Den vildeste af Den vilde Bande

Denne artikel handler om en mand, som de færreste kender, selv om han i sin egen tid, blev regnet for en af de værste røvere og mordere i "Det vilde Vesten". Der er tale om en person, som vi ved en masse om, men desværre er der tvivl om mange af kendsgerningerne, men nu prøver jeg alligevel.

Ungdom

Da Eliza Logan fødte sin og ægtemanden, Williams, tredje søn i hjemmet i Kentucky engang i 1867 (en enkelt kilde har 1865), var der næppe nogen, der forventede, at han skulle vokse op og blive en frygtet morder, og at han på et tidspunkt skulle blive USA's mest eftersøgte mand; en mand om hvem stifteren af detektivbureauet Pinkerton, William Pinkerton udtalte: "Han har ikke ét eneste forsonende træk; han er den eneste kriminelle jeg kender, der ikke er bare en eneste positiv ting at sige om." At Pinkerton overdrev er en kendsgerning, men noget var der om snakken. På et tidspukt, da sønnen var omkring to eller tre år flyttede familien fra Kentucky til Richland Township i Tama County, Iowa, hvor de købte en farm.

Harvey Logan i en afslappet stund mellem røverier.

I mange år, var der ikke noget, der tydede på, at  Harvey skulle blive kriminel. Han var blevet døbt Harvey Alexander Logan. Hans to ældre brødre hed Hank og Lonnie og den yngre bror hed Johnnie. Efter Johnnie fik familien yderligere to børn. Det gik stærkt dengang, for allerede da Harvey var 5 år gammel, døde hans far, og da havde han altså tre yngre søskende. Faderen havde cherokeeblod i årerne, muligvis var hans bedstefar cherokee, så han var kvartblods, det vides ikke med sikkerhed, men alle de fire brødre var mørkhårede med brune øjne og var forholdsvis mørke i huden. Vi ved ikke så meget om de sidste to søskende, fx om de har været søstre, da hverken deres navne eller køn fremgår af tilgængelige kilder. Efter faderens død flyttede Eliza med børnene til Dodson i Missiouri lige uden for Kansas City. Her havde hun familie, hvilket hun ikke havde i Iowa. Få år senere, i 1876 da Harvey var 9 år, døde også Eliza, og børnene kom i pleje hos deres afdøde fars søster, Lizzie Logan Lee og dennes mand, Hiram. Parret havde selv to børn, en datter, Lizzie efter moderen og søn, Robert E. Lee (jo, der hed han, men han kaldte sig selv for Bob). Faderen, Hiram, var invalid veteran fra borgerkrigen, hvor han havde kæmpet på sydstaternes side. Også Bob Lee var mørkhudet, mørkhåret og brunøjet. Af brødrene var Lonnie Logan kendt som den udadvendte "charmør", der havde et godt øje til piger, mens  Johnnie var kendt som impulsiv og temperamentsfuld. Han ville gerne vise, hvor barsk han var, og han gik aldrig uden sin revolver. Hank var stille, rolig og reserveret, og det samme var Harvey, men han havde noget over sig, som gjorde, at det var ham som byens "bøller" var bange for, og derfor lod være i fred.

Omkring 1880 tog de fire brødre syd på for at tjene til føden. På det tidspunkt var Harvey 13 år. De fire unge mænd fik job på en ranch i Texas, Cross L Ranch, uden for byen Big Spring, ikke langt fra grænsen til New Mexico. Harvey viste sig at have et godt tag på heste, og hans opgave blev derfor, i hvert fald til at begynde med, at tilride vilde heste, der blev indfanget. Hank og Lonnie hjalp med at drive kvæg nord på. Hvad den yngre bror lavede, fremgår ikke, men sandsynligvis forefaldende arbejde på ranchen. På grund af hans unge alder, blev Harvey kaldt "knægt" af de andre cowboys ("Kid" på engelsk). Mens han arbejdede på ranchen, knyttede han sig til en noget yngre cowboy, George Curry, kaldet "Flat Nose". Hans tilnavn stammede fra, at han engang var blevet sparket i ansigtet af en hest, og det kunne ses. For at vise respekt for Curry, begyndte han senere at anvende dennes efternavn, og dermed opstod det navn, han skulle blive kendt under, Kid Curry. Nogen tid efter begyndte hans brødre, Lonnie og Johnnie, også at kalde sig Curry og nogle år senere tog fætter Bob også navnet. De tre ældste brødre var kendt for at arbejde hårdt - indtil lønningsdag. Så tog de til gengæld revanche med spiritus og betalingsdamer, og på få dage var månedslønnen brændt af, og så var det tilbage til arbejdet igen. Denne "tradition" forfulgte Kid resten af hans liv, også da han blev kriminel. Efter et kup festede han ofte sin andel væk med spiritus og prostituerede i løbet af få dage.

I 1883, da Kid var 16 år gammel var han med til at drive kvæg til Pueblo i Colorado, en tur på mere end 800 km. Her kom han for første gang i konflikt med loven, da han blev involveret i et slagsmål på en bar. For at undgå at blive anholdt, stak han af og tog til det sydlige Wyoming, hvor han blev nogen tid, inden han vendte tilbage til Texas. Året efter, i 1884, stoppede brødrene på ranchen og rejste til Montana. Her slog de sig ned, og Hank, Lonnie  og Harvey slog deres opsparede midler sammen og startede en hesteranch. Ranchen lå lige syd for det, der dengang var kendt som Landusky Mining Camp, senere byen og nu spøgelsesbyen Landusky. Landusky var opkaldt efter en ranchejer, som havde fundet guld på sin jord, og ham skulle Kid Curry nogle år senere komme alvorligt på kant med, selv om brødrene Logan var gode venner med Landusky i begyndelsen. Efter et år forlod Hank ranchen for at tage til Californien, hvor han forsvinder ud af historien. Han blev senere omtalt som "den eneste ærlige Logan". Harvey drev nu ranchen videre sammen med Lonnie og Johnnie. Det var omkring denne tid, at Lonnie og Johnnie også begyndte at kalde sig Curry.

