Billeder fra New York City

New York City er USA's støste by. 8,2 millioner indbyggere bor der i byen, og medregnes hele  storbyområdet, bliver tallet svimlende 18,8 millioner indbyggere. Selve byen, hvor de 8,2 millioner bor er kun 1.200 km2. Hele storbyområdet er til gengæld omkring 17.000 km2 eller mere end en tredjedel af Danmarks størrelse. Med så mange mennesker og så meget plads, er det klart, at der er masser at se. Her er bare nogle udvalgte billeder, de fleste fra Manhattan, men der sniger sig også et par stykker fra Brooklyn ind.

Klik på et billede for at se det i fuld størrelse.

Her står vi i Battery Park på Manhattans sydligste spids, og kigger mod nord.
Omkring 200 m oppe ad den vestlige kyst, ligger Castle Clinton, et gammelt fort fra 1811. Her var der tidligere immigrantstation for rejsende, der ville til USA (1855-1890). I dag er der blandt andet billetkontor, hvis man vil ud til Ellis Island og Liberty Island. Menneskene langs muren står i kø for at få billet.
Har man fået købt sin billet, kan man så stille sig i kø og vente på en færge. Mens man står der, kan man beundre skulpturen, der hylder søfolk fra USA's handelsflåde. Skulpturen symboliserer søfolk, der redder en druknende op i redningsbåd.
Det første stop på turen er Liberty Island og Frihedsgudinden, men på vejen passerer man Ellis Island, hvor modtagestationen for immigranter flyttede til 1890. Over 12 millioner indvandrere kom til USA denne vej inden stationen lukkede i 1954.
Frihedsgudinden, Statue of Liberty eller helt præcist "Liberty Enlightening the World" var en gave fra Frankrig til USA ved 100 års jubilæet i 1876.
Statuen er stor. Over 90 meter, inklusive piedestalen den står på. Under statuen ligger resterne af Fort Wood, et gammelt fort med form som en 11-takket stjerne. Dengang hed øen Bedloe Island, men efter opstilling af statuen blev øen kaldt Liberty Island, og i 1956 fik den navnet officielt.
Så er vi på Ellis Island og inde i den store modtagelsesbygning. Her i denne sal blev fårene skilt fra bukkene - nogle fik indrejsetilladelse, mens syge og svækkede blev sendt hjem igen.
Endnu et billede, denne gang oppe fra balkonen. Dengang stod flere hundrede mennesker i kø i hallen og ventede på at komme gennem de forskellige kontroller.
Fra Ellis Island er der en god udsigt ind mod Manhattan og de mange skyskrabere. Desværre var det meget varmt, og der var rigtig megen dis den dag, vi besøgte øen, så det var så som så med udsigten.
Noget bedre blev det, da vi senere tog færgen tilbage til Manhattan. Temperaturen var faldet noget, og en del af disen var forsvundet.
Denne beskedne gade er en af verdens vigtigste, ikke mindst i disse finanskrise tider. Wall Street er gadens navn. Her stod i gamle dage palisaden, der omkransede den hollandske by Nieuve Amsterdaam, og måske er det derfra den har sit navn. Andre mener at dens oprindelige hollandske navn, de Waal Straat (der betyder Vallonergaden), er blevet fejloversat eller forvrænget.
Jeg har også set et sted, at den simpelthen skulle være opkaldt efter en familie "de Waal" som boede i gaden i den hollandske tid. I dag er den mest kendt som hjemsted for New Yorks børs, som ses her på billedet.
De mange mennesker på den ikke alt for gode plads på selve Manhattan, gør at der ofte er trafikalt kaos. Her ved Times Square blander turistbusser, taxier og politi til hest sig i den almindelige forvirring.
Times Square er kendt for de mange lysreklamer. Selv politiet har et skilt i blinkende neon.
