine 16 millioner indbyggere. De fleste kender formodentlig bedst byerne nede sydpå: Miami, Fort Lauderdale, Palm Beach m.fl. og hestesportsinteresserede kender sikker også Hialeah. Hovedstaden er dog Tallahassee, og den største by er Jacksonville på den nordlige del af østkysten. Staten blev navngivet af spanieren Ponce de Leon påskesøndag 1513. Navnet var oprindeligt Pascua Florida,  ”den blomstrende påske”. Statens kælenavn er Sunshine State, et navn den kun har haft officielt siden 1970, hvor det blev gjort obligatorisk at det skulle stå på alle nummerplader på biler fra staten. Statsreptilet er en alligator, og stats
pattedyret er den såkaldte Florida Panter, puma på dansk. Staten har også en "statssaltvandsfisk", nemlig sejlfisken, verdens hurtigste fisk. Pat Boone (sanger), Chris Evert (tennisspiller), Faye Dunaway (skuespiller), Debbie Harry (sanger i Blondie), Wesley Snipes og William Macy (skuespillere) samt Back Street Boys stammer alle fra Florida. Her i staten kan kvinder få en bøde for at falde i søvn under en tørrehjelm; det samme får frisøren.  Det er forbudt at synge på et offentligt sted, hvis man har badetøj på og ugifte kvinder må ikke springe i faldskærm om søndagen. Seksuelt samkvem med hulepindsvin er forbudt og det er forbudt at prutte på et offentligt sted efter kl. 18.00 om torsdagen.

Georgia
Georgia kaldes også for Peach State, ferskenstaten. Mottoet er ”Wisdom, Justice and Moderation”. Statens areal er 153.330 km2, heraf vandområde 3.942 km2, og det højeste punkt er Brasstown Bald, der ligger 1.459 m over havet. Ved havets overflade ligger til gengæld det laveste punkt. Staten har 8,2 millioner indbyggere og en del træer. Blandt disse er statstræet, stedsegrøn eg samt en frygtelig masse ferskentræer. Hovedstad og største by er Atlanta. Staten er opkaldt efter George den 2. af England. James (Jimmy) Earl Carter, USA’s 39. præsident er født i Georgia. Også Martin Luther King Jr. og skuespillerne Kim Basinger, Holly Hunter, Laurence Fishburn og Julia Roberts er født i staten. Det samme er forfatteren Margareth Mitchell, hende med ”Borte med blæsten”. John Henry Holliday, bedre kendt som ”Doc” blev født i staten i 1851, og rockbandet R.E.M blev dannet i Atlanta i 1980. Officielle skilte skal være skrevet på engelsk, alt sexlegetøj er forbudt og det er forbudt at have isvafler i baglommen om søndagen.

Idaho
Hovedstad og største by i Idaho er Boise. Her bor 587.000 af statens 1,3 millioner indbyggere. De forholdsvis få mennesker i staten deler et areal på 216.373 km2 (nr. 39). Det svarer til 6 mennesker pr. kvadratkilometer. Mottoet er "It is forever". Kaldenavnet er "Gem State", ædelstensstaten. Dette skyldes at man fejlagtigt troede at statens officielle navn kom af et indiansk udtryk, "e dah hoe", der skulle betyde "bjergenes ædelsten". Det er imidlertid ikke korrekt. Navnet Idaho er "opfundet" som navn for staten, og har ingen som helst betydning. Kælenavnet har dog hængt ved. Monarksommerfuglen er statsinsekt, og statshesten er en appaloosa. Idaho er kendt for sin kartoffelavl, og kartoflen er da også statsgrøntsag i staten. Til gengæld kan staten ikke gøre krav på mange kendte, men skuespilleren Lana Turner var født i staten. Det samme er digteren Ezra Pound og tidligere vicepræsidentkandidat, Sarah Palin. I Idaho er det forbudt for en mand, at give sin kæreste en æske chokolade, der vejer mindre end 50 pund. Det er også forbudt at fiske fra kamelryg og det er en forbrydelse at køre på karrusel om søndagen.

Illinois
Illinois, hvis navn kommer fra et algonquinindiansk ord, der betyder "krigere", kaldes også Land of Lincoln, fordi Abraham Lincoln boede i denne stat, da han blev valgt til præsident. Et andet kaldenavn er Praerie State, og årsagen til det giver sig selv. Mottoet er "State sovereignty, national union”. Staten har 12,4 millioner indbyggere hvor af en væsentlig del bor i Chicago. Langt færre bor i hovedstaden Springfield. Disse mennesker deler 150.000 km2, ca. 3 gange Danmarks størrelse. Det højeste punkt er Charles Mound på kun 376 m og det laveste er et sted i Mississippifloden, der ligger 75 m over havet. Staten har tilhørt unionen siden 1818 og statsfuglen er en kardinal. Ronald Reagan blev født i Tampico i Illinois. Skuespillerne John Belushi, Gillian Anderson og John Cusack er født i staten. Det samme er den tidligere 1. dame og denrigsminister, Hillary Rodham Clinton. Forfatterne Michael Crichton, Philip K. Dick og Ernest Hemingway kommer også fra Illinois. Også Cindy Crawford  (model), Bobby Fisher (tidl. skakverdensmester), Walt Disney (tegnefilmskaber), Hugh Hefner (playboy grundlægger) og Michelle Obama (nuværende 1. dame) er født i staten. Det samme er en lang række andre koryfæer, ikke mindst adskillige skuespillere. I denne stat skal man kontakte politiet inden man kører ind i en by i bil. Man kan blive anholdt for løsgængeri, hvis man ikke er i besiddelse af mindst én dollar og nok så overraskende: Man må ikke tale engelsk i staten.

Indiana
Indiana har 6,5 millioner indbyggere. Det gør den til USA's 14. mest folkerige stat. Arelmæssigt er den nummer 38, det sørger 94.327 km2 for.  Staten er opkaldt efter de hvides navn for de oprindelige indbyggere. Kælenavnet er Hoosier State efter et digt fra 1833,The Hoosier's Nest. Indiana har været stat siden december 1816. Gul poppel er statstræet og også her er statsfuglen en kardinal. Hovedstad og største by er Indianapolis. Abraham Lincoln boede i staten i sin ungdom (fra han var 7 til han blev 21), men var ikke født der, og var flyttet til Illinois, da han blev præsident. Fagforeningslederen Jimmi Hoffa, Janet og Michael Jackson, David Letterman, Cole Porter, Steve McQueen og Kurt Vonnegut er alle født i Indiana. I denne stat er det forbudt at sniffe lim. Det er også forbudt at tage bad i måneder mellem oktober og marts! En mand over 18 kan arresteres for ulovlig kønslig omgang med mindreårig, hvis en kvindelig passager i hans bil er under 17 år, og ikke er iført strømper og sko.

Iowa
Iow
a har en befolkning på omkring 3,5 millioner, hvilket gør den til nummer 31 på listen over staterne, når det kommer til befolkning Statens navn stammer frta en indianerstamme, som også blev kaldt Iowa. Der er fundet mange mammutknogler i staten, og skiveskåret brød blev opfundet i her. Hovedstaden er Des Moines, hvor kuplen på regeringsbygningen er belagt med bladguld, der indeholder op mos 3 kg rent guld. Her i byen salter man om vinteren gaderne med hvidløgssalt, som er fremstillet på en fabrik i byen, men er blevet for gammelt til at sælge. Skuespillerne Tom Arnold og Lara Flyn Boyle er fra Iowa, og det samme er William "Buffalo Bill" Cody. Mænd med overskæg må ikke kysse kvinder offentligt, og hvis man kysser (altså uden overskæg) må kysset ikke vare mere end fem minutter.

Kansas
Det højeste punkt i Kansas, der har knap 3 millioner indbyggere, og et areal på 213.000 km2, er Mount Sunflower, der rager 1.231 meter op over havets overflade. Guvernøren (i september 2022) er Lauren Kelly. Dodge City kendt for sin tilknytning til kvægdrifterne mellem Texas og Abilene, er den by i USA, hvor det blæser mest. Byene er også kendt for revolvermænd som Wyatt Earp, Bat Masterson og mange flere. Hovedstaden er Topeka, hvor man kan gå op til toppen af kuplen på regeringsbygningen og nyde udsigten Fra bygningen femte etage er der "kun" 296 trin til toppen. Skuespillerne Annette Bening og Paul Rudd er fra Kansas, og det samme er den "ægte" Erik Brockovich samt John Brown, der blev hængt for oprør og har givet anledning til sangen "John Brown's Body". Også flypioneren Amelia Earhart var fra Kansas. I Kansas må man  ikke fange fisk med de bare næver, og man må ikke skyde kaniner fra en motorbåd!

