"Vidste du det" - 2021

Dette er et arkiv over mine opdateringer af unødvendig paratviden; eventuelle billeder vises ikke her. De nyeste opdateringer tilføjes først i arkivet.

Vidste du det 2015
Vidste du det 2016
Vidste du det 2017
Vidste du det 2018
Vidste du det 2019
Vidste du det 2020

 

17-1-21
At verdens første registrerede håndboldkamp blev spillet i 1907 i Helsingør?

Håndbold blev opfundet stort set samtidigt af to mænd, den tidligere OL medaljetager fra OL i 1896, Oberstløjtnant og på dette tidspunkt lærer ved Ordrup Latin- og Realskole og Rasmus Nikolaj Ernst, lærer ved Boger og Kommuneskolen i Nyborg. I 1905 flyttede Ernst til Sjælland da han blev ansat på Helsingør Højere Almenskole, og han tog håndbolden med sig. I 1906 udgav Holger Nielsen de første håndboldregler.

Der blev arrangeret en kamp mellem de to skoler, og denne blev spillet efter Holger Nielsens regler, som eleverne fra Helsingør ikke kendte. da de havde lært at spille efter de regler, som Ernst havde udviklet i Nyborg 1897. Kampen endte da også med et bragende nederlag på 21-0 til drengene fra Helsingør.


10-1-21
At Budapest, hovedstaden i Ungarn, oprindeligt var tre byer?
Mange ved sikkert, at Budapest oprindeligt var to separate byer, Buda og Pest, men faktisk var der tale om tre byer, men kun navnet på de to er bevaret i det nuværende navn. Den tredje by, der indgik i sammenlægningen, var Óbuda. Den reeller sammenlægning fandt sted i 1867, men allerede i 1849 var en sammenlægning etableret af den revolutionære regering, men byerne blev igen delt, da habsburgerne fik magten senere samme år. Alle før den egentlige sammensætning var byerne i folkemunde kendt som Pest-Buda.

Hvad navnene kommer af, er usikkert, og der gives flere forklaringer. Buda antages at have været navnet på den første kommandant over det fort, som blev bygget på steder i det 11. århundrede. En anden teori siger dog, at det var en forvrængning af personavnet Bleda, et hunnisk navn. Bleda var bror til Attila, og der er også andre forklaringer, som alle relaterer sig til forskellige personnavne. Også Pest er der flere teorier om. En af disse siger at navnet stammer til til romertiden, hvor romerne havde anlagt et fort, Contra-Aquincum, som den romerske geograf, astronom og meget andet, Claudius Ptolemaeus (90 - 168 e.v.t), kaldte Pessum i sine skrifter. En anden teori fastholder, at navnet kommer fra et slavisk ord, "пещера", som betyder "hule". Óbuda betyder simpelthen "Gamle Buda", så det er formodentlig den ældste bebyggelse i området, hvor der da også er fundet rester af beboelse helt tilbage fra stenalderen. Romerne byggede deres hovedstad for provinsen Pannonien, Aquincum, hvor i dag Óbuda ligger.


3-1-21
At første gang, der blev serveret Kentucky Fried Chicken, var i  Salt Lake City, Utah?
Colonel (oberst) Harland Sanders opfandt sin hemmelige opskrift på kylling længe før han åbnede sin første restaurant. Under et besøg i Salt Lake City overtalte han en af sine venner, Pete Harmann, der ejede en stor restaurant, til at servere kylling efter oberstens opskrift. Da SAnders kom tilbage 14 dage senere stod folk i kø ned ad gaden for at få kyliing. På det første år tredoblede Harmann omsætningen i sin restaurant, og 75 % af forøgelsen kom fra salget oberstens kyllinger. Harm,ann hyrede en skiltemaler, og det var denne, som fandt på navnet Kentucky Fried Chicken, som obersten derefter adopterede, da han selv begyndte åbne restauranter i franchise. Franchisetagerne skulle betale 4 cents til Sanders, for hver kylling de solgte.


- Retur -