Ændre PowerPoints standardskabelon

I artiklen Skabeloner og Diasmasters under How to, forklarer jeg, hvordan man kan lave sine egne skabeloner med præcis det udseende, man ønsker, eller i hvert fald det man ønsker inden for PowerPoints muligheder. Har man lavet en sådan skabelon, vil man af og til gerne have denne til at være standardskabelon i PowerPoint, så det er den skabelon, der åbnes som standard, når man starter PowerPoint og ikke den "tomme" skabelon, som PowerPoint normalt åbner med.

Inden man gør det, kan det i ældre versioner af PowerPoint være en god idé at lave en back-up af den tomme, hvide skabelon, hvis man senere skulle få brug for at retablere denne. Åbn en helt tom præsentation. Vælg Gem som. Kald fx filen GammelTom. Som filtype vælges PowerPoint Skabelon - det sætter automatisk filtypen til potx. Gem som vil nu foreslå en mappe, og skabelonen SKAL gemmes i denne. Hvor denne mappe er placeret kan variere en del afhængig af installationen, men to eksempler er C:\Documents and Settings\userid\Application Data\Microsoft Office\Skabeloner (userid er brugerens userid, fx Jan) eller c:\Brugere\userid\AppData\Roaming\Microsoft\Templates, under alle omstændigheder en lang sti. Men Gem som kender den :-).

Lav så din nye skabelon, som den skal se ud, med de ændringer, der skal laves på masteren/masterne, se ovenstående link. Når skabelonen er klar, skal den gemmes som en skabelon på samme måde som nævnt. Skabelonen SKAL have filnavnet blank.potx (filtypen sættes automatisk, når der vælges at gemme som Skabelon, så nøjes med at skrive filnavnet). Afslut PowerPoint og genstart programmet. Nu skulle PowerPoint åbne med den "hjemmelavede" skabelon og ikke en tom.

Vil man gendanne til den oprindelige opsætning i en nyere version, kan man finde blank.potx i den relevante mappe og slette den (eller evt. omdøbe den til noget andet, hvis man vil bevare den som skabelon, men bare ikke vil bruge den som standard).

- Tilbage til PowerPoint -