Kentucky
Kentucky er med sine 103.000 km2 USA’s 36. største stat, mens de 4 millioner indbyggere bringer den på en 25. plads, når det gælder befolkningstal. Staten opkaldt efter et indiansk ord, Ken-Tah-Keh der enten oversættes som ”den mørke og blodige jord” eller ”landet af i morgen”. Statens kælenavn er Bluegrass State. Navnet skyldes at den specielle græsart, der dominerer i Kentucky, på grund af sine blå blomster kan få store områder til at se blålige ud, selv om græsset er helt almindeligt grønt græs. Statsmottoet er ”United we stand, divided we fall”. Det højeste punkt er Black Mountain, 1.264 m. Den største by er Louisville mens Frankfort er hovedstaden i staten, der har været en del af USA siden juni 1792. Før det tilhørte den primært cherokee og shawnee stammerne. Som i Indiana er statsfuglen en kardinal og statstræet en gul poppel. Abraham Lincoln blev født her i staten den 12. februar (som alle gode mennesker), 1809 i det nuværende Larue County. Også Muhammed Ali, George Clooney, Jonny Depp og countrystjernen Loretta Lynn er født i Kentucky. Det kan give op til et års fængsel at kaste æg efter en offentlig taler i denne stat, hvor det også er er forbudt at fiske med bue og pil. Det er forbudt at fiske i Ohio River i Kentucky uden et fisketegn fra Indiana og i den store by Lexington, USA,s hestehovedstad er en person ædru, så længe han eller hun kan holde sig fast til jorden.

Louisiana
Louisiana er størrelsesmæssigt nummer 33 med sine 134.000 km2 hvoraf omkring 21.000 km2 er vand og indbyggermæssigt betyder de 4,5 millioner indbyggere, at den er nummer 22. Staten er opkaldt efter Louis XIV af Frankrig. Statens kælenavn er Pelican State, efter statsfuglen den brune louisianapelikan. Louisiana har ført en
omtumlet tilværelse. Først tilhørte det Spanien efter De Soto’s erobring i 1541. Senere erklærede La Salle området for fransk, senere blev det spansk igen, engelsk, fransk igen under Napoleon, en del af republikken West Florida, amerikansk (efter Napoleons salg af området til USA i 1803). I 1861 var Louisiana selvstændig i seks uger, men tilsluttede sig så sydstaterne, og siden borgerkrigen har Louisiana igen været en del af USA. Mottoet er ”Union, Justice and Confidence”. Det højeste punkt, Driskill Mountain er kun 163 m højt. Til gengæld ligger det laveste  punkt i New Orleans, 2,5 m under havets overflade. New Orleans er største by, mens Baton Rouge lidt længere oppe af Mississippifloden er hovedstad. Statstræet er en sumpcypres.  I Louisiana har man ikke opdelt staten i counties som i resten af USA. Den er derimod opdelt i parishes (sogne). Det stammer fra den gang, da området rent faktisk var delt op i 6 kirkesogne. I dag rummer staten 64 parishes. Louis Armstrong, samt forfatterne Anne Rice og Elmore Leonard født her. Desuden kendte som Ellen Degeneres, Britney Spears, Mahalia Jackson og adskillige jazzmusikere og -komponister. Og så må man selvfølgelig ikke glemme Lee Harvey Oswald der nok er mere berygtet en berømt. Man må ikke skyde med laserpistoler mod politiet i Louisiana, og man kan fængsles i op til 10 år for at afgive et falsk løfte. Det er desuden forbudt røve en bank og skyde kassereren med en vandpistol. Og værst af alt: At bide nogen med sine egne tænder er simpelt overfald, men at bide nogen med forlorne tænder er groft overfald.

Maine
Maine er den største af New Englands stater. Med sine knap 87.000 km2, er den ca. dobbelt så stor som Danmark og næste lige så stor som de øvrige New England stater til sammen. Til gengæld er der kun 1,2 millioner indbyggere, hvilket betyder, at den har den laveste befolkningstæthed i nogen stat vest for Mississippifloden. Det mest øde område i Maine er Northwest Aroostook, hvor der på et område på 6.912 km2 (eller nogenlunde det samme som Sjælland) kun bor 27 mennesker.  Det betyder at hver enkelt person har hele 255 km2 at boltre sig på. Maines kyst er meget domineret af bugter, vige og fjorde. Det betyder, at selv om der kun er ca. 365 kilometer i fugleflugtslinje langs kysten mellem grænsen til New Hampshire og grænsen til Canada, er den reelle kystline 5.630 kilometer lang. Også på andre områder er Maine interessant. Fx er der ingen, der med sikkerhed ved, hvor navnet stammer fra, selvom der er givet flere forskellige forslag. Kælenavnet er "fyrretræsstaten" og når man har været der, giver det nogenlunde sig selv, hvorfor den har fået dette navn. Statens højeste punkt er bjerget Katahdin (penobscotindiansk for "Det mest storslåede bjerg"). 1308 meter rager bjerget op. En del kendte mennesker er født i Maine, blandt andre filminstruktøren John Ford, skuespillerne Patrick Dempsey og Liv Tyler, gyserforfatteren Stephen King, der stadig bor i Bangor, og så Dorothea Dix, der blandt meget andet var leder at nordstatshærens sygeplejerskekorps under den amerikanske borgerkrig. Maine har, måske på grund af de få indbyggere, ikke så mange mærkelige love som andre stater. Man skal dog være opmærksom på, at der er pligt til at medbringe skydevåben i kirken i tilfælde af indianerangreb, og at det er forbudt at stige ud af et fly under flyvningen! Nåh ja. Man kan blive straffet, hvis man har sine juledekorationer siddende efter 14. januar.

Maryland
Maryland en forholdsvis lille stat på 25.300 km2. Dette gør staten til nummer 42 i USA, målt efter størrelse. Til gengæld er den med sine 5,3 millioner indbyggere nummer 19, når det gælder indbyggertal. Staten er opkaldt efter Henrietta Mary, Charles I’ s dronning. Statens kælenavn er Old Line State og historien fortæller at det var George Washington, der gav staten kælenavnet på grund af de tropper ”The Maryland Line”, som kæmpede modigt i mange af slagene under revolutionen. Mottoet er "Strong deeds, gentle words". Statens laveste punkt er Bloody Point Hole, der ligger 53 meter under havet. Staten var en af de første, der tilsluttede sig unionen i april 1788. "Blå Maryland krabbe" er statsskaldyr og statens officielle hund er Cheasapeake Bay Retrieveren. Staten har også en officiel statssport, nemlig Lacrosse. Tidligere vicepræsident Spiro Agnew, præsident Lincolns morder, John Wilkes Boothe, forfatteren Tom Clancy, borgerretsforkæmperen Frederic Douglas, sangerinden Cass Elliot, baseballspilleren George Herman "Babe" Ruth jr. og rockmusikeren Frank Zappa  er alle fra Maryland. Maryland er forholdsvis uskadelig, når det gælder mærkværdige love. Dog skal man være opmærksom på, at der ikke må gro tidsler i haverne. Nogle af byerne har til gengæld nogle sære byvedtægter, således Baltimore: Det er forbudt at smide høballer ud af vinduerne fra 2. sal, og det er forbudt at tage en løve med i biografen. Rockville: Det er forbudt at bande, når man kører på motorvejen.

