"Vidste du det" - 2019

Dette er et arkiv over mine opdateringer af unødvendig paratviden; eventuelle billeder vises ikke her. De nyeste opdateringer tilføjes først i arkivet.

Vidste du det 2015
Vidste du det 2016
Vidste du det 2017
Vidste du det 2018

16-6-19
At  Theodor Roosevelt, kaldte danskeren Jacob Riis "den bedste amerikaner, jeg nogensinde har kendt"?
Jacob August Riis, der var født i Ribe og emigrerede til USA i 1870, var uddannet som tømrer. Efter at være kommet til USA rejste han rundt i landet, hvor han ernærede sig ved forskellige småjobs. I den periode lærte han med egne ord "den anden side" at kende, altså den negative side af USA. Da han slog sig ned i New York fik han job på en avis, South Brooklyn News, som han endte med at købe - og sælge igen, så han kunne skaffe penge nok til at rejse tilbage til Danmark og gifte sig, inden han igen vendte tilbage til USA.

Her fik han job på avisen New York Tribune og som journalist og fotograf på denne avis, dokumenterede han New Yorks slum og han skrev flere bøger om samme emne, blandt andet "How The Other Half Lives".  Gennem sit arbejde satte han en ny dagsorden for det sociale arbejde i New York City, og i 1901 skrev han sin selvbiografi, "The Making of an American", den eneste af hans bøger, som er oversat til dansk.

Theodor Roosevelt kontaktede Riis i 1895, efter at være blevet påvirket af Riis' sans for retfærdighed, og de to blev venner - et venskab, der varede til Riis' død i 1914. Riis skrev også en kampagnebiografi om Roosevelt, da denne stillede op til præsidentvalget i 1901. Efter at være blevet præsident udtalte Roosevelt: ""Jacob Riis, whom I am tempted to call the best American I ever knew, although he was already a young man when he came hither from Denmark" og i en tribut til Riis skrev han, at Jacob A. Riis is "the most useful citizen of New York"

Efter sin død blev Riis stort set glemt, men i 1947 arrangerede en russisk immigrant og fotograf, Alexander Allan, som havde opsporet Riis's fotografiske plader, en udstilling på Museum of the City of New York og Riis kom tilbage i søgelyset.  I dag regnes Riis sammen med amerikaneren Lewis Hine som de første dokumentarfotografer, og han regnes som den mest betydelige danske fotograf.

Flere steder i New York og andre byer er opkaldt efter Riis, bl.a. Jacob Riis Park i Queens, Jacob Riis Houses på Manhattan og Riis Park i Chicago


9-6-19
At skoven La Forêt de Soignes i Belgien ligger i alle tre belgiske regioner?
Belgien er opdelt i tre selvstændige regioner. Mod nord ligger Flandern og mod syd Vallonien. I den sydlige del af Flandern ligger Region Bruxelles, som udgør en selvstændig region. Skoven La Forêt de Soignes  (på flamsk: Zoniënwoud) ligger i den sydøstlige udkant af Bruxelles. Skoven, der har en udstrækning på knap 4.500 hektar (godt halvt så stor som Rold Skov), omfatter områder i alle tre regioner. I Flandern er det dele af kommunerne Sint-Genesius-Rode, Hoeilaart, Overijse og Tervuren, I Vallonien La Hulpe og Waterloo og i Region Bruxelles af Uccle, Watermael-Boitsfort, Auderghem, and Woluwe-Saint-Pierre.

Skoven er et UNESCO World Heritage Site. Den er resterne af den såkaldte Silva Carbonaria, en skov af ege- og bøgetræer der i jernalderen og helt op til den tidlige middelalder, dannede en naturlig grænse mellem Vallonien og Flandern. Også i dag er eg og bøg de to dominerende træer i skoven, hvor der tidligere levede såvel bjørne som ulve. Indtil 2007 mente man, at vildsvinet var forsvundet fra skoven omkring 1957, men i 2007 blev der igen fundet vildsvin i skoven, som også er hjemsted for adskillige arter af flagermus, hvoraf mindst fem er truede arter. Skoven er på grund af flagermusene beskyttet som et Natura 2000 område.