I de næste år er der stille om såvel Kid Curry som hans brødre, så måske har de bare passet deres hesteranch.  I 1894 kom Kid og broderen Lonnie op at toppes med en mand ved navn James Ross, og det endte med at Kid blev anklaget for "overfald med et dødeligt våben". Men sagen kom aldrig for retten, og anklagen løb tilsyneladende ud i sandet.

Vejen mod forbryderlivet

Mine- og ranchejer Powell "Pike" Landusky, var kendt for at være dominerende, opfarende og ofte voldelig, og så hadede han indianere. En af hans venner fortalte efter hans død: "Hvis han kunne lide dig, ville han gå gennem helvedes flammer for dig. Hvis han ikke kunne lide dig, skulle du passe på. Jeg ved ikke om han nogensinde dræbte en hvid mand; han plejede bare at tæve dem, til de ikke længere kunne slås. Hans indianerhad var en hel mani. Ingen mennesker ved, hvor mange han dræbte." En rar fætter", som omkring 1880 dræbte hustruen til et medlem af Blackfootstammen, White Calf. Krigeren forfulgte Powell og skød ham med en bøffelriffel. Han overlevede, men det meste af hans ansigt var resten af hans liv et stort ar, "så ingen kunne se, hvor køn han engang havde været", som den samme ven senere forklarede.

Landusky havde tre barmfagre og efter sigende "løsslupne" døtre. På dette tidspunkt, var de to ældste gift, mens den tredje, Elfie, var stadig "på fri fod", noget hun tilsyneladende gerne ville lave om på. Elfie havde, som man sagde dengang, "gotten in the family way", altså hun var blevet gravid. Landusky var sikker på, at Kid Curry var far til barnet, hvilket Elfie ikke benægtede. Nogle mener, at hun håbede på denne måde at skaffe sig en ægtemand, andre mener, at hun "indrømmede" for at undgå flere af de bank, som faderen allerede havde givet hende. En enkelt kilde vil endda vide, at hun aborterede efter faderens behandling af hende. Barnet hører man i hvert fald ikke mere om. At datteren var blevet gravid med en fattig hestebetvinger, huede ikke farmand Landusky, så han forsøgte flere gange at få ram på Kid. Da Landusky ved en lejlighed fangede Kid, som var ubevæbnet, hvad han normalt var som ung, holdt han ham op og lænkede ham til en træstamme, mens han truede med at gøre "unævnelige ting" ved ham. Han truede ham også med, at hvis han nogensinde viste sig i byen igen, ville han, Landusky, slå ham ihjel, og det samme gjaldt for hans brødre. Kid accepterede de fornærmelser, han blev udsat for fra Landuskys side, og også de tæv han havde fået, men svarede, at hvis nogen nogensinde generede hans brødre, skulle de stå til ansvar overfor ham, og det gjaldt også Landusky.

Truslerne holdt alligevel ikke Kid Curry fra byen. En dag mødtes han og Landusky i en saloon. Synet af Kid fik Landusky til at angribe denne med næverne, men han tabte slagsmålet. Det fik Landusky til at anklage Kid for voldeligt overfald, og da han også var sherif arresterede han Kid, og der blev fastsat en kaution på $ 500. To af Kids venner, A.S. Lohman og Frank Plunkett, betalte kautionen, og da sagen kom for retten, afviste dommeren sagen, da han mente af Kid havde handlet i selvforsvar. Også denne historie er der flere versioner af. I en anden version anholdt han først Kid flere måneder senere og anklagede ham for kvægtyveri, en anklage, der heller ikke holdt. Måske er begge historier sande, og fandt sted på forskellige tidspunkter.

At Kid var gået fri i retten, mildnede imidlertid ikke Landuskys følelser, så da han en dag mødte Kid i en saloon, han selv ejede, udviklede et skænderi sig hurtigt til slagsmål. Han slog ud efter Kid med en tung, guldknappet stok, som han altid gik med, efter eget udsagn for at kunne forsvare sig mod overfald. Kid var imidlertid både yngre, hurtigere og stærkere end Landusky, så det endte igen med, at Kid gennembankede Landusky og til sidst dunkede hans hoved ned i gulvet, og ikke ville stoppe, selv om flere forsøgte at få ham til det. Landuskys partner, Jake Harris, kendt som "Jøde Jake", turde ikke gribe ind, da Lonnie Logan og Jim Thornhill, der også var til stede, tilsyneladende allerede havde deres pistoler fremme, for at forhindre at nogen blandede sig i slagsmålet. Jake, der var etbenet (efter en skudveksling med sheriffen i Great Falls, Montana) var ellers altid bevæbnet med en haglbøsse, som han aldrig lagde fra sig. Da Landusky endelig lå stille, troede Kid, at slagsmålet var forbi, så han vendte sig og gik mod saloonens udgang, men Landusky trak sin pistol. Han truede Kid, der var ubevæbnet, til at vende sig om. Jim Thornhill, kastede sin pistol til Kid. Det udviklede sig til en skudduel, men præcis hvad der skete, er der ikke enighed om. Nogen mener, at Landusky skød først, men ramte forbi, andre mener at hans revolver klikkede. Uanset hvad der skete, skød Kid Landusky i hovedet, hvilket han døde af. Endnu engang var vidnerne enige om, at der var tale om selvforsvar, men Kid var sikker på, at han ikke ville få en fair retssag, ikke mindst fordi en ny dommer var en god ven af Landusky, så han stak af, og tog  til New Mexico. Senere forklarede Elfie Landusky, at godt nok var hun gravid, men det var ikke Kid, men derimod hans bror, Lonnie, der var faderen, hvilket Lonnie også selv mente. På det tidspunkt var det imidlertid for længst for sent.