Massachusetts
Massachusetts er nummer 44 på listen over stater i USA, målt i størrelse. Til gengæld bor der forholdsvis mange. Med sine 6,5 millioner indbyggere er den nemlig nummer på 13 for så vidt angår befolkningstal. Den har – som revolutionens arnested – et interessant motto: "En petit placidam sub libertate quietem" eller på dansk "Med sværdet søger vi fred – men fred under frihed." Også denne stats navn kommer fra et indiansk ord. Denne gang betyder det: "Et sted på en stor bakke". Kælenavnet er lidt kedeligt, Bay State. Hovedstad og største by er Boston. Statstræet er en amerikansk elm og der findes sågar en statsdrik, tranebærjuice og mariehønen er statsinsekt. Hele fire præsidenter er født i Massachusetts: USA's 2. præsident, John Adams, den 6. præsident, John Quincy Adams (søn af den 2. præsident), den 35. præsident, John Fitzgerald Kennedy og den 41. præsident, George Herbert Walker Bush, men også andre kendte er fra Massachusetss, blandt andre revolutionsheltene Paul Revere og John Hancock. Også skuespillerne Bette Davis og Geena Davis, Kurt Russell og Uma Thurman, de to øvrige Kennedybrødre, Samuel Morse (opfinder af morsealfabetet og telegrafen), samt forfatteren Edgar Allen Poe. Og så må vi ikke glemme Lizzie Borden. Hendes interessante historie har jeg fortalt om under Historie(r). I Massachusetts er det ulovligt at give hospitalspatienter øl. Til gravøl må de sørgende højest spise tre sandwich hver. Det er forbudt at snorke med mindre soveværelsesvinduerne er lukket og forsvarligt låst. Taxachauffører må ikke dyrke sex på forsædet af taxaen når de er på vagt, og gorillaer må ikke sidde på bagsædet af biler. Og så en af de mere specielle: Kvækere og hekse er forbudte!

Michigan
Michigang med ca. 9,5 millioner indbyggere (de
n 9. største stat) har hovedstad i Lansing. Detroit er imidlertid den største by, og det var den første by i USA, der indførte telefonnumre, da der var så mange abonnenter, at deres navne ikke længere var tilstrækkeligt for omstillingsdamerne på centralen. Statsfuglen er den amerikanske rødkælk, og statstræet er østlig hvidfyr. Et areal på ca. 250.000 km2 gør Michigan til den 11. største stat. Michigan har med 4.500 km den længste kystlinje mod ferskvand af nogen stat i USA og er den eneste, der består af to halvøer, en nordlig og en sydlig. Blandt kendte, der er født i Michigan, finder man tennisspilleren Serena Williams og bokseren Floyd Mayweather. Også Madonna, Diana Ross og Stevie Wonder er fra Michigan.  Det samme er Henry Ford, grundlægger af Ford Motor Company. I Michigan må gifte kvinder kun klippe deres hår med ægtemandens tilladelse. Mænd må til gengæld ikke bande foran kvinder og børn, og de kan komme fem år i fængsel for at forføre en ugift kvinde.

Minnesota
Minnesota er kendt for Twin Cities, St. Paul, der er hovedstad og Minneapolis, s
om er den største by i staten. De to byer ligger på hver sin side af Mississippifloden. Statens 5,6 millioner indbyggere deler et areal på 225.000 km2. Toppen på det højeste punkt, Eagle Mountain er 700 moh. I Minnesota ved søen Lake Itasca finder man Mississippiflodens udspring. Statens bryggerier sælger hvert år øl for så stort et beløb, at det kunne betale for, at samtlige indbyggere fik to års abonnement på Netflix. The Mall of America i Bloomington er det største indkøbscenter i USA med samlet set 7 km butiksfacader, og 32 jumbojetter (Boeing 747) kan parkere i centeret – hvis man altså fjerner butikkerne. Her fra staten kommer sangeren Prince, forfatteren Scott Fitzgerald, skuespiller og sanger Judy Garland og verdens eneste tegneseriemilliardær, Charles M. Schultz, far til "Radiserne". Også Bob Dylan er født i Minnesota, i Duluth. I Minnesota er det forbudt at sove nøgen, og hvis man kører på motorcykel, må kan ikke have nøgen overkrop.

Mississippi
Mississippi er stat nummer 31, når det gælder størrelse med sine ca. 121.000 km2. Også når det gælder ind­byggertal er Mississippi nummer 31 med sine 2,8 millioner indbyggere. Det betyder faktisk at staten kun har en befolkningstæthed på 23/km2, i mod­sætning til fx Danmarks 121/km2. Statens navn stammer sandsynligvis fra Chippewa-indiansk ”mici zibi” ”Den store flod”. Statens kælenavn er Magnolia State efter de mange magnoliatræer i staten. Magnoliaen er da også statstræ her, mens spottedroslen er statsfugl. Mottoet er "By valor and arms". Rockikonet Bo Diddley, borgerretsforkæmperen Medgar Evers, skuespilleren James Earl Jones, TV-stjernen Oprah Winfrey og musiklegenderne B. B. King og Elvis Presley er alle fra Mississippi. Her i staten kan privatpersoner personligt arrestere enhver, der forstyrrer en gudstjeneste. Det er forbudt at undervise andre i, hvad polygami er mens kvægtyveri straffes med hængning.

Missouri
Staten er opkaldt efter en af de indianerstammer, der levede i området, da de hvide kom til. Ordet i sig selv betyder ”Byen med de store kanoer”.  Kaldenavnet "Show me state" skyldes en af statens repræsentanter i kongressen, Willard van Diver, og referer til at indbyggerne holder sig meget til sund fornuft og har en tendens til at være stædige og egenrådige så før de accepterer noget siger de "Show me". Mottoet i staten er The welfare of the people shall be supreme law” og det er jo et fornuftigt synspunkt. Staten er 181.000 km2 stor og har 5,6 millioner indbyggere. Den største by er Kansas City (jo, den ligger i Missouri), og hovedstaden er Jefferson. En del af statens indbyggere ynder at udtale statens navn med tryk på første stavelse, så det lyder som "misery". Den østlige hyttesanger er statsfugl, og blomstrende kornel er statstræ. Statsblomsten er til gengæld tjørn, måske jf. mottoet. Harry Truman er født i Missouri, og det samme er Josephine Baker, Chuck Berry, Sheryl Crow, Dick van Dyke, Mark Twain og Jesse James. Enlige mænd mellem 21 og 50 år skal betale en dollar i skat årligt. Det er ikke ulovligt at overskride hastighedsgrænsen i Missouri. I St. Louis er det forbudt at sidde på kantstenen i gaderne og drikke øl af en spand.

Montana
Kaldenavnet er Treasure State. Dette skyldes statens store indtægter fra minedrift. Dette afspejles også i statens motto, der er "Gold and Silver". Statens egentlige navn kommer fra et spansk ord, der betyder "bjergrig". Hovedstaden i staten er Helena og den største by er Billings. Her i Montana findes udspringet af Missourifloden, og dermed begyndelsen på USA's længste flodsystem. Staten er den 4. største i USA med sine 380.702 km2. Til gengæld er den nummer 44 når det gælder indbyggertal med kun 967.000 indbyggere. De kan se på Ponderosa fyrren, som er statstræ, lytte til vestlig englærke som er statsfugl, eller bestige statens højeste punkt, Granite Peak, der er 3.901 m højt. De kan selvfølgelig også vælge at besøge det laveste sted, Kootenai River, som ligger i 548 meters højde. Det var i Montana at George Amstrong Custer og hans mænd kom galt afsted i Slaget ved Little Bighorn i 1876. Gary Cooper, skuespiller, David Lynch, filminstruktør og manuskriptforfatter, Evil Knievel, "motorcykelspringer" og Patrick Duffy, skuespiller, er alle fra Montana. Her i  staten anses prostitution for at være en "forbrydelse mod familien" mens det er en alvorlig forbrydelse (felony), hvis en kvinde åbner sin mands post. Hvis 7 eller flere indianere optræder samlet regnes de for et "war party" og det er tilladt at skyde dem.  Det regnes som en mindre lovovertrædelse (misdemeanor) at vise film, som viser alvorlige forbrydelser (felonies).

