Det sydlige Louisiana (8-14 dage).

Opdateret marts 2024 (oprindeligt skrevet i marts 2015)

Tip: Inden man besøger en nationalpark eller et national monument, er det en god ide at slå stedet op hos National Park Service for at undersøge, om der er nogen advarsler for den pågældende park. Det kan være om lukkede veje, dårligt vej eller lignende.

Denne tur giver ikke mange kilometer i ben og bag, men lidt kørsel bliver det da til. Til gengæld går jeg ud fra, at man indlægger et lidt længere ophold i New Orleans, end der har været indlagt i byer på de foregående ture. Det sydlige Louisiana kan være både varmt og fugtigt om sommeren, ikke mindst i juli, men personligt synes jeg at varmen og fugten er til at holde ud - selv om jeg normalt sætter pris på et noget tørrere klima. Der er ingen direkte fly fra Danmark til New Orleans, så her er det nødvendigt at vælge, hvor mange mellemlandinger, man vil have på turen, og hvor disse skal foregå. Det er muligt at nå frem med en enkelt mellemlanding - men turen kan ofte gøres billigere, hvis man tager to. De fleste ture mellemlander i London, Helsinki eller andre europæiske lufthavne, mens en del har mellemlanding i USA, fx i New York (Newark eller JFK), Washington DC eller Chicago. Accepterer man to eller flere stop bliver turen billigere, men også betydeligt længere. En tur med en enkelt mellemlanding varer mellem 13 og 16 timer, mens to stop tager fra 16 timer og op.

Tip: Mellemland om muligt altid i Europa, så man ikke skal igennem immigration undervejs til endemålet. Det kan tage så lang ytid at komme gennem Immigration at man mister sit forbindelsesfly. Hvis jeg er nødt til at mellemlande i USA beregner jeg altid minimum 4 timer til mellemlandingen,

1. etape: New Orleans Louis Armstrong International Airport til Baton Rouge (71 miles, 114 km)


Louisianas regeringsbygning (Capitol) i Baton Rouge er den højeste regeringsbygning i USA med 137 m.

Når man først er kommet ud af lufthavnen, tager det kun godt en time at køre til Baton Rouge, statshovedstaden i Louisiana. Tag Interstate Highway 10 hele vejen. Baton Rouge betyder "Rød stav", og Red Stick er da også byens kælenavn. Byen  har ca. 250.000 indbyggere. Den ligger på en klint over Mississippifloden. Byens historie går tilbage til 1699, hvor den blev grundlagt af Pierre de la Moyne, Sieur d'Iberville. Han opkaldte byen efter en rødfarvet cypresstamme som han havde set ved floden. Stammen, der var "pyntet" med lig, markerede grænsen mellem to indianerstammers territorier. Der er meget at se i byen, og man bør nok overveje at bruge en eller flere dage her. Blandt de ting, man bør se er regeringsbygningen. Denne er med sine 137 meter, den højeste bygning i byen, og den højeste delstatsregeringsbygning i hele USA. Også den tidligere regeringsbygning, der er bygget som et gammelt fort, er interessant. Det samme gælder Louisiana State University med sit mere end 50 meter høje klokketårn. I omegnen af byen, ligger der flere interessante plantager, som er et besøg værd. På nogle af disse, blandt andre Nottoway Plantation, er det også muligt at indkvartere sig.

Selve etapen fra lufthavnen til Baton Rouge tager kun en times tid, men man bør afsætte mindst en dag til et besøg i byen, gerne to.

 

 

2. etape: Baton Rouge til Lake Charles (184 miles, 296 km)
Afstandsangivelsen for etapen er baseret på, at man tager en afstikker ad U.S. Highway 190 for at besøge Atchafalaya Wildlife Refugee undervejs. Tag U.S. 190 ud af byen. Efter ca. 35 miles (56 km) drejes syd på ad Louisiana Road 105 til reservatet. Efter besøget i Wildlife Refugee køres tilbage til 190, som man fortsætter ad ca. 20 miles (32 km) mod vest til I-40. Tag denne mod syd til I-10, som følges til Lake Charles. Tager man I-10 hele vejen kan turen forkortes til 130 miles (209 km), men så er vejen heller ikke så naturskøn. Lake Charles er med sine 70.000 indbyggere en stor by efter Louisiana forhold, faktisk statens femtestørste. Selve byen er ikke specielt interessant, men syd for byen ligger Charles Lake og flere andre større og mindre søer. Ved flere af disse ligger Wildlife Refugees, som nok kan være et besøg værd. Som i mange andre byer i Louisiana afholdes der også Mardi Grad karneval i Lake Charles, så kommer man på tidspunktet, er det i sig selv en attraktion. Desuden er der flere kønne spadsereture langs byens "waterfront". Lake Charles var et af de kendte tilholdssteder for sørøveren, slavehandleren og krigshelten Jean Lafitte, og nogle lokale mener, at hans skat ligger gravet ned et sted i byens omegn. Der afholdes årligt (i april) en "sørøverfestival" til minde om Jean Lafitte og hans sørøvere. Hele det sydlige Louisiana udgør et til dels sammenhængende naturområde, der under et kaldes "Jean Lafitte National Historical Park and Preserve". Jo han holdes højt i området, denne sørøver. Parken har seks, såkaldte sites, hvor der et informationscenter mm. Et af disse er French Quarter i New Orleans, et andet er Barrataria Preserve og et tredje Acadian Cultural Center i Lafayette, som omtales nedenfor. Der er gratis adgang til alle seks sites.