Efter Slaget ved Waterloo i 1815 fik Hertugen af Wellington rettighederne til en stor del af skoven; selv efter Belgiens selvstændighed i 1830 modtager den nuværende Hertug af Wellington, Arthur Charles Valerian Wellesley, pæne indtægter (omkring 1 million kroner årligt) fra skoven.


2-6-19
At bagerens "kringlesymbol" i virkeligheden er en pretzel?
En pretzel er et bagværk, der sandsynligvis stammer tilbage fra de gamle keltere. Mange myter vil vide, at facoen på en pretzel, er et kristent symbol, men det er ikke korrekt. Selv om det ikke vides med sikkerhed, mener de fleste moderne forskere, at faconen på en sådan pretzel (kringlen) kan føres tilbage til menneskeofringer til den keltiske vandguddom, Sirona. De tre huller i kringlen skulle såldes symbolisere de tre løkken der blev brugt, når de tre mennesker, som et offer bestod af, skulle hænges.

De første, der begyndte at bruge pretslen som symbol, var bagere i det sydlige Tyskland helt tilbage i det tolvte århundrede, måske endda tidligere. I den kristne kirke, ville man gerne af med "hedenskabet" og derfor tillagde man bagværket kristne værdier. Dejen bestod kun af mel og vand, og den kunne derfor tilberedes og  spises i fasten, hvor næsten alt andet var forbudt at indtage. Formen kunne hentyde til arme korslagte over brystet som  i bøn. Efterhånden udviklede flere skikke sig, så man forbandt pretzels med både faste og påske. Til påske gemte man pretzels rundt omkring på samme måde som man i dag i nogle lande gemmer æg.

Mere praktisk gjorde hullerne i pretzels det mnuligt foir bagerne at hænge mange af dem på en stand i forbindelse med markeder mm. I dag findes pretzels i mange andre former end den kringleformede, og hvor de oprindeligt typisk var krydrede med salt, og skulle og skal spises kort efter at de var bagt, findes de i dag med mange forskellige smage, og ligeledes i en hårdtbagt variant, der typisk anvendes som snacks ((vores hjemlige saltstænger er et eksempel på snack  pretzels). Disse hårde pretzels blev opfundet i USA omkring 1850 og det første kommercielle bageri var Sturgis, der åbnede i Lititz i Pennsylvania i 1861. De hårde pretzels bages ofte med surdej, og da de ikke indeholder hverken fedt eller sukker (bortset fra det, der kan være i smagstilsætninger så som kanelsukker, chokolade, honning osv.), regnes de ofte som mere sunde end andre snacks.


26-5-19
At Glostrup formodentlig er opstået som en udflytterlandsby fra Hvissinge?
Glostrup stammer mest sandsynligt fra omkring 1150, men omtales første gang omkring 1190 som Glostorp, og da torp netop er en udflytterlandsby, og Glo er personnavn (måske Glob), er det formodentlig den første person, der har slået sig ned i området. Denne person behøver ikke nødvendigvis at have boet i Hvissinge, men det sandsynligt, da Hvissinge lå tæt på, pg er neget ældre end Glostrup.

Hvissinge er grundlagt helt tilbage i jernalderen, og helt frem til 2010 var det officielle navn faktisk Hvessinge, selv om landsbyen lokalt havde været kaldt Hvissinge i årevis, og navnet havde været brugt på skilte siden 70'erne. Stavemåden Hvissinge blev dog først autoriseret af Stednavneudvalget under Kulturministeriet i marts 2010. Navnets betydning er ikke sikker, men kommer måske fra beboerne, som blev kaldt "hvassinger", hvilket kan betyde, at der var tale om "hårde" (eller hvasse) personer, der boede deromkring. Det er dog også foreslået oversat til "folk, der bor ved mosen".