Nebraska
Nebraska har været stat siden 1867 som den 37. stat, der blev optaget i unionen. Statens areal er godt 200.000 km2, og der bor næsten 1,8 millioner indbyggere. Det gør den til nummer 16 i areal og 37, når det gælder befolkning. Den største by er Omaha, som ligger i den østlige del af staten, ved Missouriflodens bred. Hovedstaden, Lincoln, ligger også i den østlige del af staten, og byen har godt halvt så mange indbyggere, som Omaha har. Statsblomsten er gyldenris, statstræet er virginsk poppel, og "nationalsangen" hedder Beautiful Nebraska. Statens motto er Equality before the law. Det højeste punkt er Panorama Poin
t, som rager 1.653 meter op over havets overflade - som staten til gengæld ikke er i nærheden af. Faktisk er der ca. 1.700 km til havet, hvad enten man kører fra den østlige grænse mod øst til Atlanterhavet eller fra den vestlige grænse mod vest til Stillehavet. Kortest er der fra den sydlige grænse til Den Mexicanske Golf, hvor afstanden kun er 1.200 km. Staten kaldes The Cornhusker State efter navnet på et atletikhold fra University of Nebraska. Navnet på atletikholdet hentyder til at man i Nebraska høstede majs med håndkraft i mange år før høstmaskiner blev indført. Fred Astaire, Marlon Brando, Montgomery Clift, Henry Fonda og James Coburn er blandt de skuespillere, der har Nebraska-baggrund. En enkelt amerikansk præsident er født i staten, nemlig Gerald Ford, den eneste præsident, som fik jobbet uden at være valgt. Da Spiro Agnew forlod vicepræsidentposten i 1973 på grund af anklager om skatteunddragelse, blev Ford udpeget af Nixon som afløser, og da Nixon året efter selv trådte tilbage som præsident efter Watergate, blev Ford efter forfatningen hans afløser. Som Ford var også El-Hajj Malik El-Shabazz, bedre kendt som Malcolm X født i Omha. Her i staten er det forbudt at fiske efter hvaler, det er forbudt for indehavere af barer at sælge øl, med mindre de samtidigt er i gang med at koge suppe og hvis et barn bøvser under en gudstjeneste, kan man anholde forældrene. Nåh ja. En mor må ikke permanente sin datters hår uden at have licens fra staten.

Nevada
Ikke mange kendte stammer fra Nevada. Andre Agassi, tennisspiller og Curtis Hanson, filminstruktør kan det blive til. Nåh ja, og så præsident Nixons hustru, Pat Nixon. Til gengæld har staten det største antal kasinoer af alle USA's stater. Arealmæssigt er den nummer 7 med 286.257 km2. Indbyggertallet er 2,6 millioner. Heraf bor 2 millioner i og omkring den største by Las Vegas, 275.000 bor i Reno-omådet og kun 55.000 bor i hovedstaden Carson City. Resten af staten er, som man kan regne ud, meget sparsomt beboet. Statens navn kommer fra et spansk ord, der betyder "snedækket", og som referer til de snedækkede bjerge på grænsen mellem Nevada og Californien. Kaldenavnet er "The Silver State" og det referer til de mange sølvminer i staten. Shonisaurussen er statsfossil, ørkenlangshornsfåret er statspattedyr og ørkenskildpadden er statsreptil.  I Nevada er det forbudt at ride en kamel på en highway. Til gengæld er det tilladt  at hænge en person, der har skudt din hund, mens hunden var på din egen ejendom.

New Hampshire
New Hampshire er en forholdsvis lille stat på omkring 24.500 km2 og med ca. 1,2 millioner indbyggere. Hovedstaden er Concord i den sydlige del af staten. Den største by er Manchester, der ligger lige syd for Concord. Statens kælenavn er Granite State, hvilket skyldes de mange granitbrud, der tidligere var i staten. Statssmykkestenen er da også beryl, som typisk findes i granit. Syren er statsblomst, og birketræet statstræ. Staten har også en statsfrugt, nemlig græskarret. Forfatteren Dan Brown (ham med Da Vinci Mysteriet) er født i New Hampshire. Det samme er Daniel Webster (1782 – 1852), en berømt politiker, statsmand og udenrigsminister. I New Hampshire er det forbudt at sælge det tøj, man har på for at betale en spillegæld. Man må heller ikke tage ind på et hotel under et påtaget navn, man må ikke bruge maskiner om søndagen og det er forbudt at samle tang op fra stranden.

New Jersey
New Jersey er også en ret lille stat, faktisk kun nummer 47 i størrelse. Helt præcist er den 22.590 km2. Til gengæld bor der over 8 millioner indbyggere, hvilket gør den til nummer 9 i den henseende. Statens højeste punkt er High Point med 550 meter. Mottoet er Liberty and Prosperity og statens kælenavn er Garden State

". Grover Cleveland, USA's 22. og 24. præsident er født i staten. Cleveland, er den eneste præsident, der har siddet i to omgange, med en periode i mellem. Han var præsident fra 1885 til 1889 og igen fra 1893 til 1897. Også andre kendte kommer fra staten, fx astronauten Edwin "Buzz" Aldrin, Count Basie (jazzmusiker), Aron Burr, vicepræsidenten, der dræbte Alexander Hamilton i en duel, skuespillerne Michael Douglas, Kirsten Dunst og Ray Liotta. Og multitalentet Bette Midler. I New Jersey er det forbudt at sælge håndjern til mindreårige, og når der sælges spraymaling, skal det ledsages af en skriftlig advarsel om, at graffiti er forbudt. Skulle man få lyst til at begå et mord i New Jersey, skal man være opmærksom på, at det er forbudt at have skudsikker vest på, når man begår mordet. Dette er i øvrigt også en af de stater, hvor man ikke selv må fylde benzin på, hvilket vi opdagede, da vi prøvede. Og så en meget vigtig ting: Det er forbudt at slubre, når man spiser suppe!

New Mexico
New Mexico er den femtestørste stat i USA når det gælder areal. 314.804 km2 bliver det til. De 1,819 millioner indbyggere gør den til nummer 36. på det område. Hovedstaden er Santa Fe. Denne by ligger over i 2.100 meters højde, hvilket det det højeste nogen statshovedstad i USA ligger. Den største by er Albuquerque. Kaldenavnet er Land of Enchantment og statens motto er "It grows as it goes". Statens højeste punkt er Wheeler Peak i 4.011 meters højde og det laveste er Red Bluff Lake, der ligger 858 meter over havet. Kun to stater har et laveste punkt, der ligger højere. Statsfuglen er jordgøg (roadrunner). John Denver, countrysanger og Demi Moore, skuespillerinde er fra New Mexico. Begge de to nævnte stammer fra byen Roswell, der ellers mest er kendt som USA's UFO hovedstad. Det er her, at der går et rygte om at et UFO med overlevende rummænd engang styrtede ned, men at USA's regering mørkelagde sagen, for at få fat i rummændenes teknologi! Idioter har ikke stemmeret, og det er forbudt at gå med en madkasse under armen ned ad hovedgaden i Las Cruces.

New York
New York er en middelstor stat, faktisk nummer 27 af de 50 stater, når det gælder størrelse. Ca. 141.000 km2 er staten. Til gengæld er den med sine knap 19 millioner mennesker nummer 3 med hensyn til befolkning. Hovedstaden er Alba
ny, og den største by er New York City. Staten rummer USA's største statspark, Adirondack State Park. Med sine 24.700 km2, er den større end hele staten Vermont, og større end de fem mest kendte nationalparker til sammen. Kælenavnet er Empire State, på grund af statens store rigdomme. Staten har æble som statsfrugt, og mælk som statsdrik. Bæveren er statsdyr og mariehønen statsinsekt. Fire præsidenter er født i staten: Nr. 8, Martin van Buren (1837-1841), nr. 13, Millard Fillmore (1850-1853), nr. 26, Theodor Roosevelt (1901-1909) og nummer 32, Franklin Delano Roosevelt (1933-1945). Ud over de fire præsidenter er et utal af kendisser født i staten New York. Jeg nævner i flæng (og i alfabetisk orden): Christina Aquilera, Lucille Ball, James og Alec Baldwin, Harry Belafonte, Billy the Kid (William Bonney – i virkeligheden var han døbt Henry McCarthy), Humphrey Bogart, Mel Brooks, Steve Buscemi, Al Capone, Tony Curtis, Sammy Davis Jr., Kirk Douglas, George Gerswin, Maggie Gyllenhaal, Billy Joel, Stanley Kubrick, Tom Lehrer, Abraham Maslow (ham med behovspyramiden), Susan Sarandon og mange, mange andre. I New York må kvinder gå topløse offentligt, hvis det ikke er i forretningsmæssig henseende. Derimod er det forbudt for kvinder at færdes på gaden i kropsnært tøj. Man kan idømmes en bøde på 25 dollars for at flirte, og der er dødsstraf for at springe ud fra bygninger! Det er også værd at huske, at man ikke må gå rundt med isvafler i lommen om søndagen.