Bandeleder

I New Mexico sluttede Curry sig til en bande, der blev ledet af Thomas "Black Jack" Ketchum. Black Jack var særdeles voldelig, og banden efterlod ofte både døde og sårede efter sine røverier. En historie fortæller, at mens Kid red med Black Jack, fik han at vide, at en farmer i Montana, James Winters, som havde været en god ven af Powell Landusky, havde spioneret mod brødrene for at få oplysninger, som kunne give ham den dusør, der var udsat på Kids hoved efter drabet på Landusky. Da Kid hørte dette, besluttede han sig for at vende i hjem og gøre noget ved sagen. I januar 1896 opsøgte han og brødrene, Lonnie og Johnnie, Winters på dennes ranch. Desværre udviklede det sig til skyderi, og Johnnie Curry blev dræbt mens Lonnie og Kid undslap. Kid vendte tilbage til New Mexico, hvor han igen sluttede sig til Black Jack Ketchum.

Det var i en kløft som denne uden for Moab, Utah, men ca. 50 kmn længere mod vest (området kan anes i horisonten, at The Wild Bunch skjulte sig i Robber's Roost. Selve skjulestedet er den dag i dag kun tilgængeligt på heste- eller muldyrryg - eller til fods.

Også denne historie findes i flere versioner. I en anden, var det Johnnie Curry, der mente, at Curry brødrene ejede den jord, hvor Winters havde slået sig ned, og ville have ham til at flytte. Da Winters kunne fremvise et skøde som bevist på, at han havde købt og betalt for jorden og derfor nægtede at flytte, opsøgte Johnnie ham (her alene), og Winters endte med at skyde ham. Uanset hvilken af historierne, der er den rigtige, endte den med at Johnnie døde.

Efter Johnnies død, solgte brødrene ranchen, og Lonnie og fætter Bob åbnede en saloon i Harlem i det nordlige Montana. Denne drev de i fællesskab, og det fortælles, at mens Bob stod bag baren og opvartede gæsterne, opvartede  Lonnie de unge piger og enkerne i de nærmeste tre amter. Lonnie tjente alligevel penge nok til at købe "den største kvartsmølle" (en fabrik der maler kvarts til pulver), i Montana. Hvad der blev af fabrikken senere, vides ikke mere. På et tidspunkt forlod Lonnie saloonen og sluttede sig til Kid og Black Jack Ketchum i New Mexico. Det kom dog ikke til at vare længe, for efter et togrøveri kom de to brødre op at skændes med Ketchum om fordelingen af byttet, og da de ikke kunne blive enige, forlod brødrene banden.

Kid og Lonnie tog til Colorado, hvor de gennem deres fætter, Bob Lee, fik arbejde på en ranch. Det holdt imidlertid kun kort tid; så startede Kid Curry sin egen bande sammen med broderen, samt et par andre kriminelle, Walt Pulman og Tom O'Day samt brødrenes gode ven fra Texas, Flat Nose George, der allerede var kendt som kvægtyv i området. Flat Nose George var den formelle leder af banden, men i praksis var det Kid, der stod for planlægningen, og som de andre lystrede. Også fætter Bob sluttede sig til banden, som primært ernærede sig af kvæg- og hestetyveri, overfald på postkontorer og tilsvarende. Under et hestetyveri i april 1897 gik det galt, og vicesherif William Dean fra Powder River i Wyoming blev dræbt. Om det var Kid eller et af de andre bandemedlemmer, der skød er ikke klart, men Kid blev i hvert fald beskyldt for mordet. Nogle måneder senere forsøgte Curry-banden at plyndre banken i Belle Fourche i South Dakota, men det gik galt, da de skulle væk igen. Tom O'Days hest stak af (uden ham på ryggen), og han blev fanget, mens resten af banden slap væk i første omgang. De red mod Montana, hvor de blev indhentet af den styrke, der var efter dem. Det endte som forventet i skyderi, og Kid Curry blev skudt gennem håndleddet og fanget. Det samme gjorde Flat Nose og Walt Putnam. De blev ført tilbage til South Dakota, hvor de blev indsat i fængslet i Deadwood (se artiklen om Calamity Jane for mere om denne by). Den 31. oktober samme år lykkedes for alle tre at flygte fra fængslet. Fætter Bob og Lonnie, som ikke blev fanget, vendte tilbage til Harlem, hvor de passede saloonen indtil Bob blev afsløret ved at bruge pengesedler, som stammede fra et af bandens røverier. Inden detektiver fra Pinkerton bureauet kunne anholde dem, blev de advaret, og Lonnie nåede at sælge saloonen til en lokal forretningsmand. De to stak af til hest, og senere med tog nåede de til Cripple Creek i Colorado. Her splittede de to fætre op, da Pinkerton fortsat var i hælene på dem.

Bob valgte at skjule sig i minelejrene i området, mens Lonnie ville tage tilbage til det eneste sted, hvor han mente, at han kunne "få fred". I februar 1900 tog han derfor til Dodson i Missouri for at opsøge sin faster. Fasteren, der ikke vidste noget om brødrenes misgerninger, modtog ham som "den fortabte søn", men kort tid efter blev han opsøgt af nogle Pinkertonfolk, og da han forsøgte at flygte, kom det til en skudduel, hvor Lonnie blev dræbt.

Nogle måneder senere forsøgte Kids ven fra tiden i Texas, George Flat Nose Curry, sig med et kvægtyveri i nabolaget af byen Moab i Utah. Heller ikke dette blev en succes, og Flat Nose blev forfulgt af Sherif Jesse M. Tyler, som indhentede og dræbte ham, måske ud fra devisen fra den kendte lovmand og lejemorder, Tom Horn, hvis valgsprog som sherif var "Døde mænd stjæler ikke kvæg". Horn endte i øvrigt selv sine dage med at blive hængt for mordet på en 14-årig dreng. Mange af tidens revolvermænd havde et noget tvetydigt forhold til loven. Det ene øjeblik var de lovhåndhævere, det næste var de kvægtyve, bankrøvere og mordere.

