Historien om Tom Dooley - en Wilkes County legende

Mrs. Edith M. Ferguson Carter in Memoriam
Tak til alle, der har hjulpet med mine undersøgelser

Den 1. maj 1868 blev Thomas C. Dula hængt for mord i byen Statesville i Iredell County i North Carolina USA. Han var dømt for, i maj 1866 at have myrdet og begravet Laura Foster. Under hele sagen nægtede han sig skyldig i mordet. Henrettelsen var et tilløbsstykke. Samtidige kilder fortæller at Toms hængning blev overværet af op mod 3.000 mennesker, selvom befolkningstallet i Statesville i 1868 var under 700.

 
Sagen havde vakt stor opsigt i det østlige USA, og journalister så langt væk fra som New York kom til Statesville for at overvære sagen og ikke mindst henrettelsen.  Hvorfor netop denne sag skabte et sådant furore er uklart, da der foregik adskillige mordsager rundt omkring i det borgerkrigshærgede USA, som ikke fik nær den samme bevågenhed. En - meget senere - mundtlig tradition fortæller, at Tom Dooley havde mødt en yankee journalist under krigen, og at det var denne, som tog sagen op, fordi Tom havde reddet hans liv efter et af krigens slag, selvom de var på hver sin side, men denne historie kan på ingen måde bekræftes af kendsgerninger eller på anden måde dokumenteres.
 
Efter sagen opstod der hurtigt adskillige lokale legender om mordet. Nogle af disse blev til digte, nogle til sange og nogle forblev historier, der blev overleveret mundtligt. Af disse er nogle senere nedskrevet, og nogle af sangene er indspillet, blandt andet en version med folkesangeren Frank Proffit, en anden med guitaristen Doc Watson og irske Black Knights har lavet en rock'n roll version. I 1958 blev én af versionerne til et hit med Kingston Trioen og samme år kom en dansk version med gruppen Four Jacks og også Preben Uglebjerg har lavet nummeret på dansk. I 1959 blev der indspillet en film om sagen, The Legend of Tom Dooley”, med skuespillerne Michael Landon og Jo Morrow i hovedrollerne, men denne film har kun de to hovedpersoners navne til fælles med såvel legender, som hvad der virkeligt skete.

Siden 2001 har der hvert sommer været opført et skuespil om sagen i Wilkesboro, amtssæde for Wilkes County i North Carolina, og det af de steder, hvor Tom Dooley  sad fængslet efter sin arrestation, inden han blev overført til fængslet i Statesville i Iredell County, hvor selve retssagen fandt sted, og hvor Tom til sidst blev henrettet.

Siden jeg begyndte at skrive disse artikler  2011, har jeg fundet ud af en del mere. Noget er bragt i opdateringsartikler, men en del er endnu ikke til rådighed på siden. Ikke mindst min seneste tur til området i sommeren 2017 har givet mig mange nye informationer. Jeg vil derfor henover de kommende måneder opdatere nogle af artiklerne, nogle vil kun blive udsat for mindre opdateringer, mens andre vil blive helt omskrevet. De artikler, der er behandlet, vil blive markeret med en stjerne «.

Billederne fra lokalområdet er taget ved mine besøg her. Billederne af artefakter fra sagen og personerne omkring denne, herunder avisartikler mm, er taget på udstillingen i Old Wilkes Jail i Wilkesboro samt på Tom Dooley museet på Whippoorwill Academy and Village i Ferguson. Mine gengivelser af tegninger og malerier som viser legenden har jeg fået lov til at benytte med velvillig tilladelse fra kunstneren, Mrs. Edith Ferguson Carter, som også driver Whippoorwill Academy and Village.

Klik her for indholdsfortegnelse over artiklerne.