19-5-19
At verdens længste runeindskrift forekommer på den såkaldte Röksten?
Rökstenen findes ved Rök kirke i Östergötland i det sydlige Sverige, knap 40 km nordøst for Gränna ved Vätter eller i luftlinje ca. 30 km syd for Motala. Stenen er fyldt med runer på alle sider, ca. 760 i alt, hvilket gør det til den længste, kendte runeindskrift. Selve stgenen et næsten fire meter høj og mere end en meter bred. Stenen har sit efter bebyggelsen, hvor den blev fundet, men det sandsynligt at bebyggelsen har sit navn fra stenen,. Rök kommer fra det nordiske rauk, der kan betyde spids genstand.

Det menes at stenen blev opstillet i den første halvdel af 800-tallet. Dette formodes på grund af det sprog, der er anvendt på stenen, en slags "urnordisk", som taltes på denne tid. Dette bekræftes også af en del af indskriften, der hævder at østgoterkongen Teoderik den Store, var død for "ni menneskealdre siden". Teoderik døde i 525, så hvis en menneske alder sættes til ca. 33 år, skulle stenen være rejst omkring 820. Det meste af indskriften er ristet med den yngre Fuþark, som kun har 16 tegn i modsætning til den ældre Fuþark, som indeholdt 24 tegn og som mindre dele af indskriften er ristet med, hvilket tyder på overgangsperioden mellem de to skriftsystemer, som netop antages at have slået igennem omkring år 800. Den kan dog være ældre, da udviklingen fra 24 til 16 tegn ikke skete på en gang, men begyndte allerede omkring år 500. Dettre støttes af de forskere, der ikke er enige i, at stenen omtaler Teoderik den Store, men at den omtalte Teoderik var en høvding over Reidgoterne, og det vil flytte tiden tilbage til det sjette århundrede.

Hvad teksten på stenen betyder er usikkert. Der refereres til flere konger, blandt den omtalte Teoderik. Et par linjer på stenen er skrev et i to forskellige "kodeskrifter", hvor de anvendte tegn ikke giver mening, men hvis man forskyder alle tegn en enkelt position eller flere, giver den mening. Der er også gjort andre forsøg på at gøre teksten vanskelig at læse, blandt andet ved brug af såkaldte isruner og kvistruner. Der er derfor flere fortolkninger af teksten, selv om enkelte linjer er ganske klare:

"Til minde om Vämod står disse runer. Men Varin skrev dem, faderen, til minde om den døde søn"

senere

"Den gang herskede Teoderik, den dristige, søkrigernes høvding over Reidhavets kyst"

og så fremdeles.

Sprog og runeforskere er altså ikke enige om fortolkningen af teksten, men der er en vis overbevisning om, at den omhandler elementer fra den nordiske mytologi, som siden er gået tabt, fx at stenen skulle indeholde elementer fra Vølsunga Saga.


12-5-19
At Australiens mest succesrige atlet har vundet VM titlen 21 år i træk?
21 verdensmesterskaber i træk er blandt de rekorder, australske David Foster kan prale af. I alt har han vundet mere end 1.000 forskellige titler. Blandt andet har han vundet titlet i to-håndssavning med 600 mm sav 11 gange i træk med sin far, George Foster, og derefter 10 gange med sin bror, Peter. I 2000 tabte de titlen, men tilbageerobrede den året efter, hvorefter Peter stoppede, og Davis saver nu med sin søn Stephen. Herudover har David ni gange i træk vundet titlen som Australia's Axeman of the Year.

Jeg ved ikke om sportsgrenen dyrkes i Danmark og har et dansk navn. Den dyrkes imidlertid i både Sverige og Norge, hvor den kaldes henholdsvis "Timmersport" og "Tømmersport". På engelsk kaldes den simpelthen "woodchopping".