Da Kid hørte, at såvel hans bror Lonnie som hans ven Flat Nose var blevet dræbt af lovens mænd, blev han rasende, men han kunne ikke gøre noget ved det på det tidspunkt. Nogen tid senere blev Bob Lee Curry, der ernærede sig som tre-korts kortsvindler ('Three-card Monte' Dealer på engelsk) i Cripple Creek, anholdt. I hans kuffert fandt man en kaliber 45 revolver og et avisudklip fra en avis, der handlede om et af bandens røverier, men selv om ingen penge blev fundet, blev han stillet for retten anklaget for togrøveri. Han blev idømt 20 års fængsel som han afsonede i statsfængsel i Laramie i Wyoming. Dette fængsel er i dag museum, men det har ikke noget med historien at gøre.

I midten af juli 1898 havde Kid Curry mødt Flat Nose igen og gennemført et togrøveri mod Southern Pacific Railway. hvor de overfaldt et tog nær Humbolt i Nevada. Røveriet lykkedes, men desværre blev udbyttet kun $ 450, og det var ikke meget, når det skulle deles mellem tre! Ja tre, for der var yderligere en mand med i røveriet, en mand ved navn Henry Alonzo Longabaugh, bedre kendt som "The Sundance Kid". Sundance Kid var medlem af en bande, kaldet The Wild Bunch, som var under ledelse af Butch Cassidy, men var her Sundance altså "gået solo", hvilket var helt almindeligt i The Wild Bunch. Da både Kid Curry og George "Flat Nose" Curry sluttede sig til The Wild Bunch, vil jeg lige dvæle kort ved dene bande.

Tiden med Butch Cassidys Wild Bunch

The Wild Bunch var en løst sammenknyttet gruppe af kriminelle. De var ikke "en bande" som fx Black Jack Ketchums bande, som altid opererede samlet. Leder af gruppen var Robert Leroy Parker, bedre kendt som Butch Cassidy. Som Kid Curry havde Cassidy også taget sit "efternavn" efter en cowboy, han havde arbejdet sammen med i en periode, Mike Cassidy (som i øvrigt var døbt John Tolliver McClammy - jo det var almindeligt med dæknavne dengang). Fornavnet "Butch" fik han, fordi han i en periode havde arbejdet som slagter (butcher). Næstkommanderende og måske den virkelige hjerne bag banden var William Elseworth Lay, kendt som Elzy Lay. Omkring disse to færdedes et varierende antal medlemmer, som var sammen med banden i perioder, og uden for denne i andre perioder. Når Butch havde planlagt et kup, bestemte medlemmerne af banden selv, om de ville deltage eller ikke. Der var ingen tvang. Enkelte medlemmer eller grupper af disse, evt. sammen med nogle uden for banden, var også velkomne til at lave deres egne "jobs", som det var tilfældet, da Sundance Kid arbejdede sammen med Kid Curry og George Flat Nose under togrøveriet i '98.

Butch Cassidy "pralede af", at han aldrig havde skudt nogen, og han gav ordre til de, der var med ham på togterne, om kun at skyde, hvis det absolut sidste udvej, og i så fald ikke skyde på forfølgerne, men på deres heste. Curry, der i samtiden var kendt som en mand, der ikke beholdt sine revolvere i hylsteret, havde så meget respekt for Butch, at han også efterkom opfordringen, når han var på togt med denne. Blandt de, der var "on and off" medlemmer af The Wild Bunch, var ud over de allerede nævnte blandt andre Wilbur "Bub" Meeks, Will "Case" Carver, Ben "The Tall Texan" Kilpatrick, Walter "Wat the Watcher" Punteney, Tom "Peep" O'Day, Harry Tracy, Camilla "Deaf Charlie" Hanks, William Cruzan, Jess Linsley, James "Jim" Lowe, Matt Warner og Tom McCarthy. Nogle kilder hævder, at op mod 100 kriminelle fra tid til anden var medlemmer af banden, men mere realistisk er det, at antallet var mellem 25 og 40. De deltog dog aldrig samlet i noget kup. Jeg skal måske lige tilføje, at Butch Cassidy, der var mormon og vokset op i Utah, havde lovet aldrig at begå forbrydelser i sin hjemstat, og det løfte holdt han stort set. Også Matt Warner og enkelte andre bandemedlemmer var mormoner. Og så tilbage til Kid Curry.

Den 2. juni 1899 begik nogle medlemmer af The Wild Bunch et togrøveri mod et Union Pacific tog nær Wilcox, Wyoming. Efter røveriet blev de deltagende bandemedlemmer forfulgt af en styrke med sherif Joe Hazen i spidsen. Det kom til et skyderi, og Hazen blev dræbt. En sprængstofekspert identificerede senere, på opfordring fra Tom Horn, der på det tidspunkt arbejde for Pinkerton, Curry og Flat Nose, som morderne, men dette blev aldrig bekræftet fra anden side. Det er forsat et af de drab, der tillægges Kid Curry, men ingen ved faktisk hvem, der affyrede det dræbende skud. Bandemedlemmerne flygtede til Hole-InThe-Wall området i det nordlige Wyoming, der var kendt som tilholdssted for alskens skurke og banditter. På dette tidspunkt blev banden forfulgt at en kendt Pinkerton detektiv, Charles Siringo, som havde fået til opgave at fange Curry, men selv om han var kendt for at være frygtløs, ville/kunne han ikke forfølge dem ind til tilflugtsstedet, dertil var vejen for godt bevogtet. Den bjælkehytte, som banden brugte, er bevaret, og er i dag flyttet til Old Trail Town Museum i Cody i Wyoming.

