"Vidste du det" - 2018

Dette er et arkiv over mine opdateringer af unødvendig paratviden; eventuelle billeder vises ikke her. De nyeste opdateringer tilføjes først i arkivet.

Vidste du det 2015
Vidste du det 2016
Vidste du det 2017

Vidste du:

11-2-18
At begreberne "orkan", "cyklon" og "tyfon" dækker over et og samme fænomen?
Orkaner, cykloner og tyfoner er alle meget kraftige tropiske storme. Om der er tale om det ene eller andet af disse vejrfænomener er udelukkende et spørgsmål om geografi. Orkaner er den betegnelse, der bruges om tropiske storme, der op står i Atlanterhavet og i det nordøstlige Stillehav. I det nordvestlige Stillehav kaldes fænomenet for en tyfon, mens cykloner opstår i det sydlige Stillehav og i Det Indiske Ocean.

Ordet "orkan" stammer fra det nu uddøde "taino" sprog, der blev talt blandt stammer i Caribien. Her blev fænomenet kaldt juracán, der var navnet på "ondskabens gud". De taino-talende havde ordet fra mayaerne, hvor det simpelthen var navnet på vindguden. Spanierne tog ordet med til Europa som "huracán". Cyklon kommer fra oldgræsk "kuklóō", der betyder "danne en cirkel" eller "omkranse". Navnet blev "opfundet" af Henry Piddington omkring 1840. Piddington var kaptajn i East Indian Company og samtidigt meteorolog. Ordet "tyfon" stammer oprindeligt fra urdu, Tūfān, via kinesisk tai fung (stor vind), over arabisk tufidan (at blæse rasende), til vesteuropæiske sprog.

For at en storm kan kaldes orkan, cyklon eller tyfon, skal vindhastigheden overstige 119 km i timen. En "meget kraftig tyfon" har vindhastigheder mellem 157 og 193 km/t og en "voldsom" tyfon har vindhastigheder over 194 km/t.

Støvdjævle, hvirvelvinde, skypumper, tornadoer og mesocykloner er alle specielle varianter af fænomenet. De opstår alle inde i andre storme, som ikke behøver at være orkaner, men ofte er tordenstorme.


4-2-18
Desværre ikke i arkivet


28-1-18
At den første som blev begravet i Poet's Corner var Geoffrey Chaucer?
Geoffrey Chaucer var en engelsk digter og forfatter fra middelalderen. Han levede fra omkring 1343 til 1400. Det værk, der kendes bedst i dag er hans Canterbury-fortællinger (Canterbury Tales), der som hans andre værker er skrevet på såkaldt middelengelsk. De "normale kultursprog" i England på Chaucers tid var eller fransk og latin.  Da han døde i 1400 blev han begravet i Westminster Abbey i London, i et område af kirken hvor senere mange andre forfattere blev begravet. Området blev derfor kendt som Poet's Corner.

I dag er også andre end forfattere begravet i området, der også rummer mange mindesmærker over berømtheder, so mer begravet andre steder. Blandt de, der er begravet i Poet's Corner er fx Robert Browning, Charles Dickens, Dr. Samuel Johnson, Rudyard Kipling, Alfred, Lord Tennyson og mange andre. Blandt ikke forfatterne er George Frideric Handel  (komponist) og Laurence Olivier (skuespiller).  Blandt de, der er mindet i Poet's Corner, men begravet andetsteds er Jane Austen og søstrene Brontë, Robert Bruns, Lord Byron, Lewis Carroll, D. H. Lawrence, C. S. Lewis, Chrisopher Marlow, William Shakespeare, Walther Scott, Percy Bysshe Shelley og Henry Wadaworth Longfellow. Og blandt ikke-forfattere er operasangerinden Jenny Lind og arkitektet James Wyatt.


21-1-18
At øgruppen Maldiverne består af 26 atoller i Det indiske Ocean?
Øgruppen Maldiverne, som ligger sydvest for Indien i Det indiske Ocean (faktisk i den del, der kaldes Det arabiske Hav) består af 26 atoller. Området, der er en selvstændig republik,  dækker knap 300 km2, hvilket gør det til Asiens mindste land. Hovedstaden er Malé, der har 133.000 af landets ca. 450.000 indbyggere. Hovedstaden dækker et areal på mindre end 6 km2, hvilket gør den til en af verdens tættest befolkede byer (23.000 pr. km2). Hovedstaden ligger på den sydlige del af Kaafu Atolllen, men består af yderligere to små atoller, hvoraf den ene rummer byens lufthavn.

Omkring de 26 atoller findes i alt næsten 1.200 koraløer, og det hele er spredt over et område på ca. 90.000 km2, hvilket gør det til et af, hvis ikke verdens mest spredte lande. Maldiverne er verdens "lavest beliggende land". Den største højde over havet er kun 2,4 m og gennemsnitshøjden er 1,5 m. 80% af landet er mindre end 1 m over havets overflade. Hvis vandstande fortsætter med at stige i samme takt som den nuværende stigning i Det arabiske Hav, vil Maldiverne være ubeboelige i 2100.

Navnet, Maldiverne, kommer muligvis fra to malajiske ord, maala og dweepu  som betyder henbholdsvis "halskæde" og "øer" eller fra to tamilske ord, maalai  og theevu, som betyder det samme. Indbyggerne kaldes Dhivehin, som simpelthen betyder "øboerne"


14-1-18
At frugten ananas hedder det samme på næsten alle sprog
Ananas stammer fra Sydamerika, nærmere betegnet Brasilien. Navnet stammer fra guarani sproget, der er et officielt sprog i Paraguay, men tidligere var meget mere udbredt, og som stadig tales af nogle stammer i den sydvestlige del af Brasilien. Det oprindelige navn var "nanas", der kan oversættes som "den mest fantastiske frugt", "den uovertrufne frugt" eller tilsvarende.

Dette navn er bevaret i stort set alle sprog. Her er bare nogle eksempler: Tysk: Ananas, polsk: ananas, italiensk: ananas, rumænsk: ananas, esperanto (ok, det er et opfundet sprog): ananaso, tyrkisk: ananas, armensk: ananas, ungarsk: ananász og så fremdeles.

En af de få undtagelser er engelsk, hvor frugten kaldes "pineapple". Dette menes at komme fra spansk.  Da Columbus som den første bragte ananas til Europa, kaldte han den "piña de Indes", "Fyrrekogle fra Indien", og det navn blev brugt på øerne i Caribien i mange år. Da de engelske kolonier i Nordamerika handlede meget med kolonier i netop Caribien, mener man at de kan have adopteret denne betegnelse og "angliseret" den til "pineapple (fyrreæble), og fra Nordamerika har betegnelsen så bredt sig til moderlandet. Dette er dog kun en teori, og ingen ved med sikkerhed om den er korrekt. I Spanien kaldes frugten i dag enten ananàs eller oftere piña, som fx i drinken , piña colada, som består af rom, kokosmælk og ananassaft.


7-1-18
At der nu er gået længere tid siden Berlinmuren ophørte med at adskille Øst- og Vestberlin end den tid, den faktisk gjorde det?
Opførelsen af Berlinmuren blev påbegyndt den 13. august 1961. 12. november 1989, ophørte murens funktion, da østberlinske grænsevagter åbnede grænseovergangene, selv om muren i første omgang ikke blev revet ned. Nedrivningen af muren begyndte i juni 1990 og var færdiggjort i 1992. Det betød at muren var i funktion som adskillelse mellem øst og vest i godt 28 år  og den 5. januar var der gået længere tid uden adskillelse.


 

- Retur -