Men ellers er det, de noget større reklamer der huskes. Huset bag LG reklamen er 1 Times Square. Her lå avisen New York Times, der har givet navn til pladsen. I dag står huset tomt. Det kan ikke betale sig at leje det ud, da ejerne tjener mere end 20 millioner dollars om året, på de reklamer, der sidder på huset.
Her en reklame for NASDAQ. NASDAQ er den elektroniske aktiebørs i verden, der har den største omsætning. Og det er USA's næststørste børs.
Times Square er centrum for USA's teaterkvarter, og det fremgår også af lysreklamerne.
Her er vi taget i Empire State Building. Efter 9/11 New Yorks højeste bygning, som det var i mange år fra 1930 og indtil World Trade Center blev bygget i 1972. Desværre var der også meget varmedis den dag vi tog op til udsigtsplatformen på 86. etage, men man kan da ane skyskraberne på Manhattans sydspids i det fjerne.
Bygningen her er Chrysler Building. Toppen af Art Deco skyskraberen skal forestille hjulkapsler.
Huset med guldspiret i forgrunden er New York Life Insurance Building. Hvor bygningen nu ligger lå det oprindelige Madison Square Garden frem til 1925.
Her ser vi mod vest. Bagest til venstre kan man ane rundingen på det nuværende Madison Square Garden.
Her er vi så kommet ned på jorden igen, og kan bedre se Madison Square Gardens runde bygning.
Nede fra gaden kan man også fornemme hvor høj Empire State Building i virkeligheden er. 448 meter, inklusive spir og antenne.
Denne del af 7th Avenue ligger i det såkaldte Garment District. Her designes tøj af alle slags. Tidligere blev det også produceret her, men der er ikke megen produktion tilbage. Til gengæld ligger her en del designskoler.
Flatiron Building (strygejernsbygningen) er 87 meter høj og bygget i 1902. Den bliver regnet for en af de første skyskrabere i New York. Den er som det fremgår trekantet. I den ene ende er bygningen 2 meter bred, i den anden fylder den en hel husblok.
Municipal Building rummer offentlige kontorer for de fem "boroughs", der til sammen udgør New York. Bygningen er 177 meter høj, og en af verdens største offentlige kontorbygninger. Da den blev færdig i 1913, var det verdens største. På taget står en 8 meter høj, forgyldt kobberskulptur, "Civic Fame". Statuen forestiller en kvinde i flagrende gevandter.
Gadeskilte i New York City findes i tre farver. Grønne gadenavnsskilte repræsenterer alle de "almindelige" gader. Brune gadenavnsskilte bruges på gader, der ligger i historiske områder i byen. Sorte gadeskilte, som her Whitehall Street fortæller, at den pågældende gade er ældre end USA. Gaden eksisterede altså før 1776.
På østsiden af Manhattan, nær South Street Seaport, ligger Fletcher Street. Som det fremgår er det en hyggelig lille brolagt gade med fortovsrestauranter og ikke ret meget andet.
Det er ikke alle bygninger i byen, der er lige spændende. Men her er da da gjort et spinkelt forsøg på at peppe en kedelig  bagside op med en enkelt altankasse.
South Street Seaport ligger lige syd for Brooklyn Bridge. Da broen  blev indviet i 1883, var det verdens længste hængebro og tårnene var de højeste bygninger på den vestlige halvkugle. Under bropillen ses et af de fire kunstige vandfald, som den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson designede og som åbnede i 2008. Prisen for vandfaldene var 15 millioner dollars, og mange newyorkere synes at det er det største pengespild i mange år.
Sådan en bro må man selvfølgelig gå over; så det gjorde vi. Som det fremgår er fodgængere og cyklister isoleret fra biltrafikken på en gangsti, der er hævet over biltrafikken.
Bilerne kører på det nedre niveau, hvor der er en 6-spors vej. I tidligere tider, var der kun to spor, og til gengæld blev de midterste brugt til jernbane.