Siringo ændrede sit navn til Charles Carter, og gjorde sig gode venner med Elfie Landusky, som på dette tidspunkt kaldte sig Elfie Curry. Han blev også gode venner med Lonnies ven, Jim Thornhill, og andre bekendte af Kid Curry, i håb om at en af disse ville afsløre Kids opholdssted. Det gjorde de imidlertid ikke, ikke mindst fordi de ikke kendte det, da Kid og andre fra banden var taget syd på til Utah, hvor de opholdt sig i et andet tilflugtssted, kaldet Robber's Roost, langt inde i en øde canyon ved en af Coloradoflodens bifloder. 

Kid Curry og Annie Rogers/Maude Williams/Della Moore fotograferet i et fotostudie i Nashville, Tennessee i 1902.

Nogen tid senere tog Butch Cassidy sammen med flere andre, heriblandt Kid Curry til New Mexico. I juli 1899 begik Kid Curry et togrøveri nær byen Folsom. Med ved denne lejlighed var Sam Ketchum, en bror til Black Jack Ketchum og Elzy Lay. Igen blev banden forfulgt af et eftersøgningshold ("posse"), og de blev indhentet ved Turkey Creek i Wyoming. Endnu engang kom det til en skudveksling. Sherif Ed Farr blev dræbt og hans vicesheriff Henry Love blev såret. Det samme gjorde Elzy Lay og Sam Ketchum. Både Love og Ketchum døde senere af deres sår. Senere samme år blev Elzy Lay fanget og idømt livsvarigt fængsel for skellige forbrydelser, blandt andet mord. Allerede i 1905 blev han imidlertid benådet af New Mexicos guvernør, muligvis efter bestikkelse. Efter at være blevet frigivet holdt han sig på den rigtige side af loven og begik ikke mere kriminalitet i resten af sit liv. Efter at Elzy Lay blev sat i fængsel, overtog Sundance Kid rollen som næstkommanderende hos Butch Cassidy.

Curry flygtede til San Antonio i Texas, hvor også Butch Cassidy var taget ned. Her slog de sig ned på Fannie Porters luksusbordel, et sted de ofte opsøgte. Ikke mindst Curry, som var var kendt for, at han ligesom i sin ungdom brændte overskuddet fra sine kup af på spiritus og prostituerede, ikke kun i Texas, men mange andre steder. Efter at han blev berømt, var det helt almindeligt, at prostituerede, som blev gravide, en erhvervsrisiko i en tid hvor antikonception ikke var i højsædet, udråbte Curry som far til deres børn. I alt blev Kid nævnt som far til mere end 85 børn, men det reelle tal var nok snarere fire eller fem. Mens bandemedlemmerne holdt sig skjult i bordellet, indledte Curry et forhold til den prostituerede Della Moore, også kendt som Annie Rogers og Maude Williams. Hvad, der var hendes virkelige navn, vides ikke med sikkerhed. Forholdet udviklede fra at være et forhold mellem en erhvervskvinde og en kunde, til at blive et romantisk forhold, som faktisk varede ved resten af Kid Currys liv, selv om de to ikke var sammen hele tiden.

Hævn, anholdelse, flugt og endeligt

I marts 1900 blev Kid Curry og Will Carver genkendt i byen St. Johns i Arizona, da de brugte pengesdler, som stammede fra togrøveriet i Wilcox den foregående sommer. Den lokale sherif, Edward Beeller, satte efter de to sammen med to vicesheriffer, Andrew Gibbons og Frank LeSauer. Da de endeligt indhentede Curry og Carver, blev de to vicesheriffer skudt. De to kriminelle fortsatte deres flugt til Alma i New Mexico, hvor Butch Cassidy og Elzy Lay ofte havde slappet af mellem kup ved at arbejde "legalt" på en ranch. Curry og Carver blev forfulgt af sherif George Scarborough og en kvægavler ved navn Walter Birchfield. Desværre for de to forfølgere opdagede Kid dem, og de to kriminelle lagde sig i baghold. Scarborough  blev dræbt mens Birchfield blev såret.

Nogle måneder senere ville Kid Curry gøre regnskabet op med de, der havde dræbt Lonnie og hans ven hans ven, Flat Nose Curry. Han kunne ikke "røre" de Pinkertondetektiver, som havde dræbt Lonnie, da han tilsyneladende ikke vidste, hvem de var, men han kunne hævne George. Han tog derfor til Moab i Utah, hvor han dræbte sherif John Tyler og hans vicesherif, Sam Jenkins. Der er to forskellige udlægninger af denne historie. Hvilken der er korrekt ved man ikke, så her kommer de begge i forkortet form.

I følge den første udlægning red Kid ind i byen, selv om han var efterlyst. Som man kender fra film (men sjældent fra virkeligheden, se artiklen Træk eller dø), kaldte han de to mænd ud på gaden og udfordrede dem til duel. De to lovhåndhævere trak først, men Curry var hurtigere og dræbte dem begge.

I følge den anden historie, havde sheriffen fået nys om, at Curry skjulte sig i bjergene uden for byen, hvor han afventede en lejlighed til at myrde sheriffen. En stor styrke blev samlet, og de tog ud for at fange USA's på det tidspunkt mest eftersøgte mand. Styrken splittede op, og Tyler og Jenkins kom til at ride sammen. På et tidspunkt fandt de spor af en lejr. Tyler sneg sig ind på lejren, tilkendegav hvem han var, og opfordrede Curry til at overgive sig. Det havde Kid svoret aldrig at gøre, så i stedet begyndte han at skyde. De to lovmænd løb tilbage til deres heste, måske for at hente rifler, måske for at stikke af, men endte med at blive skudt bagfra. Kid stak af, og da han nogle dage senere mødte to brødre ved navn Norman, skød han også dem, måske efter et spil poker. Sidstnævnte er to af de drab, som Kid tillægges, selv om mordene aldrig er blevet bekræftet, og ingen ved i dag, hvem de to brødre skulle have været, så det er formodentlig bare en af de historier, der blev fortalt om Kid, for at demonstrere, at han virkelig var en ondsindet morder.

