"Vidste du det" - 2021

Dette er et arkiv over mine opdateringer af unødvendig paratviden; eventuelle billeder vises ikke her. De nyeste opdateringer tilføjes først i arkivet.

Vidste du det 2015
Vidste du det 2016
Vidste du det 2017
Vidste du det 2018
Vidste du det 2019
Vidste du det 2020

21-7-21
At den længste gade i Los Angeles er næsten 70 km lang?

Den længste gade i Los Angeles er Sepulveda Boulevard. Vejen begynder ved Willow Street i bydelen Long Beach og fører gennem bydelene South Bay og Westside inden den krydser Santa Monica Mountains og går ind i San Fernando Valley, hvor den slutter ved San Fernando Road i forstaden Sylmar, 68,9 km fra sit udgangspunkt ved kysten. Dele af vejen indgår i den berømte California State Route 1, også kendt som Pacific Coast Highway.

Vejen er opkaldt efter familien Sepúlveda, som havde en ranch (Rancho Palo Verdes) i området, og faktisk ender Sepulveda Boulevard inden for den 128 km2 store ranch's tidligere område.


14-7-21
At begge medlemmer af musikduoen Garfunkel & Oates har haft roller i TV serien Big Bang Theory?
Garfunkel and Oates er en amerikansk duo, som især er kendt for deres komiske, og ofte ganske vovede sange, og deres albums har titler som fx "Slippery When Moist" og "All over Your Face", og blandt deres numre er "A Song About Go-Karts and Masturbation", "The Loophole", "Pregnant Woman Are Snug" og "Handjob, Bland Job, I don't Understand Job".

Duoen består af de to skuespillere, sangskrivere og musikere, Riki Lindhorne (Garfunkel) og Kate Micucci (Oates). Sidstnævnte afslørede engang i et interview, at hun blev flov, da det gik op for hendes navn udtales og høres som  "My Coochie", hvorfor det kan opfattes frækt, da "coochie" er slang for en kvindes kønsdele.

Begge har altså haft roller i den populære tv-serie, Big Bang Theory.

Lindhorne var den første til at medvirke i serien, da hun i sæson 2 i to afsnit spillede Ramona Nowitzki, en studerende som blev tiltrukket af Sheldon, og prøvede at beskytte ham mod alle distraktioner, så hans hjerne, som hun betragtede som uovertruffen, kunne koncentrere sig om at forske. Hun medvirkede igen i et enkelt afsnit i sæson 11, hvor hun kom tilbage som Ramona i et afsnit, hvor Sheldon netop har friet til Amy. Lindhorne har også medvirkt i tv-serier som Buffy, the Vampire Slayer, Criminal Minds, Bones, House og flere andre samt i flere film.

Micucci medvirkede i otte afsnit i 2013 og 2017. I serien spillede hun Rajs menneskesky veninde, som led af social angst og gerne gemte sig på toilettet, hvorfra hun flygtede ud af vinduet, når hun var på date med Raj. Også hun har medvirket i adskillige tv-serier som Scrubs, Raising Hope, Duck Tales og flere andre foruden film som Don't Think Twice, When in Rome og Search Party; hun har også lagt stemme til figurer i mange animationsfilm, så som Scooby Doo, Sponge Bob og The Lego Batman Movie.

De to kunstnere traf hinanden Los Angelse, men de stammer faktisk begge fra Pennsylvania. Her er et eksempel på en af duoens sange, The Loophole, som handler om analsex, så hør den ikke, hvis dette støder dig.


7-2-21
At forfatteren Daniel Defoe faktisk skrev tre bøger om Robinson Crusoe?
Den engelske forfatter, Daniel Defoe, der levede fra omkring 1660 til 1731, skrev adskillige romaner, men den mest berømte er "Robinson Crusoe", som han udgav i 1719. Denne bog påstås at være den bog i verden, som næst efter Bibelen er oversat til flest sprog. Også hans roman "Moll Flanders" fra 1722 er forholdsvis kendt, mens der nok ikke er helt så mange, som kender "The Journal of the Plague Year " eller "Colonel Jack". Eller hvad med "The Consolidator!. Memoirs of Sundry Transactions from the World in the Moon: Translated from the Lunar Language."