5-5-19
At den eneste , der har optrådt som med-forsanger på et nummer med The Beatles uden at være medlem af gruppen, er Yoko Ono?
I 1968 indspillede The Beatles dobbeltalbummet af samme navn "The Beatles", nok bedre kendt som "The White Album". Her forekom nummeret The Continuing Story of Bungalow Bill, hvor Ono medvirkede. Verset, hvor hun synger med, lyder

The children asked him if to kill was not a sin
"Not when he looked so fierce", his mummy butted in
If looks could kill it would have been us instead of him
All the children sing

Hey, Bungalow Bill
What did you kill, Bungalow Bill?
Hey, Bungalow Bill
What did you kill, Bungalow Bill?

og det er faktisk kun den del af teksten, der er anført med kursiv, som hun sang helt solo i sangen, hvor ellers alle fire "beatler" sang for undervejs. Ud over Yoko Ono medvirkede Ringo Starrs daværende hustru, Maureen Starkey, som korsanger på nummeret.

PS! Som kuriosum kan jeg nævne at Paul McCartneys nummer Little Willow er skrevet som en hyldest til Maureen Starkey Tigrett (fra hendes andet ægteskab) efter at hun døde af leukæmi i 1994.


28-4-19
At begrebet "proof" om  alkoholstyrke stammer fra den engelske flåde, selv om det i dag stort set kun anvendes i USA?
I Europa og de fleste vandre steder i verden måles alkoholstyrken i spiritus i volumenprocent (vol); altså hvor stor en del af væsken, der udgøres af ren alkohol målt i procent. Når en flaske snaps derfor angives at være på 40 % vil, betyder det at alkoholindholdet i en 3/4 flaske er 3 dl. I USA måler man derimod i enheden "proof", som i dag er defineret til at være præcis det dobbelte af volumenprocenten. Når en whisky angives til at være 100 proof, vil den altså være på 50 % vol.

Sådan har det imidlertid ikke altid været. Oprindeligt var proof 1,821 gange volumenprocenten, så fx en flaske cognac på 42 % vol ville svare til 76,5 proof. Når man havde dette lidt sære mål, skyldes det enhedens oprindelse. I 1600-tallets England blev spiritus belagt med skat efter alkoholindhold, på samme måde i øvrigt som i Danmark i dag. Dengang havde man imidlertid ikke en præcis måde at måle alkoholindholdet på. Man havde derfor kun to forskellige skattesatser.

Metoden man brugte stammede fra flåden, hvor man udskænkede rom til besætningen på en daglig basis. Man hældte rommen på en kugle af krudt og satte ild til. Hvis krudtet stadig kunne brænde, betød det at rommen indeholdt mere end ca. 57 % alkohol, da væsken ellers ville forhindre krudtet i at antænde. Rom med denne styrke blev beskattet med en højere sats end rom med en lavere styrke.

Nu skulle man så tro, at proof, der jo betyder "sikker", blev brugt om rom med den lavere alkoholstyrke, men det var ikke tilfældet. Faktisk blev rom med netop denne alkoholstyrke (eller højere, man kendte jo ikke styrken præcis), kaldt for 100 procent proof. Historien fortæller, at dette skyldtes at man anså den for "sikker" at udskænke til mandskabet, for hvis rommen var for svag, ville de blive utilfredse, hvilket kunne føre til nedsat arbejdsindsats og i værste fald til oprør.

Først i 1813 blev der opfundet en mere sikker måde til at måle alkoholindholdet i væsker på ved hjælpe af vægtfylde, men helt frem til 1980 brugte man stadig proof i Storbritannien, og enheden anvendes altså fortsat i USA.


14-4-19 og 21-4-19
Ingen opdatering grundet rejse.


7-4-19
At svaret på hvad meningen med livet er, er 42?
I bogen Hitchhikers Guide to the Galaxy af Douglas Adams (dansk: Håndbog for galakseblaffere) jar en stor og særdeles avanceret computer, Deep Thought, som på spørgsmålet om meningen med livet, svarede 42! Senere lærer man at Jorden vazr et forsøg på at bygge en endnu mere avanceret computer, der kunne stille det spørgsmål, som 42 var svaret på.