Fra broen er der glimrende udsigt over Manhattan. Hvis det altså ikek er for diset, men på trods af disen fik vi øje på luftskibet ved Empire State Building. Oprindeligt var den øverste mast på bygningen faktisk beregnet til at fortøje luftskibe ved, men den kom aldrig i brug, da der var for mange opvinde. Luftskibsterminalen på 102. etage er i dag udsigtsplatform.
På den anden side af Brooklyn ligger ikke overraskende Brooklyn med små hyggelige gader og huse.
Gaderne i Brooklyn ligner hinanden en hel del med såkaldte brownstone huse og gader flankeret af træer.
Vi tager lige et eksempel mere.
Bydelens centralbibliotek er kendt for sine meget store døre. Og så er det en del af USA's 5. største bibliotek.
Dørene er omkring 16 meter høje og forsynet med forgyldte billeder.
Tilbage på den anden side af Brooklyn Bridge ligger Fulton Market. En gang lå her blandt andet østkystens største fiskemarked, men i dag er der udstillingsbygning.
New York er et Babel af forskellige sprog og religioner. Det største Buddhist tempel, som vi ser her, ligger i en beskeden bygning, men statuen uden for annoncerer, hvad der er tale om.
I Chinatown bor den største kinesiske befolkningsgruppe på den vestlige halvkugle. Chinatown i San Francisco er større i udstrækning, men har færre indbyggere. Her er alt kinesisk, også reklamerne på bilerne.
Vi besøgte ikke FN under vores besøg i New York, men nøjedes med at køre forbi. I øvrigt var generalforsamlingen ikke forsamlet på grund af sommerferie, derfor ingen flag foran bygningen.
FN bygningen ligger på 1st Avenue (selv om gaden på det sted kaldes United Nations  Plaza), og som det ses ligger her også mange andre bygninger.
Blandt andre denne sorte kolos, som faktisk var meget imponerende. 262 m er Trump World Tower, som bygningen kaldes. Det er den højeste bygning i New York (og resten af USA), der udelukkende benyttes til beboelse. Det er dog ikke helt billigt at bo her; penthouselejligheden var prissat til 58 millioner dollars, mens så fik man også over 1.800 m2.
Bygningen i baggrunden tilhører Metropolitan Life Insurance Company, kaldet MetLife. Bygningen i forgrunden er Helmsley Building. Oprindeligt blev denne bygning kaldt New York Central fordi den tilhørte New York Central Railways. MetLife Building hed tidligere PanAm Building.
Bygningen, hvis top ses her i aftenbelysning, er det tidligere MetLife Tower, hvor forsikringsselskabet havde hjemsted inden de flyttede til den nuværende bygning. I fire år fra 1909 til 1913 var dette verdens højeste bygning med sine 213 meter. I dag er Credit Suisse den vigtigste lejer i bygningen.
Her ses Manhattans skyline fra Brooklyn ved aftentide.
Springvandet her står på Avenue of the Americas, også kendt som 6th Avenue. I baggrunden ses Radio City Music Hall. Sidstnævne er kendt for sit meget store Wurlizer orgel og sine dansepiger, The Rockettes som har optrådt 5 gange om dagen, 7 dage om ugen i 75 år (næppe de samme piger).
Bygningen her blev kaldt "New Yorks mindste skyskraber". Bygningen blev påbegyndt i 1920'erne, men på grund af depressionen blev den aldrig bygget højere end 6 etager. Dengang som nu var det Hearst-koncernen (avis mm), der ejede bygningen.
Først i 2003 begyndte man at bygge ovenpå, og i 2006 var Hearst Towers 46 etager færdige. Huset er det første "grønne" højhus i New York. De skrå stivere, som tydeligt ses, er fx anvendt for at spare stål. Bygningen bruger 25% mindre energi end det som New York kræver. Bygningen ligger i øvrigt på 8th Avenue, ikke så langt fra Columbus Circle.
