"Vidste du det" - 2018

Dette er et arkiv over mine opdateringer af unødvendig paratviden; eventuelle billeder vises ikke her. De nyeste opdateringer tilføjes først i arkivet.

Vidste du det 2015
Vidste du det 2016
Vidste du det 2017

Vidste du:

15-4-18
At 18 steder i USA bærer navnet Denmark?
18 amerikanske stednavne lyder Denmark. De fleste af disse er byer eller i hvert fald bymæssige bebyggelser, og de fleste er ret små, som fx Denmark i Oregon med under 20 indbyggere, og der er mange andre i samme størrelse. Der findes dog også nogle, der er større, fx Denmark i Iowa, som har 420 indbyggere og Denmark i New York med næsten 2.900. Den største af disse byer er Denmark i South Carolina med knap 3.500 indbyggere.Der findes dog også stednavne, som ikke er byer, som fx Denmark Wash i Utah, der er en dal i Valley Mountains. De fleste af disse steder er navngivet ad danske udvandrere, som slog ned i området, hvor bebyggelserne ligger. Dette gælder dog ikke for byen i South Carolina, som er opkaldt efter en person, B. A. Denmark. Hvor han havde sit navn fra, vides ikke.


8-4-18
At bjergkæden Appalacherne i USA er en del af samme kæde som Anti-Atlas kæden i Marokko?
Da Appalacherne blev dannet som bjergkæde, var de nuværende verdensdele Amerika og Afrika forenet i superkontinentet Pangea. Da kontinentalpladerne, der bar dette kontinent, stødte sammen med en anden kontinentalplade, dannedes en bjergkæde, på engelsk kaldet Central Pangean Mountains, som nåede højder det mindst var på højde med nutidens Himalaya. I øvrigt er det meste af de skotske højland også en del af denne fortidsbjergkæde. Da kontinentaldriften fik Pangea til at dele sig, blev de to bjergkæder adskilt, så den ene del endte i Europa og Afrika, mens den anden del endte i Nordamerika.


1-4-18
At den 1. april kan det være meget svært at få mennesker til at tro på historier, selv om de er sande nok?

1. april er som bekendt en dag, hvor man forsøger at narre andre. Det gælder også medierne, som ofte har en mere (eller ofte mindre) sandsynlig historie, som de bringer i dagens anledning. I 1914 kunne en københavnsk avis således meddele at solen var stået op 9 minutter for sent. I 1983 oplyste Tv-avisen at en chokoladefabrik solgte påskeæg med levende kyllinger og i 2006 kunne Ekstrabladet fortælle, at tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen var konverteret til islam.

Dette, at selv medierne forsøger at narre folk, har gjort det svært for disse, at fortælle sande historier den 1. april, som fx i 1991, hvor Tv-avisen kunne meddele at middelbølgehøjden i Atlanterhavet var steget 25 %, hvilket var helt sandt. 31 marts 1946 advarede amerikanske medier om en tsunami, der ville ramme Hawaii og Aleuterne dagen efter, men ingen tog advarslen højtideligt og 165 mennesker blev dræbt. I 2001 blev en kodemaskine fra 2. Verdenskrig (Enigma G312) blev stjålet fra Bletchley Park, men ingen troede på det. Sanger og musiker Marvin Gaye blev skudt og dræbt af sin far i 1984 og alle troede at det var en aprilsnar, i 2004 annoncere Google at Gmail ville blive sat i luften, hvilket fok bar grinede af, og der kunne nævnes mange andre.

En klog mand sagde engang: "Hvis du vil have, at din død skal tages alvorligt, så lad være med at dø den 1. april!"


25-3-18
At actionhelten Jackie Chan er uddannet i sang fra Pekingoperaen?
Jackie Chan, blev født som Chan Kong-san i Hong Kong. I 1960 emigrerede hans far til Australien, og Chan blev sendt til Chinese Drama Academy, en uddannelsesinstituion under Pekingoperaen. Her blev han uddannet i sang, akrobatik og kampkunst, og han opnåede sort bælte i hapkido, men trænede også andre kampsportsformer så som karate, judo, taekwondo og jeet-kune-do (en kampsportsform opfundet af en anden actionfilmstjerne, nemlig Bruce Lee).