De tager kun få timer at køre fra Baton Rouge til Lake Charles. Så regn med en dag til etapen - så er der også tid til at nyde naturen.

3: etape: Lake Charles til Lafayette (142 miles, 229 km)


Fra en af Lafayettes forstæder.

Endnu engang er afstanden beregnet på grundlag af en omvej. Det er muligt at tage I-10 direkte fra Lake Charles til Lafayette, og så er turen kun på 80 miles (132 km), men ikke nær så interessant. Tag i stedet Louisiana Road 27 mod syd mellem søer og gennem marsken, til den når Den Mexicanske Golf. Her møder vejen Louisiana Road 82, som følges mod øst. Man kører i første omgang langs kysten, men senere længere inde i land, også her gennem diverse naturreservater. Bliv på LR 82 resten af vejen til Lafayette.

Lafayette ligger ved Vermillion River og er en universitetsby (University of Louisiana) med mange unge mennesker. Byen er også centrum for det såkaldte Acadienne område, altså det område, hvor cajun kulturen udfolder sig. Her er der rig mulighed for både at spise cajun mad og høre cajun musik. Besøg også Acadian Cultural Center, hvor man kan få historien om cajunkulturen, dens baggrund og historie. Man må heller ikke snyde sig selv  for et besøg i Borden's Ice Cream Store - den eneste af sin slags, der er tilbage i USA. Også den romersk-katolske katedral i byen er et besøg værd. Fra den lille by Breaux Bridge kun ca. 10 miles (15 km) fra Lafayette, ved søen Lake Martin, er det muligt at komme på sejlture i sumpene, og en sådan tur bør man bestemt unde sig selv, hvis ikke man hader naturen. Man sejler i små, forholdsvis lydløse både, og kan derfor både sejle på ret lavt vand, og komme tæt på dyrelivet. Men bestil bådturen hjemmefra, der er kan være mange om buddet i højsæsonen. Husk at de fleste turarrangører skal have telefonisk bekræftelse 24 timer før afgang. Der er flere måder at komme fra Lafayette til Lake Martin på, men tag fx Louisiana Road 94 mod nordøst. Tag LR 31, når den går fra og følge den øst om søen. Efter ca. 5 miles (8 km) på 31 går en lille vej, Lake Martin Road fra til venstre. Tag den knap to miles (3 km) op til søen, hvor turbådende afgår fra.

Afsæt en dag til etapen og at se byen og endnu en dag til at tage på tur i sumpen.

4. etape: Lafayette til New Orleans (154 miles, 247 km)


Rosafarvede skenæb i et træ i Bird City, Jungle Gardens på Avery Island

Fra Lafayette køres mod syd ad U.S. Highway 90. Ved byen New Iberia, 19 miles fra Lafayette, bør man tage en afstikker ad Louisiana Road 329 ca. 7 miles (11 km) til Avery Island. Det kostede tidligere $1 at køre over den lille bro, der fører til øen, men i dag er det gratis. Der er ikke tale om en egentlig ø, men om en salthorst i marsken. Her finder man parken Jungle Gardens, anlagt af Edward McIlhenny i 1895. I parken kan man se eksotiske planter, og alligatorer lever i parkens søer. Ikke mindst interessant er efter min mening Bird City, hvor mange hejrer og andre vadefugle holder til, blandt andre de såkaldt "rosafarvede skenæb". Der betales entre til parken, $15,50 for voksne og $12,50 for børn. På "øen" kan man også besøge fabrikken, hvor al den Tabasco Sauce, der sælges i hele verden, produceres. Stedet har en interessant Country store, hvor man kan købe mange forskellige variationer (og flaskestørrelser - op til en gallon) af saucen, men også andre ting med tabasco, fx chokolade og is. - og selvfølgelig souvenirs af alle slags.Efter besøgte køres tilbage til New Iberia og der fortsættes mod øst ad U.S. 90 til New Orleans sydlige forstæder, hvor man kan vælge at bo. Det er en del billigere end at slå sig ned i centrum, til gengæld er man noget længere væk fra seværdighederne.