På pladsen står Hr. Columbus selv på sin piedestal og ser ud over omgivelserne.
Ser han op, kan han se dette syn. Time-Warner Center, hvor skyerne spejler sig i glasfacaden. Her lå tidligere New York Coliseum.  Husene står på den dyreste grund i New York. 1,1 milliard dollars er grunden vurderet til. De to tårne er begge 229 meter høje.
Fra Columbus Circle udgår Central Park West og ved 65th Street finder man The Holy Trinity Lutheran Church, en af de mindre kirker i New York.
Længere ude ad Central Park West ligger denne bygning fra 1880. Den kaldes Dakota Building og historien fortæller at det var fordi den lå så langt uden for byen, at den lige så godt kunne have ligget i Dakota. John Lennon og Yoko Ono boede i bygningen (hun bor her stadig), og John blev skudt lige uden for indgangsdøren. Også Glen Close og Nicholas Cage har lejligheder i bygningen.
Længere mod nord på Manhattan ligger en noget større kirke, Cathedral of St. John the Divine. Faktisk er den så stor, at det er svært at få et godt indtryk af, hvor stor den egentlig er. Men det siges at være den 4. største kirkebygning i verden.
Ved siden af kirken (der ligger i kvarteret Morning Side Heights), finder man springvandet Peace Fountain. Skulpturen forestiller ærkeenglen Michaels kamp mod Satan.
Næste billede er fra Harlem. Her, som mange andre steder i New York, ser man beboelseshuse med de meget karakteristiske vandtanke på taget - eller her på et stillads over taget.
I Harlem så vi også dette vægmaleri, der minder om gamle dages Cotton Club. Klubben havde sin storhedstid under spiritusforbuddet og mange sorte sangere og musikere har fået deres gennembrud her, Duke Ellington, Ella Fitzgerald og Billie Holiday, men der var kun adgang for et hvidt publikum.
Det var også i Harlem at vi så disse budskaber om at stoppe udbredelsen af HIV.
I Harlem finder man også moskeen her, Nation of Islam's Temple Number Seven, hvor El-Hajj Malik El-Shabazz, måske bedre kendt som Malcolm X i sin tid var religiøs leder.
Men der er selvfølgelig også helt almindelige beboelseshuse i Harlem. Velholdte og med de karakteristiske udvendige brandtrapper.
På den østlige side af Central Park går 5th Avenue, der på denne strækning kaldes The Museum Mile på grund af de mange museer, her Guggenheim museet.
Og her Metropolitan Museum of Art.
Længere mod syd bliver 5th Avenue til forretnings- og kontorgade.
Man kan dog også få lidt åndelig føde, fx i St. Patrick's katedralen, opkaldt efter Irlands nationalhelgen. Her residerer den katolske ærkebiskop over New York. Kirken har plads til 2.000 mennesker. Så mange var der ikke , da vi besøgte den, men der var nu pænt mange til den gudstjeneste, der var i gang.
Kirken er bygget af hvid marmor, men den ser mere grå ud, hvilket nok skyldes mange års forurening. Ærkebiskoppen over New York er typisk kardinal, og 8 kardinaler ligger begravet i kirken. Begravelsesmesser for både Robert F. Kennedy og baseballstjernen Babe Ruth blev holdt i kirken.
Naboen til katedralen er lidt mere kommerciel. Det er nemlig det eksklusive stormagasin Saks Fith Avenue. 
I det hele taget er 5th Avenue stedet for alle de dyre mærkevarebutikker ligger. Det er her de unge, de smukke og ikke mindst de rige - og Dorte - handler. I baggrunden til venstre ses Louis Vuittons butik.
Den røde dør er ikke en hvilken som helst dør. Det er "The Red Door", døren ind til Elizabeth Ardens butik.
Men 5th Avenue er ikke kun butikker. Den lille sidegade her, Rockefeller Plaza, har også palmer og fortovsrestauranter. Gaden fører fra 5th Avenue til Rockefeller Center, hvor New Yorks juletræ står (i december).