At Chan faktisk kan synge, bekræftes også af det forhold at han har udsendt 20 albums, der specielt er populære i Asien. Et eksempel på Chan som sanger kan høres her i nummeret Foreigner. Hvilket sprog, der synges på, skal jeg ikke kunne sige, men foruden engelsk taler Chan også flydede mandarin og cantonesisk,

Chan er i øvrigt æresdoktor ved tre universiteter i Asien, og han underviser i Turismeledelse (tourism management) ved Hong Kong Polytechnic University, og han er leder af The Jackie Chan Film and Television Academy under Wuhan Institute of Design and Science.


18-3-18
At under den amerikanske borgerkrig havde Sydstaterne flere generaler end Nordstaterne selv om hæren var mindre?
Den højeste nordstatsrang under den amerikanske borgerkrig var generalløjtnant, og indtil krigen brød ud, var den højeste rang, der var tildelt i USA's hær faktisk generalmajor, selv om både graderne generalløjtnant og general eksisterede på papiret. Ved krigsudbruddet blev Winfield Scott imidlertid titulært udnævnt til generalløjtnant. Senere blev også Ulysses S. Grant udnævnt til generalløjtnant, og efter krigen - i 1866 - blev han forfremmet til General of the Army, en helt ny titel.

I modsætning hertil havde sydstatshæren syv officerer, der opnåede fuld generalsrang, selv om man ikke kunne se det, da alle officerer af generalsklasserne havde samme gradstegn, nemlig tre stjerner, hvoraf den midsterste var større end de to andre. De fem første generaler var Samuel Cooper, Albert Sidney Johnston, Robert E. Lee, Joseph E. Johnston og P.T.G. Beauregard. Disse fem blev alle udnævnt i 1861, med Samuel Cooper som den højest rangerende, da han var udnævnt først. Albert Sidney Johnston var nummer to, men han blev dræbt ved Shiloh i 1862, og dermed blev Robert E. Lee (nok den mest berømte af generalerne) nummer 2. Frem til januar 1865 var Samuel Cooper den højest rangerende sydstatsofficer, selv om ingen stort set kender ham i dag. Senere blev udnævnt yderligere to generaler, Braxton Bragg og Edmund Kirby Smith. I juli 1864 fik også John Bell Hood rangen, men kun midlertidigt. I januar 1865 "opfandt" man rangen General-in-Chief, som blev givet til Robert E. Lee, der havde den til 12. april samme år, da han overgav Army of Northern Virginia til Ulysses S. Grant. Robert E. Lee's uniform og gradstegn adskilte sig fra de øvrige generalers ved, at han gennem hele krigen kun bar gradstegn som oberst - den rang han havde før borgerkrigen brød ud.

Som kuriosum vil jeg til sidst nævne, at Samuel Cooper der aldrig førte kommando i felten under borgerkrigen, var en af de officerer, som trods nordstatsbaggrund (han var fra New York), gjorde tjeneste i sydstatshæren. Hans hustru var fra Virginia og han var personlig ven af sydstaternes senere præsident, Jefferson Davis.


11-3-18
At kanariefuglen er opkaldt efter De Kanariske Øer?
Kanariefuglen kaldes på latin serinus canaria, og den lever vildt på øer i Atlanterhavet, Madeira, Azoerne og De Kanariske Øer, hvoraf sidstnævnte altså har givet navn til fuglen. Øernes navn kan komme af  canaria - hundeland, fordi udsendinge fra den romerske konge Juba II fangede hunde her på øen, som de hjembragte til kongen.  En anden forklaring er, at øerne er opkaldt efter en nordafrikansk stamme, canariierne.

De vilde kanariefugle er omkring 13 cm og gulgrønne med mørke striber. De kanariefugle, som opdrættes i fangenskab, og holdes som kæledyr, har mere varierende størrelser og kan have forskellige farver, men er typisk gule. Kanariefuglen har været tæmmet siden 1400-tallet.

I Europa har kanariefuglen en særlig tilknytning til byen St. Andreasberg i Harzen, da det var her, man for alvor begyndte at opdrætte kanariefugle i stor stil. Disse "harzerkanarier" indbragte store penge, ikke mindst på grund af deres smukke sang, og omkring 1880 opdrættede mere end 350 familier i byen kanariefugle. Det var måske også i denne mineby, at man først fandt ud af, at kanriefugle er meget følsomme overfor giftige gasser, og dør ved meget små koncentrationer. Men kunne derfor bruge kanariefugle som "advarselssystem" i minerne. Hvis der var giftige gasarter i luften, ville kanariefuglene dø længe før koncentrationen blev høj nok til at påvirke minearbejderne.