Faktisk er 42 et genialt, og ikke bare fjollet, svar. I ASCII tegnsættet (American Standard Code for Information Interchange (et tegnsæt som  definerer alle tegn, som en computer kan bruge, ved tal. I dette tegnsæt svarer 42 til en asterisk (*), som i søgninger kan erstatte alle andre tegn. Fx vil J*n kunne returnere Jensen, Jønsson, Johansen, Jacobsen, Jon og så videre. Så når svaret spørgsmålet om livets mening er 42, kan det altså oversættes til:

Spørgsmål: "Hvad er livets mening".
Svar: "Alt, hvad du ønsker. meningen skal være".


31-3-19
Ingen opdatering grundet rejse


24-3-19
At Oasis Bordello Museum i Wallace, Idaho var et fungerende bordel helt frem til 1988?
Den lille - tidligere sølvmineby - Wallace i det nordlige Idaho, er nok mest kendt for et kloakdæksel, der meddeler at dette er universets crntrum. Imidlertid har byen også et bordelmuseum, Oasis Bordello Museum. Helt frem til 1988 var dette et fungerende bordel, med fdlere damer og en blomstrende forretning. I 1988 fik de arbejdende kvinder imidlerti nys om, at FBI planlagde et besøg på bordellet (ikke firretningsøjemed,. i hvert fald ikek den slags forretning, som damerne gav sig af med), så de pakkede sammen og forlod såvel bordel som by.

Da de forlod stedet efterlod de de fleste af deres ejendele, inklusive snavset service i vasken, tøj, makeup, hjælpemidler osv. Det er disse genstande, der i dag udgør museet, hvor man også kan se et skilt med priserne for diverse ydelser, foruden varigheden af disse, samt en samling a minuture, der kunne tilkendegive når en kundes tid udløb.

Oprindeligt var der fem bordeller i byen, men Oasis var det sidste, der var tilbage, da de andre lukkede omkring 1973. I 1993 blev bygningen købt af en kvinde, der altså besluttede at indrette huset som museum. Om hun var en af de tidligere ansatte melder historien desværre ikke noget om.

Wallace, der ligger lige ved Interstate Highway 90 blev i øvrigt brugt som kulisse i katastrofefilmen Dante's Peak, men det havde ikke noget med bordellet at gøre.


17-3-19
At Ertholmene er Danmarks eneste skærgård?
Ertholmene er en øgruppe nordøst for Bornholm. Den tæller de to beboede øer, Christiansø og Frederiksø, der er forbundet med en gangbro. her er der - populært sagt - bygget bro over Østersøen. Der bor godt 80 mennesker på de to beboede øer, der direkte hører under Forsvarsministeriet og altså ikke er en del af en kommune.

Udover de to beboede øer findes en række ubeboede holme og skær (deraf skærgårdsbetegnelsen), hvoraf Græsholm er den største - og den næsttørste ø i øgruppen efter Christiansø. Græsholm er udlagt som fuglereservat og er hjemsted for en stor koloni af alke. På øen finder man også kolonier af lomvier og sølvmåger.Også Lilleø er en del af et fuglebeskyttelsesområde men i modsætning til Græsholm, er der adgang til øen, på visse tidspunkter af året.

Udover disse øer omfatter Ertholmene Høgebur, der kun er synligt ved lavvande, Tyveskær, Vesterskær og Tat. Sidstnævnte er omgivet at 10 meget små skær med navne som Loen, Kalven og Firken. På Tat findes en bestand af gråsæler, der har holdt til på øen i omkring 10 år.

Endelig omfatter øgruppen nogle små skær kaldet Østerskær, der er Danmarks østligste punkt beliggende ca. 300 m øst for Christiansø.


10-3-19
At der blev brudt kalk i Karlstrup Kalkgrav frem til 1975?
Karlstrup Kalkgrav ligger i Solrød Kommune omkring 30 km sydvest for Københavns centrum. Kalkgraven ligger umiddelbart uden for Karlstrup Landsby, og på det 30 hektar store område, begyndte man at bryde kalk allerede i 1843. Kalkgraven blev efterhånden overtaget af cementvirksomheden Aalborg Portland, som opgav brydningen i 1975. Siden har området været udlagt som rekreativt område og indgår som en del af Karlstrup Skov.