North Carolina
North Carolina har et areal på godt 126.000 km2, hvilket gør den til den 29. største stat i USA. Befolkningstallet er ca. 8 millioner, så i den henseende er staten nummer 11. Statens navn har samme oprindelse som  South Carolina. Statens kælenavn var oprindeligt Old North State efter opdelingen af Carolina i to stater i 1710. I dag er kælenavnet Tar Heel State, efter et af borger­kri­gen­s­ berømte regimenter ”The Tar Heel Boys”. Under et af borgerkrigens værste slag blev de tropper, der skulle hjælpe et regiment fra North Carolina slået tilbage, og North Carolina regimentet måtte kæmpe alene, hvilket de gjorde med succes. Da de var på vej tilbage og passerede de tropper, der havde måttet flygte, spurgte disse: Er der mere tjære tilbage i ”Old North State?” (Tjære var sammen med beg og fransk terpentin hovedproduktet i North Carolina.) Hertil svarede North Carolinerne: ”Ikke en smule. Gamle Jeff (Sydstaternes præsident, Jefferson Davies) har købt det hele”. ”Hvad skal han dog bruge det til?” blev der spurgt. ”Han ville smøre det under jeres hæle, så I står bedre fast i det næste slag!”. Da General Lee hørte om dette ordskifte, udtalte han ”Gud velsigne ”the Tar Heel boys”, og herefter tog regimentet dette kælenavn, som altså senere blev overført til hele staten. Statens højeste punkt er Mount Mitchell på 2.038 meter. Hovedstaden er Raleigh, mens Charlotte er den største by. Det var i North Carolina, i byen Kitty Hawk, at brødrene Wilbur og Orville Wright mandag den 17. december 1903 for første gang fløj med deres berømte fly – opkaldt efter byen.  På nummerplader fra North Carolina, står også fortsat ”First in Flight”. To præsidenter er født i North Carolina, nemlig den 11. præsident James Polk, og den 17. præsident, Andrew Johnson.  TV Prædikanten Billy Graham, countrysangerne Doc Watson og Donna Fargo, skuespillerne Ava Gardner og Julianne Moore samt jazzmusikerne Roberta Flack og Telonius Monk er også født i North Carolina. Organisationer må ikke holde møder, hvor medlemmerne er klædt ud. Det er forbudt at synge falsk. Man må ikke pløje bomuldsmarker med elefanter og man må kun dyrke sex i missionærstilling, og kun med gardinerne trukket for.

North Dakota
Med kun omkring 700.000 indbyggere indtager North Dakota 48. pladsen blandt USAs stater, når det gælder befolkning. Til gengæld er den med sine 185.000 km2 nummer 19 når det gælder areal. Det laveste punkt er kun omkring 250 m over havet (stadig noget højere end Danmarks højeste punkt). I North Dakota finder man Theodore Roosevelt National Park, som er kendt for sine bisonflokke. I staten kan man også besøge Lewis & Clark National Historic Trail sat verdens største bisonskulptur i beton. Staten har USAs laveste arbejdsløshedsprocent, og er den eneste i USA med en statsejet bank, Bank of North Dakota. Hovedstaden, Bismarck, er en af de få statshovedstader i USA, som ikke har et officielt kælenavn. Til gengæld har den en rekord i Guiness' Book of Records. På området omkring regeringsbygningen blev der i 2007 sat rekord i antal samtidigt fremstillede "sneengle". Hele 8.962 blev det til. Staten har flere forskellige kælenavne, bl.a. Roughrider State, Flickertail State og Heaven on Earth. Ikke mange, der er kendte uden for USA, stammer fra North Dakota, men jeg kan da nævne skuespilleren Angie Dickinson og forfatteren Louis L'Amour (født Louis LaMoore), som har skrevet flere millionsælgende romaner end nogen anden amerikansk forfatter. I North Dakota må der ikke serveres pretzels sammen med øl, og man må ikke falde i søvn med sko på.

Ohio
Ohio blev optaget som stat i USA i 1803 som den 17. stat. Staten er nummer 34 i areal, men nummer 7, når det gælder befolkningens størrelse. Hovedstaden er Columbus, som også er den største by, med mindre man regner hele det såkaldte metroområde med I så fald er Cleveland størst. Cincinatti er faktisk endnu større, men her ligger dele af byen i Kentucky og Indiana. Statens højeste punkt er Campbell Hill på 472 m og det laveste er Ohio floden ved grænsen til Indiana med 139 m. Statens motto er With God, all things are possible, et citat fra Mattæusevangeliet. Ohios kælenavn er Buckeye State, som dels skyldes de mange kastanjetræer, der findes i staten (buckeye er det amerikanske navn for hestekastanje), dels skyldes en præsidentkampagne i 1840, hvor kandidaten William Harrison hånende blev kaldt "log cabin kandidaten", fordi han boede i en bjælkehytte bygget af kastanjetræ. Det lykkedes dog for Harrison at vende dette udtryk til noget positivt, og under resten af hans kampagne brugte han det selv, når han holdt valgtaler. Da Harrison havde vundet valget, blev betegnelsen derefter tæt forbundet med Ohio. Statstræet er sjovt nok hestekastanje, statsblomsten er rød nellike og statsfuglen er som i mange andre stater kadrinal. William Harrison var ikke født i Ohio, men i Virginia, men han boede i staten, da han stillede op til præsidentvalget. Til gengæld har Ohio "æren" for en række andre præsidenter, Ulysses S. Grant, Rutherford B. Hayes, James A. Garfield, Benjamin Harrison (barnebarn af William), William McKinley, William Howard Taft og Warren Harding. Det antal overgås kun af Virginia. Også en mængde andre kendte er fra Ohio. Jeg nævner i flæng astronauterne John Glenn (første amerikaner, der fløj rundt om jorden i rummet), Jim Lovell (ham med "Houston we have a problem" fra apollo 13) og Neil Armstrong (1. mand på månen), George Armstrong Custer og William T. Sherman (generaler under borgerkrigen), Tecumseh (shawneehøvdingen, som Sherman havde sit mellemnavn fra), Doris Day (sangerinde), Zane Grey (forfatter), Jack Niclaus (golfspiller), Clark Gable og Paul Newman (skuespillere), Orville Wright (opfinder af den første flyvemaskine - broderen Wilbur var født i Indiana), og så min egen yndlingsohianer (eller hvad det hedder), journalist og forfatter Ambrose Bierce, bedre kendt som "Bitre Ambrose" Bierce. Han skrev blandt andet en boganmeldelse, med ordlyden "Omslagene i denne bog sidder for langt fra hinanden", og han var manden bag Djævelens Ordbog, hvor det blandt andet hedder: "En egoist - en person med dårlig smag, der er mere interesseret i sig selv end i mig" og "Konservativ - en person, der er forelsket i de nuværende onder, til forskel fra en liberal, der ønsker dem udskiftet med andre."  Også Ohio har et par mindre gennemtænkte love; fx må civile anholdelser ikke finde sted om søndagen eller den 4. juli., kvinder må ikke gå i laksko offentligt, det er forbudt at beruse en fisk og man må ikke fiske efter hvaler om søndagen.