Efter endt hævntogt vendte Kid tilbage til The Wild Bunch og i august 1900 overfaldt banden et tog, hvilket gav et udbytte på $ 55.000. Banden splittede som sædvanligt op, og Kid og Ben "The Tall Texan" Kilpatrick tog til Fort Worth i Texas.  Mens de to var i Texas, plyndrede Butch Cassidy, The Sundance Kid og Will Carver en bank i Winnemucca i Nevada, hvor udbyttet dog kun blev $ 2.000.

5 medlemmer af The Wild Bunch.
Siddende fra venstre: Harry "The Sundance Kid" Longabaugh, Ben "The Tall Texan" Kilpatrick og Robert Leroy "Butch Cassidy" Parker. Stående fra venstre: Will "Case" Carver og Harvey "Kid Curry" Logan.

Året efter mødtes adskillige bandemedlemmer i Fort Worth for at hygge sig sammen og fejre deres seneste succeser. Mens de var der, fik fem af bandemedlemmerne taget et gruppebillede i et fotostudie; det eneste billede, der på det tidspunkt eksisterede af bandemedlemmerne. Desværre fik Pinkertonbureauet adgang til billedet, og kort efter kunne de fem bandemedlemmer se deres portrætter på de efterlysningsplakater, der ellers havde været uden billeder. I april 1901 blev Will Carver dræbt, da han blev skudt af Sherif Elijah Briant fra et baghold nær Sonora, Texas. Det fik Kid Curry og flere andre bandemedlemmer til at tage nord på igen. Nær Wagner i Montana røvede gruppen et Union Pacific tog den 3. juli og slap af sted med over $ 60.000. Endnu engang splittede banden op efter røveriet og rejste i hver sin retning, Pinkertondetektiv Charles Siringo var stadig på jagt efter banden, men desværre for ham, det forkerte sted. Da røveriet blev begået i Montana, var han i Utah, nærmere bestemt i Circleville, hvor Butch Cassidy var vokset op, fordi han troede, at banden holdt sig skjult hos Butch's familie.

Kid Curry mente stadig, at han havde hævn til gode, så han opsøgte James Winters, som havde dræbt hans bror, Johnnie, fem år tidligere. Han skød og dræbte Winters, og blev så enig med sig selv om, at han hellere måtte rejse langt væk, så han besluttede sig for at bruge nogle af sine stjålne penge på en en rundtur i sydstaterne. Han tog først til Nashville i Tennessee. Her traf han sin kæreste, Annie Rogers, som han havde sendt bud efter. Desværre blev Annie Rogers kort efter arresteret for at bruge pengesedler, der stammede fra togrøveriet i Montana. Allerede inden arrestationen, havde Kid og Annie aftalt, at hun skulle forsøge at redde sig selv, hvis hun blev arresteret, selv om det betød, at hun skulle sladre om hans opholdssted. De vidste, begge at det alligevel kun var et spørgsmål om tid, før myndighederne ville finde frem til ham. Da Annie blev anholdt flygtede Kid til Knoxville, længere mod øst i Tennessee. Her blev han afsløret, da han kom i slagsmål i en saloon, men da politiet ville anholde ham, skød og dræbte han en politimand og undslap. Kort efter blev Kid fanget ved hjælp af en nymodens opfindelse, telefonen. Da han blev genkendt i en anden bar, ringede ejeren til politiet, uden at Kid opdagede det, og denne gang kunne han ikke flygte. Han kom gang for retten, men selv om han var efterlyst for 15 mord, var der ingen vidner, i hvert fald ingen, der ville stå frem, og heller ikke bank- og togrøverier havde man vidner til, så i stedet blev han anklaget for falskmøntneri, fordi han havde kopieret nogle af de stjålne sedler og forfalsket den underskrift, der var på disse. Kid Curry blev dømt til 20 års hårdt strafarbejde. Annie Rogers blev frikendt i Juni 1902 og blev sat på fri fod.

I december, dagen før at Kid skød politifolkene i Knoxville, blev også "The Tall Texan" Kilpatrick arresteret i St. Louis. Hans kæreste, Laura Bullion, havde på det tidspunkt allerede været anholdt en måned - også hun for at bruge forfalskede pengesedler. Kilpatrick blev idømt en fængselsstraf på 20 år, men blev løsladt i 1911, mens Laura Bullion slap med 5 år, hvoraf hun afsonede 3½. Muligvis havde Kilpatrick og Bullion før deres arrestation i St. Louis, mødtes med Kid og Annie i Nashville, men dette mødes kendes ikke fra officielle kilder. Kilpatrcik skulle nok være blevet i fængslet, for The Tall Texan blev dræbt efter et togrøveri i marts 1912. Bullion blev lovlydig efter sit fængselsophold og døde i Memphis i Tennessee i 1961 i en alder af 85 år. Bullion er faktisk selv en historie værd, og måske kommer den også en dag.

Annie Rogers vendte efter sin løsladelse tilbage til sit gamle erhverv som prostitueret, blandt andet i  Arkansas inden hun vendte tilbage til Fannie Porters bordel i Texas for en kort periode. Efter senere forlydende opgav hun prostitutionen for at blive skolelærer. Man mener, at hun døde omkring 1926, men da hun ret ofte skiftede navn, er det højst usikkert. Det er også muligt, at hun faktisk blev gift med Kid Curry under deres ophold i Nashville, så det billede, der blev taget af parret, faktisk var et bryllupsbillede, men der findes i så fald ingen dokumentation for ægteskabet.