I kalkgraven ligge en 14 m dyb sø, der regnes som den klareste sø på Sjælland. For at holde en konstant vandstand i søen på fire meter under niveauet i Køge Bugt, pumpes årligt ca. 600.000 m3 vand ud i bugten.


3-3-19
At 2007 var første gang de samme to hold spillede finale i Major League Soccer, som året før?
Finalen i Major League Soccer (MLS) i 2007 blev spillet mellem New England Revolution og Houston Dynamo, Dynamos vandt finalen 2-1. De samme to hold havde mødt hinanden i finalen i 2006, og det var første gang i turneringens historie, at de samme to hold spillede finale to år i træk. Dynamos havde også vundet året før. Til gengæld var det 3. gang i træk at Revolution tabte finalen.  Finalen i 2007 lev spillet på Robert F. Kennedy Memorial Stadium i Washington DC under overværelse af knap 40.000 tilskuere.

Det første hold, som vand to år i træk (men over forskellige modstandere) var D.C. United, der vandt i 1996 og 1997 over henholdsvis LA Galaxy og Colorado Rapids.

Den seneste finale i 2018 blev vunder af Atlanta United FC over Portland Timbers.


24-2-19
At selv om præriemågen har hjemme på det amerikanske kontinent er den også observeret i Danmark?
Præriemågen, eller som den kaldes på engelsk Franklin's Gull, hører hjemme på det amerikanske kontingent. Mågen yngler i de centrale canadiske provinser og i det nordligste centrale stater i USA. Om vinteren trækker den syd på og overvintrer i Argentina, Chile og Peru og også i Caribien, men den er også observeret i Danmark fra 2005. Den er sandsynligvis "blæst" til Danmark af de vindsystemer der følger en tropisk orkan i Caribien, og den er observeret sammen med hættemåger, som den da også ligner.

Der er tale om en lille måge på kun mellem 32 og 36 cm fra næb til halespids. Første del af det latinske navn, Leucophaeus pipixcan, kommer fra oldgræsk leukos, "hvid" og phaios, "mørkladen", og anden del af navnet kommer fra nahuatl sproget (også kaldet aztekisk), som tales af nogle stammer af oprindelige beboere i Mexico, og er simpelthen en betegnelse for små måger.


17-2-19
At 2. februar var det kyndelmisse, for den dag var den halve vinter gået?
Den 2. februar fejrede man i den kristne verden Kyndelmisse, som ikke længere er en helligdag i Danmark. Det var en af de helligdage, der blev afskaffet ved Helligdagsreformen i 1770. Navnet kommer fra latin, "missa candelarum", "lysmesse", og det, der fejres er, at nu er halvdelen af vinteren gået i hvert fald pr. definition. Dagen kaldtes også "kermesse" eller "kørmesse" og i Danmark blev navnet forvansket til Kjørmes Knud, efter "Kyndelsmisses Knude, som var en indikation af, at denne dag ofte var meget kold.

Kyndelmisse kendes fra Steen Steensen Blichers sang, "Det er hvidt derude", hvor det i første vers hedder:

"Det er hvidt herude,
kyndelmisse slår sin knude
overmåde hvas og hård,
hvidt forneden, hvidt foroven,
pudret tykt står træ i skoven
som udi min abildgård.
"

Udtrykket "Kjørmes Knud" kendes fra sangen "Sneflokke kommer vrimlende" af Jeppe Aakjær, hvor sidste vers lyder:

"Og Gammelmor i Klokkerne
med Huen og Graalokkerne,
hun haler op i Sokkerne
og ser forsagt derud,
for nu er Kaalen liggende,
og nu staar Tjørnen stikkende
og spidder Sne paa Piggene,
og nu kom Kjørmes-Knud!
"