Oklahoma
Oklahoma blev først optaget som stat i USA i 1907, som den 46. stat. Siden 1830'erne havde området været kendt som "indianer-territoriet", fordi det var hertil man deporterede alle indianerstammer både fra det østlige og senere også fra det vestlige USA. Befolkningsmæssigt er staten nummer 28, mens den arealmæssigt er nummer 20. Det højeste punkt i state er Black Mesa, der når op i 1.516 meters højde. Hovedstad og største by er Oklahoma City. Statens navn kommer af en frase fra choctaw-sproget, okla humma, der betyder "rød mand" og hentyder til statens fortid som indianer-territorium. Blandt statens mange kælenavne er da også "Land of the red man", men det mest kendte er nok "Sooner State". Dette kælenavn stammer fra de såkaldte "land races", som blev afholdt, når man åbnede indianernes områder for hvide nybyggere, Alle, der ønskede et landområde, skulle starte samtidigt, men nogle tog af sted før de andre ("sooner"). Statsblomsten er mistelten, statssangen er Oklahoma fra musicalen af samme navn, statstræet er amerikansk judastræ og statsfuglen er saksehalet fluefanger. Oklahoma har faktisk også en statsgrønsag, nemlig vandmelon. En del kendte kommer fra Oklahoma, men ikke så mange, der er kendt i Danmark. Blandt de, der er er skuespilleren James Garner (Maverick), forfatteren Tony Hillerman, OL gymnasten Shannon Miller og skuespilleren Brad Pitt. Også Wilma Mankiller, der var den første kvindelige overhøvding over Cherokee-stammen er fra denne stat. Staten har til gemgæld en stor samling af sære love. I Oklahoma kan en barejer straffes, hvis han lader en kunde foregive at dyrke sex med en bison! Det er forbudt at tage en bid af en anden persons burger. Kvinder må ikke selv sætte deres hår uden at have licens fra staten. Hunde skal have tilladelse fra borgmesteren før de må forsamles mere end tre på privat grund. Det er forbudt at have støvler på i seng. Man må ikke transportere fisk i en bowle på en offentlig bus. Man kan komme i fængsel for at "lave ansigter" ad hunde, og oralsex er forbudt og kan straffes med et års fængsel. Nåh ja, og ind til 2006 var det forbudt at være tatoveret, men det er dog nu blevet tilladt.


Oregon

Staten er nummer ni, målt i areal med sine 254.721 km2. Hovedstaden hedder Salem, og den største by er Portland. I byen og den nærmeste omegn (metro area),  bor omkring 2,5 million af statens 3,7 millioner indbyggere. Ingen ved med sikkerhed, hvad statens navn kommer af, men mener, at det kan være afledt af Ouaricon-sint, et ord, som på et på et kort fra 1715 fejlagtigt bruges om den nuværende Wisconsin River. Et andet forslag er, at navnet skulle komme fra en fransk betegenelse for Columbia River (Le fleuve aux ouragans – eller orkanfloden"). Oregon indtrådte i unionen i 1859.  Statssangen er “Oregon, My Oregon", statstræet Douglasfyr, og statsnødden er hasselnød. Multnomah Falls er med sine 189 meter Oregons højeste vandfald og et 41 m højt  sort korneltræ  er det højeste træ. Siden 1987 har statens motto været "She Flies With Her Own Wings." Dick Fosbury, højdespringer og "opfinder" af The Fosbury Flop springteknikken er født i Oregon. Det samme er Tonia Hardin, skøjteløber og River Phoenix, skuespiller. Som i New Jersey er det  forbudt at fylde benzin på sin bil selv. Opvask skal dryptørre og det  er forbudt at spise is om søndagen. Endelig er det forbudt at bruge dåsemajs som madding ved fiskeri.

 

Pennsylvania
Staten her ligger 10 pladser højere på ranglisten end Maryland, når det gælder størrelse, dvs. som nummer 32. Placeringen opnås via statens 116.000 km2. Målt efter indbyggertal er staten nummer 6 med sine 12.6 millioner indbyggere. Staten er opkaldt efter William Penn, far til statens grundlægger William Penn! Penn d. yngre fik området af Charles II som delvis dækning af en gæld på £316.000 som kongen skyldte Penn’s far. Penn kaldte selv bare området Sylvania (træland). Mod den beskedne Penn’s vilje kaldte kongen landet Pennsylvania. Statens kælenavn er ”Keystone State”. En ”keystone” er den sten i en bue, der holder alle de andre på plads, og Jefferson kaldte Pennsylvania for ”unionens keystone” efter sin valgsejr her i 1802. Statens højeste punkt er Mt. Davis på 979 meter. Det laveste er havets overflade ved Delawareflodens udmunding i Atlanterhavet. Mottoet er Virtue, Liberty, and Independence. Staten har en "statssang" der simpelthen hedder Pennsylvania. Omkvædet i sangen lyder: " Pennsylvania, Pennsylvania, May your future be filled with honor everlasting as your history." Pennsylvania var skueplads for den amerikanske borgerkrigs største slag, "Slaget ved Gettysburg", der blev udkæmpet fra 1. til 3. juli 1863, og som blev vendepunktet i borgerkrigen. USA's 15. præsident James Buchanan var født i staten. Det samme er USA's nuværende vicepræsident, Joseph Biden. Også eventyrer og opdagelsesrejsende, Daniel Boone, skuespillerne Charles Bronson, Bill Cosby, Gene Kelly, Grace Kelly (ikke i familie), Jayne Mansfield, Jack Klugman, Michael Keaton. Jack Palance m.fl. samt koryfæer som Robert Fulton (ingeniør), Noam Chomsky (professor og debattør), Martha Graham (ballet), George C. Marshall (general og udenrigsminister), Pink (Alecia Moore, sanger), Gertrude Stein (forfatter), Harry Alonzo Longabaugh (forbryder – The Sundance Kid) og Andy Warhol (filmskaber) kommer også fra staten. Her er det forbudt at sove oven på køleskabe udendørs. Kvinder, der gør rent må ikke gemme støvet under gulvtæppet og fyrværkeributikker må ikke sælge fyrværkeri til statens egne indbyggere. Alle spiritusbutikker ejes af staten, og det er ikke tilladt at fange fisk med hænderne. Faktisk er det forbudt at fange fisk med andre kropsdele end munden.

Rhode Island
Dette er USA's mindste stat. Kun 2.706 kvadratkilometer er den. Det er lidt mindre end Lolland. Til gengæld bor der omkring 1 million mennesker, heraf 175.000 i hovedstaden Providence. Denne by er i øvrigt interessant ved, at metroområdet, Storprovidence, kunne man også kalde det, har 1,6 millioner indbyggere, altså flere end der er i hele staten. Dette skyldes at byen ligger på grænsen til Massachusetts, og en stor del at hovedstadsområdet, ligger i denne stat. Statens navn kommer formodentlig af Roode Eylandt, gammelhollandsk udtryk, der betyder "Den røde ø", fordi kysten består af rødt ler. Kælenavnet er The Ocean State. Rød ahorn er statstræ i staten, hvor det højeste punkt, Jerimoth Hill, ligger 247 meter over havet. Absolut ingen kendte er født i denne stat, hvor man ikke må spænde reb over motorveje. Man må heller ikke bide en anden persons ben af. Det er kriminelt at kaste lage fra syltede agurker på en sporvogn og knaldhættepistoler er forbudte.

South Carolina
Staten er nummer 40 i størrelse med sine 78.000 km2. Befolkningstallet på 4 millioner indbyggere giver den en 26. plads. Begge ”Carolina’s” er opkaldt efter Charles den I af Robert Heath i 1619. Oprindeligt hed området Carolanas, efter det latinske navn på kongen, Carolus. Opdelt i North  og South Carolina i 1710. South Carolina’s kælenavn er Palmetto State, efter statens officielle træ Sabal Palmetto - en art af viftepalmer, som der findes mange af i staten. I 1776 forhindrede Fort Moultrie, der dengang var opført af palmetræ, en engelsk styrke i at erobre Charleston, og det gav anledning til kælenavnet. Staten har et dobbeltmotto: ”Prepared in mind and ressources/While I breathe, I hope”. Hovedstad og største by er Columbia. Staten var en af de første til at tilslutte sig unionen i 1788 og den første til at forlade den igen i 1860. USA’s 7. præsident, Andrew Jackson (”Old Hickory”) blev født i South Carolina, selv om han ellers mest opholdt sig i Tennesee, når han ikke lige var ude og slås som officer i den amerikanske hær. Også en anden Jackson, nemlig politikeren og præsidentkandidaten Jesse Jackson er fra South Carolina.  Det samme er manden, der opfandt begrebet Cyberspace, William Gibson. John Philips fra Mamas and Papas, stjernen fra det amerikanske lykkehjul, Vanna White og den tidligere vicepræsidentkandidat, senator John Edwards er født her. Og så må vi ikke glemme John C. Calhoun, der var Andrew Jacksons første vicepræsident, som han også havde været det under John Quincy Adams. Calhoun var også udenrigsminister for præsident Tyler i 1844-45, og han var en de varmeste fortalere for sydstaternes løsrivelse fra unionen.  Alligevel, eller måske netop derfor kårede en senatskomite under ledelse af daværende senator John F. Kennedy, i 1959 Calhoun til en af de fem mest betydningsfulde senatorer nogensinde. Her må der ikke flages med sydstatsflag fra domhuse. Hvis en mand lover at gifte sig med en ugift kvinde, skal brylluppet finde sted og det er forbudt at udføre nogen form for arbejde om søndagen. Dog er det tilladt at sælge glødelamper.