Kid skulle afsone sin straf i statsfængslet i Columbus i Ohio, selv om blandt andre Pinkerton og andre lovhåndhævere advarede mod det, og mente, at man skulle finde et andet fængsel, fordi også The Tall Texan sad i Columbus, og to fra The Wild Bunch i samme fængsel ville være en dårlig ide. Også dette fængsel er lukket, og bygningerne er nedrevet, om end de var i funktion fra 1834 helt frem til 1984! Kid nåede imidlertid aldrig så langt, for den 27. juni 1903 undslap han fra fængslet i Knoxville, efter sigende efter at have bestukket en vagt, og han flygtede vest på. Hvor han opholdt sig det næste års tid er ikke klart, men muligvis i "røverreden" Robber's Roost i Utah, hvor han tidligere havde holdt sig skjult. Den 7. juni 1904 deltog han i et røveri mod et Denver og Rio Grande Railway tog nær byen Parachute i Colorado. Han var sammen med to ukendte mænd, som aldrig blev identificeret. Endnu engang blev de forfulgt og indhentet af en sheriftrop, og i skyderiet, der fulgte, blev Kid såret. Han bad de andre stikke af, så skulle han nok holde forfølgerne hen, og da de medskyldige var kommet væk, rettede han revolveren mod sin egen tinding og trykkede på aftrækkeren, Han ville ikke tilbage i fængslet. Harvey "Kid Curry" Logan blev 37 år.

Harvey "Kid Curry" Logan er begravet på Linwood Cemetery (også kendt som Pioneer Cemetery) i byen Glenwood Springs i Colorado, ikke langt fra det monument, der er rejst over John Henry "Doc" Holiday, der blev begravet på samme kirkegård i 1887. Undervejs blev Kid kendt som "The wildest of The Wild Bunch".

Var det faktisk Kid Curry, der døde ved Parachute i Colorado?

Et vedvarende rygte vil vide, at det ikke var Kid Curry, som begik selvmord ved Parachute. Han var i stedet flygtet til Sydamerika, hvor han havde sluttet sig til Butch Cassidy og The Sundance Kid i Argentina. De to havde allerede, da de selv flygtede, opfordret ham til at tage med, og Butch havde brugt som argument, at deres "Vilde Vesten" ikke længere eksisterede, men kun blev holdt i live af artikler i østkystens aviser. Med indførelsen af såvel fotografier som telefon (noget Curry selv oplevede i forbindelse med sin anholdelse i Knoxville), moderne politimetoder, registrering af numre på pengesedler i banker og under togtransporter, havde gjort det umuligt at fortsætte et liv som deres. Kid ville dog ikke med i første omgang, men måske havde han lyttet, eller måske var han blevet klog af skade, efter at en telefonsamtale havde ført til hans arrestation i Knoxville. I hvert fald er der mange, der mener, at det var en anden, der døde ved Parachute, og at Kid Curry slet ikke var involveret i det røveri. Den døde blev da også først identificeret som Tap Duncan, en cowboy, der havde arbejdet rundt omkring på lokale rancher. Man kan også konstatere, at det såkaldte "post mortem" foto, der blev offentliggjort efter skudepisoden, ikke den ligner den levende Kid specielt meget. Når han blev erklæret død, skyldes det at myndighederne, og ikke mindst Pinkertonbureauet, gerne ville lukke sagen om USA's mest eftersøgte mand.

Det væsentligste men ikke særligt overbevisende argument for, at det skulle være Kid Curry, kom fra Pinkertondetektiv Lowell Spence, som udtalte:

"Jeg mener, at det er betydningsfuldt, at vi aldrig hørte fra Harvey Logan igen. Logan eller Kids Curry, som jeg tror på, var den farligste mand i Vesten, tog sit liv i den kløft, fordi han ikke kunne overskue muligheden for at blive sendt i fængsel. Som han havde fortalt sine fangevogtere og sin forsvarer i Knoxville, ville han hellere dø end tilbringe lang tid i fængsel."

Det sidste er korrekt. Under fængselsopholdet i Knoxville blev Curry syg, han holdt op med at holde sig i form, og psykisk blev han mere og mere indesluttet. men det afholdt ham altså ikke fra at flygte fra fængslet. Der kan imidlertid være andre grunde til, at man aldrig hørte mere til Kid Curry, fx at han var flygtet til udlandet.

Efter sin flugt skjulte han sig i bjergene i Tennessee, i et område kaldet Jeffrey's Hell omkring 40 miles syd for Knoxville, som navnet antyder et ganske barsk område. De lokale, der mødte ham på vej ind i området, udstyret med kun det tøj han gik og stod i, udtæret og kun med en lille pose proviant, mente, at det ville han aldrig overleve. Til foråret ville man finde hans afpillede knogler. Sådan gik det imidlertid ikke. Nogle måneder senere dukkede han op i Denver Colorado med en taske fyldt med penge, og derefter hørte man ikke noget til ham før det påståede selvmord i Parachute. Her kunne han godt have brugt penge på at rejse til Sydamerika.

Pinkertondetektiven Charles Siringo, der havde været på sporet af The Wild Bunch og ikke mindst Kid Curry i mange år, var så overbevist om, at der var tale om, at en forkert mand var blevet identificeret som Kid Curry, at han sagde sit job hos detektivbureauet op i protest.

Der er i øvrigt lige så vedholdende rygter om, at Butch Cassidy og Sundance Kid ikke blev dræbt i Bolivia, men at politiet dræbte nogle andre, identificerede dem som Butch og Sundance, hvorefter de to vendte hjem til USA, hvor de levede stille og fredeligt resten af deres liv. Cassidy skulle i følge hans søster, Lula Parker Betenson, være død i 1937, 71 år gammel. Lula Betenson døde selv i 1980, men var flere gange blevet interviewet. Hun ville ikke afsløre hvor Cassidy var begravet, for "de har forfulgt ham hele hans liv, nu skal han have lov til at hvile i fred." Siden han vendte tilbage fra Sydamerika i 1920'erne, skulle han have boet under falsk navn i Circleville i Utah, den by, han oprindeligt kom fra, hvor mange kendte ham, men ingen ville afsløre ham.