10-2-19
Ingen opdatering grundt arbejde


3-2-19
At den tyske komponist Felix Mendelsohnville være blevet 210 år den 3. februar 2019?
Jakob Ludwig Felix Mendelsohn Bartoldy, bedre kendt som Felix Mendelsoh, blev født den 3. februar 1809 i Hamborg i Tyskland. Da han blev født, var der ingen, der vidste, at han ville blive en berømt komponist. Mendelsohns far var bankmand, og hans bedstefar var filosoffen Moses Mendelshon, som vazr død allerede i 1786, mange år før Felix kom til verden. Hans mor var søster til diplomaten Jacob Salomon Bartoldy. Ikke just familieforhold, der pegede på musikken som levevej. Felix var oprindeligt født som jøde, mens hans forældre forkastede den jødiske tro og de og familiens børn blev døbt i den reformerte kristne kirke.

Først da han var seks år gammel begyndte han at få¨klaverundervisning, og undervejs blev Mendelsohn interesseret i Bach og barokmusikken. Men det var først senere. Han gav sin første offentlige koncert, da han var ni år gammel, og nogenlunde samtidigt begyndte han at komponere. Men nok om det.

Mendelsohn komponerede adskillige værker, og oplevede (hvis han altså ikke havde vøret død i næsten 100 år - han døde allerede i 1847) at blive forbudt under nazistyret i Tyskland på grund af sin jødiske oprindelse, selv om familien altså havde skift tro kort efter at Felix blev født - og han var fx aldrig blevet omskåret - men sådan kan det gå, når fanatikere kommer til fadet.

Mendelsohn havde dog også kritikere, som kritiserede hans musik af andre årsager, fx skuespilforfatteren og aktivisten, Bernard Shaw, der klagede over "hans konventionelle sentimentalitet og hans foragtelige oratorie-falbyden". Wilfrid Mellers, engelsk musikkritiker og selv komponist klagede over  hans "falske religiøsitet, som afspejler et element af ubevidst humbug i vores moral". Der var dog også positiv kritik, som fx den italienske pianist og komponist Ferruccio Busoni (som var døbt med den imponerende navn Ferruccio Dante Michelangiolo Benvenuto Busoni). Busoni skrev om Mendelsohn, at han var "en mester af ubestridt storhed og arvtager efter Mozart". Kendte musikvirtuoser som fx Anton Rubinstein and Charles-Valentin Alkan havde ofte Mendelsohn på deres program.


27-1-19
At i sangen "Bonny Bunch of Roses" referer titlens blomsterbuket til England, Skotland og Irland?
Sangen Bunny Bunch of Roses er en britisk folkesang, der kendes i hvert fald tilbage fra 1881. Teksten er formodentlig skrevet af en i dag ukendt irsk forfatter. Sangen handler om Napoleons felttog mod Moskva og udspiller sig som en dialog mellem hans søn, Napoleon II og dennes mor, Marie Louise, Hertuginde af Parma. Teksten viser sympati for Napoleon, men er tydeligvis britisk national, da den antyder at det fejlslagne felttog skyldtes at Napoleon glemte at tage "The Bonny Bunch of Roses, altså England, Skotland og Irland i ed. Sangen afspejler sandsynligvis, selv om det ikke fremgår direkte, at irerne var splittede i spørgsmålet om Napoleon. Mange irere deltog på britisk side i krigene mod Napoleon, men mange var også forbitrede på England, som havde erobret Irland, og det vidste Napoleon (på samme måde som der på hans fødeø var en stor bitterhed mod Frankrig). Napoleon støttede derfor et irsk oprør mod England, som dog var nærmest dødsdømt på forhånd. Omvendt støttede England et korsikansk oprør mod Frankrig.

Da den unge Napoleon II siger til sin mor, at når han bliver gammel nok, vil han rejse en talrig hær og undertvinge "the bonny Bunch of Roses", svarer Marie Louise:

Oh, son, speak not so venturesome;
For England is the heart of oak;
Of England, Scotland, and Ireland,
The unity can ne'er be broke.
And think you on your father,
In the Island where he now lies low,
He is not yet interred in France;
So beware of the bonny Bunch of Roses, O.