South Dakota
USA's 17. største stat har været stat siden 1889. 17. pladsen opnås via et areal på 199.900 km2. Til gengæld har kun to stater færre indbyggere end
South Dakotas 845.000. Staten er som sin nordlige søsterstat opkaldt efter dakotaerne, et af de folk, der udgjorde sioux-stammen. Dens kælenavn er simpelthen Mount Rushmore State efter stedet af samme navn, hvor dansk-amerikaneren Gutzon Borglum udhuggede fire præsidentportrætter i klippesiden. Hovedstaden er Pierre, mens den største by er Sioux Falls. Pierre, der ligger midt i staten, er i øvrigt en af de ganske få statshovedstæder i USA, der ikke betjenes af en interstate highway. Statens motto er Under God the People Rule. Statsfuglen er fasan og træet er fyr. Det laveste punkt, Big Stone Lake ligger 295 meter over havet, og det højeste, Harney Peak når op i 2.208 m. Ikke mange, der er kendt uden for USA er født her i staten bortset fra en række sioux-høvdinge som fx Crazy Horse, Sitting Bull og Rain in the Face. Af nyere kendte kan nævnes skuespilleren Cheryl Ladd og tidligere vicepræsident Hubert Humphrey. Sidstnævnte "får en på hatten" af satikeren Tom Lehrer i nummeret Whatever became of Hubert. Også South Dakota har sin del af bizarre love; fx er det forbudt lægge ned sig ned og falde i søvn på en ostefabrik, det er forbudt at vise film, der viser politifolk der skubbes, slås eller på anden måded behandles ubehageligt. Og nok så interessant, skal man holde øje med antallet af indianere, som færdes på ens ejendom. Er der flere end fem er det nemlig tilladt at skyde dem!

Tennessee
Tennessee er den 34. største stat i USA med sine 106.700km2, men befolkningsmæssigt er den nr. 16 med sine 5,7 millioner indbyggere. Statens navn kommer fra Ta-na-si, der var navnet på en Cherokee landsby ved Little Tennessee River. Fra 1784 til 1788 hed den østlige del området Franklin State eller bare ”Frankland”, da nogle betydningsfulde borgere forsøgte at gøre det daværende territorium til en stat. Statens (altså Tennessee) kælenavn er Volunteer State. Navnet stammer fra de frivillige Tennessee soldater under Andrew Jackson, der kæmpede i slaget om New Orleans i 1814. Staten har også andre kælenavne, blandt andet Big Bend State efter ”The River With the Big Bend”, som indianerne kaldte Tennessee River, og Hog and Hominy State fordi der i perioden fra 1830 – 40, blev produceret så mange majs- og svinekødsprodukter. Gul poppel er statstræ i staten, hvis motto er Agriculture and Commerce. Staten har indtil flere officielle og halvofficielle sange, blandt andre The Tennessee Waltz, Tennessee, my Homeland og When it's Iris Time in Tennessee. Davy Crockett (pelsjæger og politiker), Aretha Franklin (soulsanger), Morgan Freeman (skuespiller), Dolly Parton (countrysanger), Wilma Rudolph (atletikstjerne fra OL i 1960) og Quentin Tarentino (filminstruktør) er alle fra Tennessee. Her i staten er det forbudt at sælge hule træstammer. Det er også forbudt at fange fisk med lasso. Hestetyveri straffes med hængning, og man må ikke køre bil, mens man sover. Og så er det forbudt at indføre stinkdyr i staten.

Texas
Texas er med sine 696.000 km2 USA's næststørste stat efter Alaska.  Derfor er der mange texanere, der ærgrer sig over USA's køb af netop Alaska fra Rusland i 1867 og at området blev optaget som stat i 1959. De 26,5 millioner indbyggere, som gør Texas til den næstmest folkerige stat (overgås her af Californien) deler ikke alle synspunktet, men en del gør. To andenpladser huer ikke de selvbevidste texanere. Er man i tvivl om at texanere er selvbevidste kan man bare læse Marshall Grovers bøger om de to texanere Bill & Ben (Larry & Stretch på engelsk). Grover var godt nok australier og hed Leonard Meares, men det ændrer ikke ved hans pålidelighed som sandhedsvidne! Statens øgenavn er Lone Star State da en enkelt stjerne indgik i flere af de flag, der blev brugt i den periode, da staten var en selvstændig republik, og som tidligere havde været brugt på forskellige ekspeditioner til området. Det nuværende statsflag består af et felt med en hvid stjerne på en blå baggrund og et felt med en hvid og rød stribe. Dette flag har været brugt siden 1839 selv om Texas først blev stat i 1845. Det højeste punkt er Guadalupe Peak med 2.667 meter. Mottoet i denne stat er simpelthen Friendship, og det er jo til at forstå. Staten har en "statspeber", nemlig jalapenoen, og en statsfrugt, rød grapefrugt. Bæltedyret er statspattedyr og det såkaldte "store statspattedyr" er fabeldyret langhornskoen, der aldrig har eksisteret. Se beskrivelsen af vores tur gennem Texas i 2012. Den kan læses i artiklen Davy Crockett m.fl. andert steds på rejsesiden. For at det ikke skal være løgn, har staten også et "flyvende statspattedyr" nemlig en lille flagermus ved navn "Mexican Free Tailed Bat". USA's tidligere præsident Dwight D. Eisenhower var fra Texas. Det samme var oliebrandslukkeren Red Adair, skuespillerne Joan Crawford, Larry Hagman og Tommy Lee Jones samt sangerne Buddy Holly, Roy Orbison, Janis Joplin og Tex Ritter foruden en række andre skuespillere og sangere. Alle var de født i en stat, hvor det er forbudt at sælge sine øjne, statsblomsten har en officiel sang (The Blue Bonnet), Encyclopedia Brittannica er forbudt, fordi den indeholder en opskrift på hjemmebrygning af øl, det er forbudt at malke andre menneskers køer og det bestemt forbudt at skyde bisoner fra vinduerne på anden sal i hoteller.

Utah
Utah, opkaldt efter indianerstammen Ute og med tilnavnet Beehive State er på 219.816 km2. Indbyggertallet er 2,2 millioner. Hovedstad og største by er Salt Lake City. I denne start er mormonisme den foretrukne religion, og det var da også medlemmer af Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, der grundlagde staten, som blev medlem af unionen i 1886. Statens højeste punkt er King's Peak på 4.123 meter. Det laveste punkt er Beaverdam Creek, 609 m. over havet. Nogle ville formodentlig gætte på at Great Salt Lake ville ligge under havets overflade, men faktisk er den med sine 1279 meter over havet, verdens højest beliggende saltsø. Sangerinden Jewel og den fredløse Butch Cassidy stammer begge fra Utah. Her er det forbudt at fiske fra hesteryg, det er forbudt IKKE at drikke mælk. Det tilladt at servere vin på restauranter, men kun hvis kunden selv beder om vinkortet.

Vermont
Vermont er også en af de små stater i USA på kun omkring 24.500 km2 med 600.000 indbyggere, hvilket betyder, at kun Wyoming har færre. Til gengæld har statens byer hele to rekorder: Hovedstaden Montpelier er med 8.000 indbyggere den mindste hovedstad i nogen stat og Burlington, er med 34.000 indbyggere, den mindste by, der er den største by i en stat. Statens navn kommer af fransk "verts monts", "grønne bjerge", hvilket går igen i kælenavnet "Green Mountain State".  Statstræet er sukkerløn og statsblomsten er rød kløver. Vermont var den 14. stat, der blev optaget i unionen i 1791. Calvin Coolidge, USA's 30. præsident (1919 – 1923) var født i staten. Det samme var den 21. præsident, Chester A. Arthur (1881 – 1885). Også mormonernes 2. Profet og den første guvernør i Utah, Brigham Young er fra Vermont. Young havde  i øvrigt 20 koner og 57 børn. Opfinderen af den første sikre elevator, Elisha Otis var fra Vermont. Det samme var også Ted Bundy, men ham havde de nok hellere været foruden. Har staten forholdsvis mange kendte, har den til gengæld forholdsvis få mærkelige love. Lidt mærkeligt er det dog, at kvinder skal have skriftlig tilladelse fra deres ægtemænd for at måtte bruge forlorne tænder, og at det er forbudt at benægte Guds eksistens.