St. Andreasberg er også hjemsted for verdens første kanariefuglemuseum.


Ingen opdatering 25-2-18 og 4-3-18 grundet rejse.


18-2-18
At Kapelkirken i Bruxelles stammer tilbage fra 1144?
Kapelkirken, på fransk Église de la Chapelle  og på flamsk Kapellerk hedder rettelig Église Notre-Dame-de-la-Chapelle eller: Onze-Lieve-Vrouw-ter-Kapellekerk. Den ligger i det kvarter i Bruxelles, der kaldes Marolle, lige inden for det, der ved anlæggelsen i 1144 var byens volde. Her blev senere rejst  en bymur, som man stadig kan se rester af, det såkaldte Annesseens tårn, ikke langt fra kirken.  Den nuværende kirkebygning stammer tilbage fra det 13. århundrede, selv om dele af den blev ødelagt i 1695, da franske tropepr bombarderede Bruxelles i forbindelse med Den Pfalziske Arvefølgekrig.

Den flamske rennæsancemaler Pieter Bruegel (oprindeligt Brueghel) den Ældre blev begravet i kirken, hvor hans gravmonument stadig ses. "De oprørske engles Fald" og "Dødens Triumf" er to af mine favoritmalerier af Bruegel. Også "Folketællingen i Betlehem" er interessant, ikke mindst fordi Betlehem snarere ligner en landsby i Flandern end en landsby i Judæa på Jesus' tid.


11-2-18
At begreberne "orkan", "cyklon" og "tyfon" dækker over et og samme fænomen?
Orkaner, cykloner og tyfoner er alle meget kraftige tropiske storme. Om der er tale om det ene eller andet af disse vejrfænomener er udelukkende et spørgsmål om geografi. Orkaner er den betegnelse, der bruges om tropiske storme, der op står i Atlanterhavet og i det nordøstlige Stillehav. I det nordvestlige Stillehav kaldes fænomenet for en tyfon, mens cykloner opstår i det sydlige Stillehav og i Det Indiske Ocean.

Ordet "orkan" stammer fra det nu uddøde "taino" sprog, der blev talt blandt stammer i Caribien. Her blev fænomenet kaldt juracán, der var navnet på "ondskabens gud". De taino-talende havde ordet fra mayaerne, hvor det simpelthen var navnet på vindguden. Spanierne tog ordet med til Europa som "huracán". Cyklon kommer fra oldgræsk "kuklóō", der betyder "danne en cirkel" eller "omkranse". Navnet blev "opfundet" af Henry Piddington omkring 1840. Piddington var kaptajn i East Indian Company og samtidigt meteorolog. Ordet "tyfon" stammer oprindeligt fra urdu, Tūfān, via kinesisk tai fung (stor vind), over arabisk tufidan (at blæse rasende), til vesteuropæiske sprog.

For at en storm kan kaldes orkan, cyklon eller tyfon, skal vindhastigheden overstige 119 km i timen. En "meget kraftig tyfon" har vindhastigheder mellem 157 og 193 km/t og en "voldsom" tyfon har vindhastigheder over 194 km/t.

Støvdjævle, hvirvelvinde, skypumper, tornadoer og mesocykloner er alle specielle varianter af fænomenet. De opstår alle inde i andre storme, som ikke behøver at være orkaner, men ofte er tordenstorme.


4-2-18
Desværre ikke i arkivet


28-1-18
At den første som blev begravet i Poet's Corner var Geoffrey Chaucer?
Geoffrey Chaucer var en engelsk digter og forfatter fra middelalderen. Han levede fra omkring 1343 til 1400. Det værk, der kendes bedst i dag er hans Canterbury-fortællinger (Canterbury Tales), der som hans andre værker er skrevet på såkaldt middelengelsk. De "normale kultursprog" i England på Chaucers tid var eller fransk og latin.  Da han døde i 1400 blev han begravet i Westminster Abbey i London, i et område af kirken hvor senere mange andre forfattere blev begravet. Området blev derfor kendt som Poet's Corner.