En glimrende version af sangen blev indspillet af June Tabor og Oysterband i 2011, og den kan høres på YouTube.


20-1-19
At de københavnske forstæder, Rødovre og Hvidovre har navn efter farven på deres kirker?
Oprindeligt var navnet "aworthæ" eller "awartha", der kan betyde "et bevogtet sted ved åen" eller  "åbrinken". Sandsynligvis dækkede betegnelsen kun over en enkelt storgård, og præcis hvor den lå, vides ikke i dag. Efterhånden voksede ikke én, men to landsbyer op, som havde dette navn - måske have den oprindelige gård ligget ved Harrestrup Å mellem de to senere sogne. De to landsbyer blev derfor til "Aworthæ ofræ" og senere til "Ovre Øvre" og Ovre Ydre".

Da det kunne være besværligt med disse navne, blev de i folkemunde opkaldt efter farven på deres kirker og "Overe Øvre", som også blev kaldt "Overe ved dammen" blev derfor til Rødovre og det tidligere "Ovre Ydre" blev til Hvidovre. Det gamle navn, "awartha" er i dag bevaret dels i boldklubben Avarta fra Rødovre og dels i navnet på osten Havarti, som dog har sit navn fra Havatigården i Holte. Denne er til gengæld opkaldt efter en af de tidligere ejeres hjemsted, nemlig Hvidovre.


13-1-19
At Australian Open er den yngste af de fire Grand Slam turneringer i Tennis?
Australian Open blev spillet første gang i 1905. Den ældste af de fire Grand slam turneringer, der også er verdens ældste tennisturnering er Wibledon eller som den rettelig hedder "The Championships" har været spillet siden 1877, US Open eller "United States Open Tennis Championships" siden 1881 og French Open, "Championnats Internationaux de France de Tennis" siden 1891.

De første vindere af Australian Open var Rodney Heath hos mændene, som vandt igen i 1910.Kvinder kom først med i turneringen i 1922 og her vandt Mararet Molesworth, som også vandt året efter. Seneste vindere er Roger Federer hos mændene og Caroline Wozniazcki hos kvinderne. Dermed blev Caroline Wozniacki den første dansker, der vandt en Grand Slam i seniorrækkerne.

Tre har vundet mesterskabet seks gange hver hos herrerne, Roy Emerson mellem 1961 og 1967, Roger Federer mellem 2006 og 2018 og Novo Djokovic mellem 2008 og 2016. Hos kvinderne har Margaret Smith Court en klar rekord med 11 sejre mellem 1960 og 1973, deraf syv i træk. På andenpladsen kommer Serena Williams med 7 mesterskaber mellem 2003 og 2017 og nummer tre er Nancye Wynne Bolton, der vandt seks gange mellem 1937 og 1951.


6-1-19
At første gang kaffe kom til Danmark var i 1665?

Kaffen kom til Europa omkring 1515 fra Arabien, men der gik omkring 150 år før den nåede Danmark i 1665. På det tidspunkt var der allerede ca. 3.000 såkaldte "kaffehuse" i England, hvor det første blev åbnet i Oxford i 1650. Fra kaffen første gang kom til Danmark gik der mere end 150 år før kaffedrikning var udbredt til større dele af befolkningen.

Selve ordet "kaffe" kommer via adskillige sproglige omskrivninger over blandt andet tyrkisk og italiensk fra det arabiske ord "qahwah", som oprindeligt refererede til en speciel slags vin, som sagdes at kunne understrykke sultfornemmelse." Ikke at føle sult" hedder på arabisk "qahiya". En anden forklaring er den oprindelige betydning havde udgangspunkt i ordet "quwwah", som betyder mørk. Under alle omstændigheder stammer ordet fra arabisk, selv om kaffeplanten stammer Ethiopien, og det første land der dyrkede og eksporterede kaffen var Yemen.


- Retur -