Men ud over den kendte roman om Robionson Crusoe, skrev han altså yderligere to bøger om denne herre: "The Farther Adventtures of Robinson Crusoe", som også blev udgivet i 1719 ligesom den første. Da den f'ørst blev udgivet havde den titlen : The Farther Adventures of Robinson Crusoe; Being the Second and Last Part of His Life, And of the Strange Surprising Accounts of his Travels Round three Parts of the Globe". Den sidste bog, som Defoe skrev om Robinson, var faktisk ikke fiktion, men en række essays, hvor Defoe (lagt i munden på Robinson) reflekterer over ting som moral, religionsfrihed, ensomhed, erkendelsesteori med mere. Denne bog, som udkom i 17120, havde titlen "Serious Reflections During the Life & Surprising Adventures of Robinson Crusoe, With His Vision of the Angelic World"

Faktisk havde også den første og mest kendte roman om Robinson oprindeligt en noget længere titel end den vi kender den under i dag: "The Life and Strange Surprizing Adventures of Robinson Crusoe, Of York, Mariner: Who lived Eight and Twenty Years, all alone in an un-inhabited Island on the Coast of America, near the Mouth of the Great River of Oroonoque; Having been cast on Shore by Shipwreck, wherein all the Men perished but himself. With An Account how he was at last as strangely deliver'd by Pyrates". Man skal ikke bruge bogen som godnatlæsning for sine børn, for allerede inden man er kommet gennem titlen er det allerede blevet tid at slukke lyset og lade de små sove i fred.


31-1-21
At Stockholm, Sveriges hovedstad er kendt tilbage fra 1252?
Sveriges hovedstad, Stockholm, nævnes første gang i skriftlige kilder i 1252, og man regner med, at der ikke tidligere har ligget en by her, så det er altså byens grundlæggelsesår. Birgier Jarl anses for at være byens grundægger, og blandt andet er en gade i byen opkaldt efter ham. Byen, som Birger Jarl grundlagde, lå på en ø, Stadsholmen, som nu rummer Gamla Stan. Formålet med at anlægge byen var formodentlig at etablere et forsvarsværk mod fremmede flåders angreb og udplyndring af de byer, som lå ved søen Mälaren. Det første byggeri, var da også en fæstning. Navnet Stockholm, stammer da også fra nogle forsvarsanordninger bygget af stokke, der hvor vandet fra Mälaren møder vandet fra Østersøen.


24-1-21
At den yngste, som har opnået generalsrang i USA's hær var en mand ved navn Galusha Pennypacer?
Galusha Pennypacker tjente i USA's hær under Den Amerikanske Borgerkrig. Som 16-årig blev han optaget på militærakademiet West Point, men inden han kunne nå at starte uddannelsen brød borgerkrigen ud. I stedet meldte han sig frivilligt til et infanteriregiment fra Pennsylvania, hvor han var født. Han hjalp med at rekruttere soldater til et andet regiment, og i efteråret 1861, blev han udnævnt til major i dette regiment. På det tidspunkt var han kun 1å og nogle måneder. I 12864 blev han udnævnt til oberst og regimentschef, og kort efter blev han udnævnt til chef for 2. Brigade i 2. Division i X Korps i Army of the James (som var en hærstyrke, som opererede langs James River i Virginia. Hans rang var dog stadig oberst. Den 15. januar blev han udnævnt til "titulær brigadegeneral". En  titulr titel bedø, at man fik rangen midlertidigt, men beholdt sin hidtidige løn. Allerede 18. februar samme år, da han kun var 20 år, 8 måneder og 17 dage, blev han udnævnt til brigadegeneral. På det tidspunkt var han endnu ikke gammel nok til at stemme, da stemmeretten først blev opnået, når man fyldte 21. Hverken før eller siden er nogen blev udnævnt til en generalsrang så ung. Og allerede en måned senere, den 13. marts, blev han udnævnt til titulær generalmajor. På det tidspunkt var han 20 år, 9 måneder og 12 dage. Og han havde stadig ikke fået stemmeret!