Etapen tager en dag, selv med et længere ophold på Avery Island.

Tip: Har man lyst til køre over U.S. Causeway (også kaldet Lake Pontchartrain Causeway), verdens længste bro over vand i forbindelse med opholdet i New Orleans, bør man gøre det fra syd (New Orleans siden) mod nord. I så fald er det gratis, da der kun opkræves "toll", når man kører fra nord mod syd. Broen er 38 km lang, og det er en oplevelse at krydse søen her. På den modsatte bred kan man tage I-12 mod øst til Slidell og derefter I-10 tilbage mod vest til New Orleans.

5. etape: New Orleans til Jean Lafitte og retur (44 miles, 70 km)
Ikke ret lang syd for New Orleans (og endnu kortere, hvis man bor syd for floden) ligger to små byer, Jean Lafitte og Lafitte, der begge er opkaldt efter netop Jean Lafitte. Mellem de to byer er der kun fem miles (8 km). Der er ikke så meget at se i byerne (eller rettere landsbyerne), men fra dem begge kan man komme på sejlture ud i sumpen. De bedste muligheder er i Jean Lafitte, hvor Jean Lafitte Swamp Tours byder på ture både i store turbåde og i små airboats. Pris: Store både $32 for voksne, $12 for børn mellem 4 og 12. Hvis man hellere vil hentes i byen i stedet for slev at køre til selskabets adresse, koster det $25 ekstra for både børn og voksne. Airboat ture koster $98 for både børn og voksne. Også her kan man blive hentet for $25 ekstra. Børn under 5 år må ikke sejle med. Find mere information på selskabets hjemmeside.

Fra New Orleans køres mod syd over Mississippifloden ad U.S. 90. Er man allerede på sydsiden af floden, skal man blive på U.S. 90. Afhængig af, hvor man bor eller krydser floden, skal man enten køre mod øst eller mod vest til forstaden Marrero. Her tager man Louisiana Road 45 (Barrataria Boulevard) mod syd til Jean Lafitte. Undervejs passeres Barrataria Preserve's velkomstcenter, og her kan man passende gøre et stop. Fra velkomstcenteret udgår spadsereture i området, hvor man kan være heldig at se både slanger, alligatorer og andre dyr. Husk at tage solbeskyttelse på og medbring vand, da det kan være både solskin, varmt og fugtigt - ikke mindst i juli.

Med to ture, en i airboat og en i turbåd samt en spadseretur i Barrataria Preserve kan denne etape gøres på en dag.

 

6. etape: New Orleans til Louis Armstrong Airport (15 miles, 24 km)
Hvor lang tid man vil tilbringe i selve New Orleans afhænger naturligvis af, hvad man har lyst til at se, men mindre end tre dage kan ikke anbefales. French Quarter med den livlige Bourbon Street og de mange andre spændende gader samt Garden District med de mange store, gamle huse bør inkluderes, og i forbindelse med sidstnævnte, kan en tur med St. Charles Avenue sporvognen kan bestemt anbefales. Også et besøg på en af byen kirkegårde kan være spændende, men helst i dagtimerne, og gerne på en guidet tur. En tur med flodbåd på Mississippifloden er en oplevelse og en tur i muldyrtrukket vogn rundt i French Quarter er også en god måde at lære mere om byen. Byen har også et godt akvarium, hvis man er til fisk mm. Byen er kendt for sine mange fantastiske restauranter, som jeg ikke skal reklamere for. En del af cde restauranter, der tidligere var nævnt i artiklen, overlevede ikke covid-19 pandemien, men Arnaud's i French Quarter samt Commander's Palace i Garden District eksisterer stadig og er et besøg værd, men de er bestemt ikke billige. Der er mange flere restauranter i alle prisklasser, og glem ikke at prøve en eller begge de sandwich, der er opfundet i byen. Po'Boy, som skulle være bedst hos Mother's i Business District (Poydras Street) og Muffuletta, som blev opfundet på Central Grocery Store i French Quarter (Decatur Street). I dag serveres begge sandwich dog også mange andre steder.

Indkøbscentrene Riverwalk og Lakeside er interessante, hvis man er til shopping. Er man i byen i karnevalssæsonen, bør man naturligvis opleve en Mardi Gras parade.

-  Tilbage til Rejsetips og turforslag -