Virginia
Staten er nummer 37. i størrelse (102.500 km2) og nummer 12 efter befolkningstal (ca. 7 millioner). Staten er navngivet af Walter Raleigh i 1584 efter dronning Elizabeth I, ”Jomfrudronningen”. Kælenavnet er Old Dominion State fordi Charles II tilføjede statens våben til sit skjold i 1663 og på denne måde gjorde Virginia til et selvstyreområde under den engelske krone på lige fod med Skotland, Irland og Frankrig. Hovedstaden har siden før borgerkrigen været Richmond. Den største by er Virginia Beach. Den blomstrende kornel er statstræ og kardinalen er statsfugl. Mount Rogers, 1.747 m, er det højeste punkt og Atlanterhavet det laveste. Statens markante motto er "Thus always to tyrants”, som John Wilkes Booth råbte, da han skøb præsident Lincoln i 1865. Virginia er den af USA’s stater, der har fostret flest præsidenter. Hele otte er det blevet til i tidens løb: George Washington, den 1. præsident, Thomas Jefferson, 3. præsident, James Madison, 4. præsident, James Monroe, 5. præsident, William Harrison, 9. præsident, John Tyler, 10. præsident og Zachary Taylor, 12. præsident. Taylor sad i perioden 1849-1850, og så gik det en rum tid inden den seneste kom, nemlig den 28. præsident, Woodrow Wilson, der sad fra 1913 til 1921. Bortset fra præsidenter er kendte personer som generalerne Robert E. Lee, Thomas Stonewall Jackson og Samuel Houston født i Virginia. Den opdagelsesrejsende Meriwether Lewis, tennisspilleren Arthur Ashe, countrysangerne June Carter Cash og Patsy Cline, skuespillerne Warren Beaty, Rob Lowe, Skeet Ulrich og Shirley McLaine er også alle født i staten. I Virginia er det forbudt at bestikke andre end politiske kandidater. Hvis man er ugift, må man ikke dyrke sex og det er forbudt at køre bil uden sko.

Washington
Staten, der er opkaldt efter USA's 1. præsident kaldes også "The Evergreen State". Her ligger tre af verdens meget få tempererede regnskove. Staten er 184.303 km2 stor, og har knap 6. millioner indbyggere, hvoraf det fleste bor i området omkring Seattle (største by) og Tacoma. Hovedstaden er Olympia. Statens motto er "By and By". Statsblomsten er rhododendron, statstræet er en såkaldt skarntydegran også kaldet vestamerikansk hemlock. Statsædelstenen er forstenet træ. Statsdansen er Square Dance. Washington er den stat i USA, der producerer flest æbler, så æblet har været statsfrugt siden 1989. Staten har også en statsgrøntsag, sødt løg. Spækhuggeren er statshavpattedyr og mammutten er statsfossil. Kurt Cobain, Bing Crosby og Jimi Hendrix, der alle var noget ved musikken, er født i staten. Det er også Microsofts stifter Bill Gates og forfatteren (til bl.a. Klit), Frank Herbert. Det er forbudt at færdes offentligt hvis man lider af almindelig forkølelse. En person, der har til hensigt at begå en forbrydelse, skal stoppe ved bygrænsen og ringe til politimesteren og fortælle denne om, hvad man har i sinde.  Det er forbudt at foregive at ens forældre er rige. Det er forbudt at male polkaprikker på det amerikanske flag.
 

West Virginia
Staten er på ca. 62.000 km2 og har omkring 1,8 millioner indbyggere. Det gør den til nr. 41 når det gælder størrelse og nummer 37 når det gælder befolkningstal. Navnet har samme oprindelse som Virginia. Statens kælenavn er Mountain State og det skyldes selvfølgelig bjergene, som der er mange af i staten. Statstræet er en ahorn (sukkerløn), og statsfuglen er som i mange andre stater en kardinal. Statens motto er " Mountaineers are always free". West Virginia var en del af Virginia indtil 1862, hvor området rev sig løs fra sydstaten og tilsluttede sig nordstaterne. Det betød, at mange af de personer, der var født i området allerede var med i krigen på sydstaternes side, og blandt andet den berømte general Stonewall Jackson var født her. Jimmy Carters udenrigsminister Cyrus Vance og olympisk guldvinder i kvindelig idrætsgymnastik fra 1984, Mary Lou Retton er født i staten. Ugifte par, der bor sammen og har utugtig omgang med hinanden kan straffes med et års fængsel. Utroskab straffes med en bøde på mindst 20 dollars. Man kan ikke bestride et offentligt embede, hvis man har deltaget i en duel. Det er ikke tilladt at eje et rødt eller et sort flag. Til gengæld er det tilladt at tage trafikdræbte dyr med hjem og anvende dem som føde.

Wisconsin
Wisconsin, med hovedstaden Madison, har med sine 5,7 millioner indbyggere, næsten det samme indbyggertal som Danmark. Til gengæld er arealet noget større, nemlig ca. 170.000 km2. Næsten 30.000 af disse km2, udgøres af vand, hvoraf en stor del er Lake Michigan, som staten grænser op til. Statens navn kommer frra et indi
ansk ord, Ouisconsin, der betyder "stedet med græs". Det højeste punkt er 595 meter overhavets overfalde og gennemsnitshøjden for staten er 320 meter. Statens største by er Milwaukee, men i visse kredse er Green Bay ved bredden af Lake Michigan mere kendt på grund af NFL holdet Green Bay Packers, som har vundet flest titler af alle NFL hold; byen kaldes da også Titletown, USA. I Wisconsin oprettede man USA's første børnehaveklasser i 1856. Blandt kendte fra Wisconsin er Laura Ingalls Wilder ("Det lille hus på prærien"), hvis første bog "Det lille hus i den store skov" foregår i staten. Andre kendte fra staten er blandt andre sangeren Pee Wee King, udbryderkongen Harry Houdini, skuespiller, producer og instruktør, Orson Welles, Spencer Tracy og maleren Georgia O'Keeffe. I Wisconsin er det forbudt at kysse i et tog, og det er forbudt at klippe en kvindes hår. Det er også forbudt at kaste sten på jernbanevogne, og man må ikke vifte med brændende fakler i luften.

Wyoming
Wyoming er den tyndest befolkede af alle USA's stater. Knap 500.000 bor der i denne stat, der er på 253.250 km2. Det svarer til omkring 2 indbyggere pr. km2 mod fx 121 i Danmark. Statens navn kommer af et indiansk ord, der betyder "stor prærie". Kælenavnet er Equality State. Staten er hjemsted for USA's ældste nationalpark, Yellowstone National Park. Staten var i øvrigt også den første stat i USA, der fik et offentligt biblioteksvæsen. Statstræet er poppel. Motoet er "Equal rights" og kælenavnet er da også Equality State. Ingen kendte er født i Wyoming, men Harry Alonzo Longabaugh sad engang fænglet i den lille by Sundance i det østlige Wyoming og siden blev han kendt som Sundance Kid. Alle, der opfører bygninger, som koster mere end 100.000 dollars skal afsætte 1 % af budgettet til kunst i bygningen. Det er forbudt at bruge skydevåben til fiskeri og det er forbudt at fotografere kaniner mellem januar og april uden officiel tilladelse.

Der er altså nu kun nogle få stater, som vi mangler at besøge:

Alaska
Delaware
Hawaii
I 2022 besøgte vi seks af de stater, vi ikke havde besøgt før, så nu er det kun Delaware, vi mangler af de sammenhængende stater. Foruden altså Alaska og Hawaii

- Til top -
- Tilbage til Rejser -