I dag er også andre end forfattere begravet i området, der også rummer mange mindesmærker over berømtheder, so mer begravet andre steder. Blandt de, der er begravet i Poet's Corner er fx Robert Browning, Charles Dickens, Dr. Samuel Johnson, Rudyard Kipling, Alfred, Lord Tennyson og mange andre. Blandt ikke forfatterne er George Frideric Handel  (komponist) og Laurence Olivier (skuespiller).  Blandt de, der er mindet i Poet's Corner, men begravet andetsteds er Jane Austen og søstrene Brontë, Robert Bruns, Lord Byron, Lewis Carroll, D. H. Lawrence, C. S. Lewis, Chrisopher Marlow, William Shakespeare, Walther Scott, Percy Bysshe Shelley og Henry Wadaworth Longfellow. Og blandt ikke-forfattere er operasangerinden Jenny Lind og arkitektet James Wyatt.


21-1-18
At øgruppen Maldiverne består af 26 atoller i Det indiske Ocean?
Øgruppen Maldiverne, som ligger sydvest for Indien i Det indiske Ocean (faktisk i den del, der kaldes Det arabiske Hav) består af 26 atoller. Området, der er en selvstændig republik,  dækker knap 300 km2, hvilket gør det til Asiens mindste land. Hovedstaden er Malé, der har 133.000 af landets ca. 450.000 indbyggere. Hovedstaden dækker et areal på mindre end 6 km2, hvilket gør den til en af verdens tættest befolkede byer (23.000 pr. km2). Hovedstaden ligger på den sydlige del af Kaafu Atolllen, men består af yderligere to små atoller, hvoraf den ene rummer byens lufthavn.

Omkring de 26 atoller findes i alt næsten 1.200 koraløer, og det hele er spredt over et område på ca. 90.000 km2, hvilket gør det til et af, hvis ikke verdens mest spredte lande. Maldiverne er verdens "lavest beliggende land". Den største højde over havet er kun 2,4 m og gennemsnitshøjden er 1,5 m. 80% af landet er mindre end 1 m over havets overflade. Hvis vandstande fortsætter med at stige i samme takt som den nuværende stigning i Det arabiske Hav, vil Maldiverne være ubeboelige i 2100.

Navnet, Maldiverne, kommer muligvis fra to malajiske ord, maala og dweepu  som betyder henbholdsvis "halskæde" og "øer" eller fra to tamilske ord, maalai  og theevu, som betyder det samme. Indbyggerne kaldes Dhivehin, som simpelthen betyder "øboerne"


14-1-18
At frugten ananas hedder det samme på næsten alle sprog
Ananas stammer fra Sydamerika, nærmere betegnet Brasilien. Navnet stammer fra guarani sproget, der er et officielt sprog i Paraguay, men tidligere var meget mere udbredt, og som stadig tales af nogle stammer i den sydvestlige del af Brasilien. Det oprindelige navn var "nanas", der kan oversættes som "den mest fantastiske frugt", "den uovertrufne frugt" eller tilsvarende.

Dette navn er bevaret i stort set alle sprog. Her er bare nogle eksempler: Tysk: Ananas, polsk: ananas, italiensk: ananas, rumænsk: ananas, esperanto (ok, det er et opfundet sprog): ananaso, tyrkisk: ananas, armensk: ananas, ungarsk: ananász og så fremdeles.

En af de få undtagelser er engelsk, hvor frugten kaldes "pineapple". Dette menes at komme fra spansk.  Da Columbus som den første bragte ananas til Europa, kaldte han den "piña de Indes", "Fyrrekogle fra Indien", og det navn blev brugt på øerne i Caribien i mange år. Da de engelske kolonier i Nordamerika handlede meget med kolonier i netop Caribien, mener man at de kan have adopteret denne betegnelse og "angliseret" den til "pineapple (fyrreæble), og fra Nordamerika har betegnelsen så bredt sig til moderlandet. Dette er dog kun en teori, og ingen ved med sikkerhed om den er korrekt. I Spanien kaldes frugten i dag enten ananàs eller oftere piña, som fx i drinken , piña colada, som består af rom, kokosmælk og ananassaft.


7-1-18
At der nu er gået længere tid siden Berlinmuren ophørte med at adskille Øst- og Vestberlin end den tid, den faktisk gjorde det?
Opførelsen af Berlinmuren blev påbegyndt den 13. august 1961. 12. november 1989, ophørte murens funktion, da østberlinske grænsevagter åbnede grænseovergangene, selv om muren i første omgang ikke blev revet ned. Nedrivningen af muren begyndte i juni 1990 og var færdiggjort i 1992. Det betød at muren var i funktion som adskillelse mellem øst og vest i godt 28 år  og den 5. januar var der gået længere tid uden adskillelse.


 

- Retur -