Ved Rockefeller Plaza står denne underlige "gevækst", som jeg ikke har fundet et navn på, men den hedder sikker et eller andet.
Til gengæld er der ingen tvivl om at dette er en skulptur, der forestiller Atlas, der holder jordkloden. Også denne skulptur står i nærheden af Rockefeller Center.
Er man på 5th Avenue kan man lige så godt gå en tur op til Central Park. Her kan man blandt meget andet se denne statue, der forestiller Jose de San Martin, en argentinsk general og leder af Sydamerikas kamp for at løsrive sig fra Spanien.
Inde i parken er det muligt at finde stille og rolige steder,. som her ved søen, hvor ænderne "hygger sig".
Og disse ænder har valgt at dele sten med et par skildpadder.
Men selv uden dyr, er der meget smukt nogle steder i parken. Her "The Pond", Dammen.
Parken ser meget naturlig ud - selv om den bestemt er anlagt efter en detaljeret plan, udarbejdet af arkitekterne Frederick Olmsted og Calvert Vaux i 1857.
Bygningen her huser parkens 100 år gamle karrusel (bygget 1908). Karrusellen er "kun" udstyret med heste. En tur koster 1 dollar.
Hvor der om sommeren er "tivoli aktiviteter" er der om vinteren skøjtebane.
Nær Central Park West ligger skak og dam pavillonen. Her kan man låne brikker eller medbringe sine egne og få sig et stille og roligt spil skak eller dam. Men spil ikke om penge med de lokale, de er gode, selv om de ikke altid ser sådan ud!
Vand finder man også andre steder i byen, Her i form af et "vandfald" på 53th Street.
Club 21 er én af de mest berømte restauranter i New York. Den startede oprindeligt som smugkro under spiritusforbuddet. Den ligger på 52. gade.
Fra 77. etage i GE Building, den højeste bygning i Rockefeller Center, er der en fremragende udsigt over Central Park.
Mod nordvest ser man ud over Upper West Side og Hudson River. I baggrunden ses George Washington Bridge, der fører Interstate Highway 95 over floden til New Jersey.
Mod nordøst er det East River, der ses i baggrunden (East River er i virkeligheden ikke en flod men et stræde). I forgrunden nogle at Manhattans skyskrabere. Blandt andet ses General Motors Building (hvid med sorte vinduer). Den sorte bygning foran GM er Trump Tower og den mørkegrå bygning til højre for denne er IBM Building. Bygningen til højre med det spidse tag er Sony Building. Bagest i billedet anes en bro og bag broen ligger Rikers Island, et fængsel med over 15.000 indsatte.
Time-Warners dobbelttårne ser faktisk ikke nær så store ud fra Top of the Rock, som når man står på jorden. Men GE Building er selvfølgelig også hele 30 meter højere, selv om den er bygget allerede i 1933.
Mod øst kan man se over til bydelen Queens, der ligger på Long Island. Den grønne bygning i det fjerne er One Court Square. Den eneste skyskrabver i Queens. Det er den højeste bygning i New York udenfor Manhattan (201 m). Bygningen ejes af finanskoncernen Citigroup, som netop er blevet reddet økonomisk af den amerikanske regering med tilskud på 45 milliarder dollars og en  underskudsdækning på 335 milliarder dollars.
Mod syd er Empire State Building dominerende i billedet.
Her er Dorte trådt frem, så Empire State må holde sig i baggrunden.
Da vi besøgte GE Building, var der langt mere klart end da vi var i Empire State, så vi kunne faktisk se helt ud til Frihedsgudinden.
Også Harlem kunne man få overblik over.
Og så slutter vi besøget i New York af for denne gang med et helt almindeligt beboelseshus i Hells Kitchen.



- Retur til New York billeder -   
- Retur til USA Billeder -