Sundance Kid skulle efter sin hjemkomst have slået sig ned i den lille by Duchesne i Utah, hvor han levede under navnet William Long til sin død i 1936, 73 år gammel, men der er også historier om, at han slog sig ned i San Francisco. Longs lig blev gravet op i 2008, men der kunne ikke konstateres sammenfald mellem Longs DNA og så DNA fra en fjern slægtning af Sundance Kid. Da de to mænd som politiet dræbte i Bolivia, er begravet i unavngivne grave, er forholdsvis mange lig blevet gravet op ¨på den lokale kirkegård og fået analyseret deres DNA, ikke mindst af retsantropologen Clyde Snow, men heller ikke nogen af de opgravede lig har haft DNA til fælles med hverken Butch eller Sundance. Så måske overlevede både Butch, Sundance og Kid Curry, og vendte senere tilbage til USA?

Diverse

Alle der kendte ham, var enige om at Curry var af middelhøjde, spinkel af bygning og havde melankolske, brune øjne, men ellers eksisterer der ikke mange beskrivelser

Af hele the Wild Buch, inklusive Butch Cassidy selv, var Kid Curry den, der havde den største dusør på sit hoved.

Kid Curry var hurtig på aftrækkeren, men også hurtig til at trække. Han pralede ikke selv af sine evner, men andre fortalte om ham, at hvis han holdt en mønt ud i strakt arm, og slap den, kunne han nå at trække sin revolver og affyre fem skud før mønten ramte jorden. Dette er ikke særligt sandsynligt og de kendte Mythbusters har afprøvet historien. Uden dog at kunne afvise den med sikkerhed, kom de frem til en konklusion om, at det næppe var praktisk muligt, at trække så hurtigt. Vidner til de politidrab han begik i Knoxville fortalte dog, at først da skyderiet var overstået, opdagede de, at han havde sin seksløber i hånden. Skuddene var kommet så hurtigt, at de var sikre på, at han havde skudt gennem lommen på sin jakke, men da denne blev undersøgt, var der ingen skudhuller i den.

Kid Curry var en damernes mand. Han omgav sig ofte med kvinder, især når han "hvilede ud" efter et kup, og de var ikke alle prostituerede. Mens han sad fængslet i Knoxville, blev fængslet bestormet af kvinder, der kom med blomster, og som ville have vagterne til at overbringe kærlighedsbreve og gaver til ham. Til sidst var hans celle så fyldt med gaver, at sheriffen forbød ham at modtage flere. Da han flygtede fra fængslet fik han tilsyneladende hjælp af Catherine Cross, "en kvinde af god familie", som senere blev myrdet af en drukkenbolt, fordi hun sang en sang om Kid og hans oplevelser.

Som nævnt var han efterlyst for 15 mord, mens offentligheden mente at han havde dræbt dobbelt så mange. Moderne historikere sætter dog tallet til mellem 9 og 11, hvoraf kun to var "civile", resten var ordenshåndhævere.

De mere end 85 børn han blev udlagt som far til, blev kendt som "Curry Kids", og mange efterkommer af disse lever stadig i Texas.

Afslutning

Kid Curry er ofte blevet beskrevet som en koldblodig og hensynsløs morder uden medlidenhed eller samvittighed, og ikke særligt intelligent. Dette er imidlertid en noget overfladisk betragtning.

Der er ingen tvivl om at Kid kunne være livsfarlig, hvis man kom ham på tværs. Han havde et hidsigt temperament, hvis han følte sig generet, hvilket ikke blev mindre, når han drak alkohol, hvilket han ofte gjorde. Han gik imidlertid ikke rundt og skød folk på må og få, bare fordi han havde lyst, og de, der kendte ham, karakteriserede ham som en blid og mild person, når han ikke blev generet, ikke mindst når han var fuld. I så fald kunne han blive voldsom. Selv om Butch Cassidy var mod vold og skyderi, accepterede han Curry, og inviterede ham endda med til Sydamerika, da Cassidy og Sundance Kid tog derned med Sundance's kæreste, Etta Place i februar 1901. Det ville han næppe have gjort, hvis Kid Curry havde været en sindsyg morder. Faktisk dræbte Kid kun to personer, der ikke var lovhåndhævere. Den første var Powell Landusky, og det var i selvforsvar, den anden var James Winter, som hævn for Winters drab af broderen Johnnie. Man kan sige at Curry var hævngerrig. Det var også som hævn for drabet på hans ven, Flat Nose Curry, at han dræbte to lovhåndhævere i Moab. Og han kunne generelt ikke lide lovens håndhævere og skød flere af disse, selv om det reelle antal nok aldrig bliver kendt. Der var en tilbøjelighed i samtiden til, hvis en sherif blev dræbt under en aktion, hvor Curry havde været med på den anden side, at tillægge denne drabet, selv om man ikke vidste, hvem der havde gjort det. Han havde et venskabeligt forhold til alle de, han samarbejdede med undervejs på sin kriminelle løbebane. Hans forhold til Annie Rogers var også kærligt og holdt i flere år, og hun rejste faktisk rundt for at opsøge stedet, hvor han holdt til. Hun udtalte efter hans død: "Han var et fint menneske, som aldrig talte grimt eller vredt til mig."

Var han uintelligent? Næppe. Han var faktisk en god planlægger af diverse røverier, ikke mindst togrøverier. Faktisk var hans planlægning lige så god, som den Butch Cassidy stod for. Problemet var bare, at han ikke var så god til at planlægge, hvad der skulle ske efter røveriet, hvordan man skulle slippe væk, hvor man skulle tage hen og så videre,  men her var han faktisk ikke så meget anderledes end andre banditter, selv Butch Cassidy og Elzy Lay, der ellers blev regnet for fremragende planlæggere, kom ofte i problemer efter et kup. Forfatteren Mark Smokov, der har skrevet en Curry biografi, konkluderer da også, at Curry var den faktiske organisator af de togrøverier The Wild Bunch gennemførte, mens Cassidy og Lay (senere Sundance) tog sig af planlægningen af bankrøverierne. Så uintelligent var han næppe. Han skulle bare ikke være leder, og hans tid som sådan var da også ganske kort.