Han blev i hæren, da krigen var slut, men måtte som mange andre officerer, som havde opnået deres rang under krigen, acceptere en lavere rang og blev i stedet udnævnt oberst. Han opnåede dog igen at blev udnævnt til titulær generalmajor i hæren den 2. marts 1867. I 1883 forlod han hæren og gik på pension i en alder af 39 år. Som begrundelse anførte alle de gange, han var blevet såret både under borgerkrigen og i senere træfninger. Han trak sig tilbage til Philadelphia i Pennsylvania og her boede han til han døde i 1916 i en alder af 72 år af eftervirkninger af de skader, han havde fået under krigen. Hans fætter, tidligere guvernør over Pennsylvania, Samuel W. Pennypacker, som var et år ældre, var død en måned tidligere.


17-1-21
At verdens første registrerede håndboldkamp blev spillet i 1907 i Helsingør?
Håndbold blev opfundet stort set samtidigt af to mænd, den tidligere OL medaljetager fra OL i 1896, Oberstløjtnant og på dette tidspunkt lærer ved Ordrup Latin- og Realskole og Rasmus Nikolaj Ernst, lærer ved Boger og Kommuneskolen i Nyborg. I 1905 flyttede Ernst til Sjælland da han blev ansat på Helsingør Højere Almenskole, og han tog håndbolden med sig. I 1906 udgav Holger Nielsen de første håndboldregler.

Der blev arrangeret en kamp mellem de to skoler, og denne blev spillet efter Holger Nielsens regler, som eleverne fra Helsingør ikke kendte. da de havde lært at spille efter de regler, som Ernst havde udviklet i Nyborg 1897. Kampen endte da også med et bragende nederlag på 21-0 til drengene fra Helsingør.


10-1-21
At Budapest, hovedstaden i Ungarn, oprindeligt var tre byer?
Mange ved sikkert, at Budapest oprindeligt var to separate byer, Buda og Pest, men faktisk var der tale om tre byer, men kun navnet på de to er bevaret i det nuværende navn. Den tredje by, der indgik i sammenlægningen, var Óbuda. Den reelle sammenlægning fandt sted i 1867, men allerede i 1849 var en sammenlægning etableret af den revolutionære regering, men byerne blev igen delt, da habsburgerne fik magten senere samme år. Alle før den egentlige sammensætning var byerne i folkemunde kendt som Pest-Buda.

Hvad navnene kommer af, er usikkert, og der gives flere forklaringer. Buda antages at have været navnet på den første kommandant over det fort, som blev bygget på steder i det 11. århundrede. En anden teori siger dog, at det var en forvrængning af personavnet Bleda, et hunnisk navn. Bleda var bror til Attila, og der er også andre forklaringer, som alle relaterer sig til forskellige personnavne. Også Pest er der flere teorier om. En af disse siger at navnet stammer til til romertiden, hvor romerne havde anlagt et fort, Contra-Aquincum, som den romerske geograf, astronom og meget andet, Claudius Ptolemaeus (90 - 168 e.v.t), kaldte Pessum i sine skrifter. En anden teori fastholder, at navnet kommer fra et slavisk ord, "пещера", som betyder "hule". Óbuda betyder simpelthen "Gamle Buda", så det er formodentlig den ældste bebyggelse i området, hvor der da også er fundet rester af beboelse helt tilbage fra stenalderen. Romerne byggede deres hovedstad for provinsen Pannonien, Aquincum, hvor i dag Óbuda ligger.


3-1-21
At første gang, der blev serveret Kentucky Fried Chicken, var i  Salt Lake City, Utah?
Colonel (oberst) Harland Sanders opfandt sin hemmelige opskrift på kylling længe før han åbnede sin første restaurant. Under et besøg i Salt Lake City overtalte han en af sine venner, Pete Harmann, der ejede en stor restaurant, til at servere kylling efter oberstens opskrift. Da SAnders kom tilbage 14 dage senere stod folk i kø ned ad gaden for at få kyliing. På det første år tredoblede Harmann omsætningen i sin restaurant, og 75 % af forøgelsen kom fra salget oberstens kyllinger. Harm,ann hyrede en skiltemaler, og det var denne, som fandt på navnet Kentucky Fried Chicken, som obersten derefter adopterede, da han selv begyndte åbne restauranter i franchise. Franchisetagerne skulle betale 4 cents til Sanders, for hver kylling de solgte.


- Retur -